Ce sunt emoțiile aflictive și cum ne afectează ele?
Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales
De multe ori subestimate. Astăzi un pic mai înțelese și acceptate. Emoțiile aflictive sunt adesea evitate și negate de oameni deoarece provoacă disconfort și angoasă. Uneori ne depășesc și ne determină să acționăm impulsiv.
Totuși, emoțiile îndeplinesc funcția de a ne alerta asupra stărilor noastre interne pentru a putea fi promotori ai schimbării. Să vedem despre ce este vorba și de ce este atât de important să nu le ignorăm!
Ce sunt emoțiile aflictive?
Emoțiile aflictive ne invită să reflectăm asupra feței duble a unei monede. Știm că bucuria există pentru că am cunoscut tristețea. Înțelegem dezamăgirea pentru că am cunoscut încrederea.
Emoțiile aflictive afectează relația cu noi înșine și cu mediul, punând un accent excesiv pe rău și negativ. Pe lângă sentimentul de disconfort provocat, ele pot avea și o corelație fizică: apariția transpirației și furia vizibilă pe față.
Emoțiile sunt legate de gânduri și de comportament. Felul în care ne simțim influențează modul în care interpretăm o situație și ce decidem să facem în continuare.
Emoțiile nu au o valență în sine. Nu sunt nici bune, nici rele. Ceea ce facem cu ele le determină sensul. De exemplu, suntem furioși pentru că cineva a făcut un comentariu jignitor despre noi. Ce facem cu furia generată? Răspundem într-un mod asertiv sau explodăm de furie și devenim violenți?
Recomandăm: Strategii pentru a scăpa de bagajul emoțional
Cum apar emoțiile aflictive și ce sunt?
La fel ca toate emoțiile, și cele aflictive sunt inevitabile. Asta nu înseamnă că nu le putem controla. Pentru a realiza acest lucru, este foarte important să lucrăm la autocunoaștere pentru a identifica scenariile sau stimulii care generează anumite emoții. Acesta este un prim pas necesar pentru a deveni stăpâni pe noi înșine și pentru a-i respecta pe ceilalți.
Exemple de emoții afective comune sunt următoarele:
- Furie
- Pică
- Gelozie
- Avariţie
- Tristețe
- Frică
- Invidie
- Frustrare
- Dezamăgire
Care este diferența dintre emoțiile aflictive și cele constructive?
Deși inteligența emoțională nu este un subiect simplu, putem spune că marea diferență dintre emoțiile aflictive și emoțiile constructive este faptul că primele ne paralizează, iar cele din urmă ne permit să învățăm.
Când rămânem blocați în emoții dureroase, gândurile noastre devin negative. Avem tendința de a gândi părtinitor. De exemplu, vedem totul în extreme, în „totul sau nimic”. Înțelegem un singur detaliu în loc de toată problema sau luăm lucrurile personal. În acest fel, ne îmbolnăvim, ne stresăm, ne distanțăm de oamenii pe care îi iubim cel mai mult și ne este afectată performanța.
Emoțiile constructive sunt cele care ne permit să facem un pas înainte și să ne gândim cum să rezolvăm o situație. Sunt o sursă foarte importantă de autoînvățare. Deși emoțiile aflictive ne pot închide într-un labirint fără ieșire, cu gânduri negative recurente, cele constructive ne fac să ne dezvoltăm reziliența.
Importanța emoțiilor afective
Emoțiile aflictive sunt importante pentru că funcționează ca semnale. Ele sunt farul care ne ghidează. Poate că nu putem înțelege ce ni se întâmplă, dar putem simți. Emoțiile ne oferă informații despre noi înșine și ne permit să ne ghidăm în luarea deciziilor.
Luându-ne emoțiile în serios, avem grijă de sănătate. Dacă petrecem mult timp supărați sau triști, putem ajunge la anxietate, depresie sau simptome psihosomatice.
Sfaturi pentru gestionarea emoțiilor aflictive
Unele dintre recomandările pentru a face față emoțiilor aflictive sunt următoarele:
- Acceptați că ele există: viața are suișuri și coborâșuri. Cu toate acestea, chiar și loviturile pe care le primim pot deveni o sursă de învățare.
- Găsiți-le utilitatea: la fel ca toate emoțiile, și cele aflictive au un mesaj valoros de transmis.
- Analizați-le: la nivel fiziologic, emoțiile au o durată specifică de aproximativ 90 de secunde. În acest interval de timp, ating intensitatea maximă, apoi scad. Cu toate acestea, pot fi reînnoite. Reînnoirea depinde de ideea căreia îi sunt asociate. Această idee este susținută de autodialog, adică de ceea ce ne spunem nouă înșine.
Descoperiți: Ce este conștiința de sine și de ce este important să o dezvoltăm?
Componenta socială și culturală a emoțiilor
Nu trebuie să uităm că emoțiile au și o componentă socială sau culturală. Unele care sunt „bine privite”, în timp ce sunt altele sunt respinse. Cu toate acestea, este necesar să învățăm să trăim cu orice stare emoțională.
Nimic nu este pentru totdeauna. Neurofiziologia emoțiilor ne arată acest lucru. Există zile mai bune și mai rele și trebuie să învățăm să ne descurcăm în orice situație.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Jiménez Morales, M. I. y López-Zafra, E. (2009). Inteligencia emocional y rendimiento escolar: estado actual de la cuestión. Revista Latinoamericana de Psicología, 41 (1), 69-79.
- Morales Martínez, Cinthya Itzel , & Barragán Estrada, Ahmad Ramsés (2014). PSICOLOGÍA DE LAS EMOCIONES POSITIVAS: GENERALIDADES Y BENEFICIOS. Enseñanza e Investigación en Psicología, 19(1),103-118.[fecha de Consulta 14 de Septiembre de 2022]. ISSN: 0185-1594. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=29232614006
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.