Sedarea conștientă în stomatologie: aplicații și avantaje
 

Sedarea conștientă în stomatologie: aplicații și avantaje

Sedarea conștientă este o alternativă oferită de stomatologie pentru ca persoanele anxioase să aibă experiențe mai plăcute în timpul tratamentelor. Descoperiți avantajele acestei proceduri!
Sedarea conștientă în stomatologie: aplicații și avantaje
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa.

Ultima actualizare: 10 decembrie, 2022

Frica de stomatolog este unul dintre motivele care îi determină pe oameni să evite vizitele în cabinetul acestuia, să amâne tratamentele și să-și neglijeze dantura. Pentru a contracara sentimentele de frică sau disconfort, sedarea conștientă este o alternativă des utilizată în stomatologie.

Mulți oameni nu merg la controalele stomatologice în mod regulat din cauza fricii. Stomatologii nu pot detecta problemele în stadii incipiente. Când pacienții ajung în cabinet pentru că durerea sau incapacitatea de a-și folosi gura în mod normal îi obligă să caute ajutor, patologiile sunt foarte avansate. Tratamentele necesare sunt mult mai complexe, de lungă durată, incomode și costisitoare.

Pentru a evita extremele, pacienții pot recurge la sedarea conștientă în stomatologie. Vă spunem tot ce trebuie să știți despre această procedură care promite experiențe mai plăcute și mai puțin incomode atunci când vizitați medicul dentist.

Ce este sedarea conștientă în stomatologie?

Sedarea conștientă folosită în stomatologie este o tehnică ce constă în folosirea anumitor medicamente pentru relaxare. Este utilizată la persoanele cu un nivel ridicat de frică, stres și anxietate.

După cum sugerează și numele, acest tip de sedare îi permite persoanei în cauză să rămână conștientă în timpul tratamentului dentar. Cu toate acestea, se va relaxa, evitând grijile legate de procedură.

Fiind treaz, pacientul poate răspunde diferiților stimuli și solicitări, colaborând atunci când este necesar. În orice caz, reflexele vor fi diminuate.

În plus, sedarea conștientă folosită în stomatologie are particularitatea de a produce o ușoară amnezie. Aceasta înseamnă că pacientul va avea amintiri minime despre intervenția efectuată.

În plus, acest tip de sedare reușește să reducă mișcările involuntare în timpul tratamentului. În acest fel, facilitează și accelerează munca specialistului. Beneficiul nu este doar pentru pacient, ci și pentru medicul stomatolog, care poate lucra mai confortabil. Utilizarea sedării conștiente nu provoacă modificări semnificative ale funcțiilor cardiace sau respiratorii.

Care este diferența dintre sedarea conștientă și anestezie?

În domeniul stomatologiei, există multiple proceduri care ajută pacienții să nu simtă durere în timpul tratamentelor. Este important să nu confundăm sedarea conștientă cu alte modalități de a obține starea de bine și relaxare în cabinetele stomatologice.

Anestezia locală este una dintre procedurile folosite frecvent în intervențiile dentare și pe care trebuie să o diferențiem de sedarea conștientă. Această tehnică duce la pierderea temporară a sensibilității în zonă.

Este injecția clasică care are rolul de a amorți zona. Obturațiile, extracțiile și alte intervenții chirurgicale pot fi efectuate fără ca pacientul să simtă durere.

Sedarea conștientă constă în calmarea persoanei în timpul tratamentului. Întrucât obiectivele urmărite de aceste două tehnici sunt diferite, acestea sunt utilizate în mod complementar: medicul dentist aplică sedare pentru a calma pacientul și anestezie pentru a preveni durerea.

Pacient în cabinetul de stomatologie
Anestezia locală pentru durerile dentare se administrează sub formă de injecție în interiorul gurii.

Cum se aplică sedarea conștientă în stomatologie?

Pentru a obține relaxarea și bunăstarea pacientului în timpul îngrijirii dentare, pot fi utilizate diferite medicamente. În funcție de durata tratamentului, de caracteristicile pacientului și de nivelul de anxietate al acestuia, se alege cea mai bună variantă pentru fiecare caz.

Unul dintre cele mai utilizate medicamente este triazolamul. Este o benzodiazepină care începe să-și facă efectul la 15 minute de la administrare și care atinge vârful de eficacitate la 60 de minute. Acest medicament produce amnezie anterogradă, ceea ce face ca pacientul să nu-și amintească ce se întâmplă înainte și în timpul intervenției.

