Logo image
Logo image

Ce sunt ectoparaziții? Totul despre acarieni și purici

4 minute
Majoritatea ectoparaziților - cum ar fi acarienii și puricii - produc mâncărime și înroșirea pielii. Unii dintre ei acționează chiar ca vectori ai bolilor grave, cum ar fi tifosul.
Ce sunt ectoparaziții? Totul despre acarieni și purici
Ultima actualizare: 15 noiembrie, 2020

Te-ai întrebat vreodată ce sunt ectoparaziții? Cu toții am auzit despre paraziți. Sunt organisme care trăiesc în interiorul sau la suprafața altei ființe vii, obținând anumite beneficii și, în același timp, cauzând anumite probleme gazdelor.

Ce sunt ectoparaziții?

Ectoparaziții – cum ar fi acarienii și mai ales puricii – sunt paraziți care trăiesc pe suprafața exterioară a altor ființe vii. Aceste tipuri de ființe produc adesea boli cunoscute sub numele de parazitoze. Parazitozele sunt frecvente atât la animale, cât și la oameni. În ceea ce privește oamenii, aceste tipuri de boli tind să apară vara și să producă daune pielii.

Anumiți ectoparaziți pot fi mijloacele de transmitere a infecțiilor sistemice grave cu consecințe dezastruoase. În plus, ectoparaziții nu sunt ușor eliminat. Având în vedere acest lucru, dorim să-ți împărtășim câteva date importante cu privire la ectoparaziți, în special acarieni și purici.

Citește mai mult:

Cauzele reacțiilor alergice și simptomele alergiilor

Care sunt cei mai comuni ectoparaziți?

Ectoparaziții sunt organisme mici care trăiesc pe urma altor ființe vii. În cazul ființelor umane, acest grup include o gamă largă de artropode, foarte diferite între ele.

În general, aceste tipuri de creaturi aderă la suprafața pielii și rămân acolo cât timp doresc. Mai mult, ectoparaziți pot pătrunde chiar și în piele și pot trăi în straturile interioare ale dermei. Odată ajunși în interior, vor apărea simptome precum mâncărimea și chiar reacțiile alergice.

Deși ectoparaziții includ artropode care sug sânge, este mai ușor să îi separăm în două grupuri diferite. Atunci când menționăm artropodele care sug sânge, ne referim la insecte precum țânțarii, care se hrănesc cu sângele oamenilor. Comportamentul lor este diferit, la fel și bolile pe care le pot răspândi.

Cea mai mare problemă legată de ectoparaziți, în special artropodele care sug sângele, este faptul că aceștia pot acționa ca vectori. Cu alte cuvinte, sunt purtători de boli precum malaria și tifosul.

Some figure
Țânțarii sunt insecte care sug sânge, dar nu îi putem include în categoria ectoparaziților, având în vedere comportamentul lor distinct.

Scabie

Scabia (sau râia) este una dintre cele mai frecvente și mai cunoscute parazitoze, produse de un tip de acarieni numiți Sarcoptes scabiei. Infecțiile tind să apară sub formă de epidemii, având în vedere că această mică insectă se răspândește ușor de la o persoană la alta.

Mai mult, acest ectoparazit poate rămâne pe îmbrăcăminte și cearșafuri, ceea ce face să fie și mai dificil de eliminat. Acest ectoparazit sapă mici tuneluri în piele, producând leziuni care provoacă mâncărimea pielii. Parazitul este activ mai ales noaptea.

Diagnosticarea scabiei nu este foarte dificilă, dar detectarea parazitului necesită uneori o tehnică microscopică. În orice caz, medicii tind să identifice leziunile la prima vedere.

Acarienii

Acarienii sunt o categorie amplă de ectoparaziți. Tocmai am menționat un tip specific de acarieni care produc scabie. Cu toate acestea, atunci când majoritatea oamenilor vorbesc despre acarieni, se referă la cei care provoacă alergii.

În acest caz, familia de paraziți despre care vorbim este Dermatophagoides pteronyssinus. Aceasta este o specie care locuiește în praful de pe mobilier sau alte suprafețe. Este un antropoid foarte mic, inofensiv pentru oameni.

Singurul efect negativ pe care îl cauzează sunt alergiile, mai ales la polen. Alergia are la bază acarienii morți. Excrementele lor formează un praf foarte fin, ușor de inhalat.

Citește mai mult:

7 trucuri pentru a combate acarienii

Puricii

Some figure
Ectoparaziții, precum puricii, se găsesc mai ales la animale.

La fel ca acarienii, puricii sunt niște mici ectoparaziți. La vârsta adultă, se hrănesc cu sânge și se găsesc adesea în blana câinilor și a pisicilor, în special la animalele care trăiesc pe stradă sau în curți.

Puricii pot acționa ca vectori ai multor boli, cele mai importante fiind tifosul și ciuma bubonică. Cei care trăiesc pe câini și pisici tind să transmită alte boli, inclusiv tenii. Mai mult, mușcăturile lor produc mâncărime și roșeață pe piele.

Fii atent la ectoparaziți precum acarienii și puricii

Acum am aflat ce sunt ectoparaziții.

Ceea ce trebuie să ne amintim este faptul că aceștia cuprind o gamă largă de paraziți. Dacă ai animale de companie, trebuie să iei măsuri preventive împotriva paraziților, conform instrucțiunilor medicului veterinar. În acest fel, vei asigura sănătatea animalelor de companie, precum și a familiei.

Dacă suferi de mâncărime, alergii cutanate sau ai leziuni mici pe piele, ar trebui să consulți un medic. Mulți ectoparaziți sunt ușor de detectat de către profesioniști chiar de la prima vedere, permițându-ți să începi tratamentul imediat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Infestación por sarna – Trastornos de la piel – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved June 4, 2020, from https://www.msdmanuals.com/es/hogar/trastornos-de-la-piel/infecciones-cutáneas-parasitarias/infestación-por-sarna
  • Alergia a los Ácaros del Polvo – sgaic.org. (n.d.). Retrieved June 4, 2020, from http://www.sgaic.org/wordpress/alergia-a-los-acaros-del-polvo/
  • Infestaciones por ectoparásitos y lesiones por artrópodos | Harrison. Principios de Medicina Interna, 19e | AccessMedicina | McGraw-Hill Medical. (n.d.). Retrieved June 4, 2020, from https://accessmedicina.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1717&sectionid=114944262
  • Acerca de los parásitos. (n.d.). Retrieved June 4, 2020, from https://www.cdc.gov/parasites/es/about.html
  • Fustà-Novell, X., D. Morgado-Carrasco, and S. Puig. “Confirmación diagnóstica de escabiosis mediante microscopia confocal.” Actas Dermo-Sifiliográficas (2019).
  • Bejarano, Cristina. “Prevalencia de Dipylidium spp, Ancylostoma spp y Toxocara spp en perros y factores de riesgo en la salud humana Ambato.” UTCiencia” Ciencia y Tecnología al servicio del pueblo” 2.1 (2017): 35-43.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.