Alte medicamente utilizate pentru a obține sedarea conștientă în stomatologie includ diazepam, lorazepam, midazolam și propofol. În funcție de caz, se va folosi un singur medicament sau mai multe. Administrarea medicamentului poate fi pe cale orală sau intravenoasă. Ambele căi sunt sigure și au aceleași efecte.

Sedarea orală conștientă

Medicamentul intră în organism prin înghițirea unei tablete. În unele cazuri, este de preferat să puneți pastila sub limbă, fără a o înghiți, pentru a putea fi absorbită sublingual.

Acest tip de administrare produce efecte mai rapid decât administrarea digestivă.

Administrarea sedării conștiente pe cale orală are avantajul de a evita puncția și de a nu necesita prezența medicului anestezist. Acest lucru face procesul mai simplu, mai confortabil și mai ieftin pentru pacient.

Calea orală nu are efect imediat, deci trebuie să existe un timp de așteptare înainte de intervenție. De asemenea, doza nu poate fi modificată în timpul procesului.

Sedarea conștientă intravenoasă

Această tehnică folosește medicamente sedative, inoculându-le în organism pe cale intravenoasă, adică injectându-le direct în sânge. Este o procedură cu efecte imediate.

Este nevoie de prezența unui anestezist pentru a administra și controla procesul. Acesta ajustează doze și alege medicamentele în funcție de nevoile pacientului și de cerințele tratamentului.

Această tehnică este mai scumpă în comparație cu calea orală.

Care sunt avantajele sedării conștiente în stomatologie?

Frica de stomatolog poate face ca pacienții să amâne controalele stomatologice și să meargă la doctor doar atunci când durerea sau disconfortul îi obligă. Lipsa îngrijirii medicale la timp deteriorează sănătatea orală și îi predispune pe acești pacienți la nevoia de tratamente complicate, de lungă durată și costisitoare.

Mersul cu frică la dentist face ca pacientul să prezinte o stare de tensiune și vigilență constantă. În plus, crește riscul de mișcare în timpul tratamentului din cauza nervozității, ceea ce poate duce la complicați.

Sedarea conștientă în stomatologie ajută pacienții cu frică să se relaxeze și să se calmeze. În plus, are și alte beneficii, cum ar fi următoarele:

  • Reduce anxietatea și frica.
  • Oferă siguranță în timpul tratamentelor.
  • Permite o mai bună recuperare postoperatorie.
  • Reduce amintirile stresante și negative.
  • Îmbunătățește experiențele stomatologice.
  • Permite realizarea mai multor intervenții în aceeași ședință.
  • Facilitează colaborarea în timpul tratamentelor, accelerând procedurile pe care medicul le efectuează.
  • Dacă medicul anestezist este prezent, siguranța pacientului în timpul tratamentului este crescută.

În ce tratamente dentare se utilizează sedarea conștientă?

Sedarea conștientă în stomatologie este utilizată la acele persoane care au un grad ridicat de anxietate și frică. De asemenea, unele tratamente pot provoca sentimente de frică. Sedarea conștientă este un ajutor care vă permite să faceți față problemei și să primiți îngrijirea dentară necesară.

În general, utilizarea sedării conștiente se recomandă în următoarele situații:

  • Tratamente complexe, precum intervențiile chirurgicale pentru plasarea implanturilor sau extracția de molari de minte
  • Pacienți cu un handicap care îi împiedică să se relaxeze sau să colaboreze cu medicul stomatolog
  • Intervenții de lungă durată
  • Persoane cu odontofobie sau cu multă frică de dentist
  • Oricine vrea să aibă o experiență mai plăcută

Pregătirea cabinetului

Cabinetele medicale trebuie să aibă anumite caracteristici care să asigure siguranța pacientului. Deși tehnica orală este mai simplă, trebuie să existe personal instruit.

Clinicile care oferă acest tip de serviciu trebuie să aibă echipamente pentru monitorizarea semnelor vitale, un pulsoximetru pentru măsurarea saturației în oxigen și un tensiometru pentru măsurarea tensiunii arteriale. În plus, este necesară furnizarea unui flux constant de oxigen. Clinicile trebuie să aibă echipament de resuscitare cu defibrilator semi-automat și medicație intravenoasă pentru resuscitare.

Prezența unui anestezist este esențială pe tot parcursul tratamentului stomatologic.

Înainte de procedură

Sedarea conștientă poate fi utilizată atât la adulți, cât și la copii. În primul rând, este important să se efectueze o evaluare a pacientului pentru a determina dacă este potrivit pentru acest tip de procedură.

Evaluarea stării generale de sănătate a pacientului și a medicamentelor pe care le folosește sunt pași care determină dacă sedarea este posibilă. Sunt necesare și teste complementare, cum ar fi o electrocardiogramă sau un test de coagulare.

Medicul stomatolog sau medicul anestezist va analiza aceste informații. Dacă sedarea este posibilă, pacientul trebuie monitorizat în permanență.

Aparat de monitorizare a funcțiilor vitale
Utilizarea anesteziei intravenoase necesită evaluarea semnelor vitale.

După procedură

Odată terminată intervenția stomatologică, pacientul va putea să se ridice și să meargă. Tensiunea arterială și funcția respiratorie nu se vor schimba.

Recuperarea va dura ceva timp și există câteva lucruri care trebuie luate în considerare. Se recomandă ca pacientul să fie însoțit în orele următoare intervenției și să nu conducă vehicule timp de 24 de ore.

Sedarea conștientă în stomatologia pediatrică

Sedarea conștientă în stomatologie poate fi aplicată atât pacienților adulți, cât și copiilor. Procedura îi ajută pe copii să aibă experiențe stomatologice mai plăcute și evită temerile în viitor.

Intensitatea durerii este scăzută. Anxietatea și frica sunt suprimate, făcându-i pe copii să colaboreze în timpul intervențiilor. Copiii sunt relaxați o perioadă de 2 sau 3 ore. La fel ca la adulți, copiii trebuie monitorizați de un anestezist pe toată durata procedurii.

În 2019, Academia Americană de Pediatrie (AAP) și Academia Americană de Stomatologie Pediatrică (AAPD) au publicat noi linii directoare pentru aplicarea în siguranță a sedării sau a anesteziei la copii. Dentiștii care efectuează tratamente stomatologice trebuie să respecte aceste standarde pentru a asigura siguranța pacienților.

Sedarea în stomatologia pediatrică este utilă atunci când copiii sunt foarte neliniştiţi și fricoşi, nu cooperează, au nevoi speciale sau necesită multe intervenţii complicate.

Sedarea conștientă în stomatologie este o alternativă importantă

Sedarea conștientă în stomatologie oferă o senzație de bine și liniște pe toată durata intervenției. Este adevărat că sunt necesare evaluări anterioare și un însoțitor, dar beneficiile sunt semnificative.

Acum cunoașteți beneficiile sedării conștiente în stomatologie. Dacă mergeți la consultații stomatologice cu frică sau anxietate, vă puteți baza pe această procedură pentru a fi relaxați în timpul tratamentelor dentare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Álvarez Herrera, T. A., & Gutiérrez Ortiz, T. C. (2018). Recomendaciones para el uso de la sedación consciente en procedimientos odontológicos del 2005 al 2017. Revisión sistemática.
  • Mora Parra, J. E. (2022). Sedacción en odontología. Una revisión bibliográfica.
  • Coté, C. J., Wilson, S., American Academy of Pediatrics, & American Academy of Pediatric Dentistry. (2019). Guidelines for monitoring and management of pediatric patients before, during, and after sedation for diagnostic and therapeutic procedures. Pediatrics143(6).
  • Velasquez Vasquez, F. R. (2018). Sedación consciente en odontología pediátrica.
  • Guerrero Ortiz, F., Sanchis Fores, C., Onrubia Fuertes, X., & Aspiazu Hinostroza, K. (2020). Sedación consciente, inhalatoria y farmacológica, su efectividad en la reconducción de la conducta del paciente pediátrico en la consulta dental: estudio observacional de corte transversal. Avances en Odontoestomatología36(4), 180-185.
  • Vivanco Morales, M. G. (2019). Técnica de sedación consciente para disminuir el temor y la ansiedad en pacientes odontopediátricos (Bachelor’s thesis, Universidad Nacional de Chimborazo, 2019).
  • Nese, J. P. C., Luzardo, C. F., & Arismendi, C. (2016). Sedación consciente: una alternativa en el manejo del dolor y la ansiedad en Odontología. Actas Odontológicas2(1), 15-24.
  • Álvarez, A. M., & Álvarez, M. (2006). Sedación oral: fundamentos clínicos para su aplicación en odontología. Revista CES Odontología19(2), 61-73.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.