Strategii pentru a scăpa de bagajul emoțional
Se spune că viața este ca o călătorie și că fiecare persoană își construiește propria valiză de experiențe. Uneori, unele dintre ne împiedică să mergem înainte. De aceea, mai jos vă vom prezenta cele mai bune strategii pentru a scăpa de bagajul emoțional.
Ce este bagajul emoțional?
Emoțiile asociate experiențelor ne pot învăța ceva sau ne pot bloca, îngreunându-ne drumul în viață. În acest sens, bagajul emoțional se referă la toate acele emoții neterminate sau nerezolvate care, deși latente, nu devin mai puțin vizibile. Dimpotrivă, pentru că sunt acolo, ne influențează, ne condiționează și ne limitează, deși nu ne dăm seama.
Furia, invidia și nesiguranța într-o relație pot face parte dintr-un trecut pe care îl tragem în prezent.
Cum ne influențează sau afectează bagajele emoționale?
Trebuie să asociem emoțiile cu starea de sănătate și bunăstarea. O emoție nerezolvată ne poate determina să trăim un disconfort permanent, chiar dacă nu îi cunoaștem originea sau nu îi putem da un nume. De asemenea, ne împiedică să simțim plăcere, găsind un „dar” în orice situație.
Autosabotajul, supraadaptarea, stresul permanent sau anxietatea sunt semne ale bagajului emoțional. Emoțiile, dificultățile și traumele neprocesate se manifestă în organism: alergii, pete, dificultăți de somn, apetit exagerat sau lipsă de apetit.
Emoțiile sunt mesageri și vor găsi o modalitate de a ne face să ascultăm ceea ce vor să ne spună.
Strategii pentru a scăpa de bagajul emoțional
Este important de menționat că a scăpa de bagajul emoțional nu este sinonim cu evitarea. Dimpotrivă, este vorba de flexibilitate, de adaptare, de a învăța să trăim cu ceea ce avem nevoie și de a nu acorda atenție lucrurilor care ne limitează.
A ne elibera de bagajele emoționale înseamnă a fi conștienți de istoria noastră și de oportunitățile pe care le avem și de a alege cum ne dorim să trăim. Câteva dintre strategiile pe care le putem pune în practică sunt următoarele:
Recunoașterea
Poate că pentru mult timp am încercat să facem din acea supărare zgomot de fundal. Pentru a face ceva, trebuie să recunoaștem elefantul din cameră.
Ce ne deranjează? De unde vine? Așa putem înțelege ceea ce s-a întâmplat și putem alege ce loc să-i dăm în viață. Este bine să ne întrebăm ce poate face acea experiență pentru noi. A învăța din ceea ce ni se întâmplă înseamnă evoluție.
Descoperiți: 8 sfaturi pentru a scăpa de tristețe
Spațiu pentru iertare
Nu este ușor, dar este eliberator. Este important să întrerupem acel dialog și acele idei care alimentează resentimentele. Iertarea și compasiunea trebuie să se aplice și pentru noi înșine. Am făcut ce am putut la un moment dat și nu trebuie să ne judecăm pentru asta.
Exerciții care duc gândurile în direcția opusă
Cu siguranță avem o amintire plină de disconfort și amărăciune. Trebuie să scriem pe o foaie tot ceea ce ne face să ne simțim rău. Pentru fiecare dintre aceste aspecte, vom căuta ceva opus, dar pozitiv. Așa începem să exersăm optimismul.
Renunțare
O situație care ne-a afectat și-a lăsat amprenta asupra noastră. Este o limită pe care nu am pus-o la timp și care ne face să ne simțim lipsiți de apărare. Este necesar să schimbăm, să creăm și să credem în alte povești posibile.
Dacă nu putem vorbi cu cel care ne-a rănit, ne putem folosi imaginația. Putem scrie și o scrisoare (chiar dacă nu o trimitem niciodată). Sunt moduri de a spune că această poveste nu ne mai aparține.
Timpul prezent este astăzi și putem învăța din trecut; desigur, fără ca acel trecut să ducă la prăbușirea prezentului.
Descoperiți: Catarsisul emoțional: ce este, tipuri și exemple
Putem alege atitudinea, nu circumstanțele
Nu suntem stăpâni pe circumstanțe.
Există condiții de mediu și realități care sunt adesea în afara controlului nostru. A empatiza cu ceea ce trăim nu înseamnă că ar trebui să fim prizonieri sau simpli spectatori.
Mai degrabă, înseamnă a exercita libertatea și puterea de decizie, încercând să găsim cele mai bune instrumente pentru a continua să evoluăm. Nu ne asumăm circumstanțele, dar putem alege cum să reacționăm.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- DAMASIO, A., En busca de Spinoza. Neurobiología de la emoción y los sentimientos, traducción de Jeandomenèc Ros, Barcelona, Ediciones Destino, S.A, 2011
- Piqueras R., Ramos L., Martínez G., Oblitas G. (2009). EMOCIONES NEGATIVAS Y SU IMPACTO EN LA SALUD MENTAL Y FÍSICA. Suma Psicológica, 16(2),85-112.[fecha de Consulta 19 de octubre de 2022]. ISSN: 0121-4381. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=134213131007
- Lofgren, O. (2016). Emotional Baggage. Frykman, J., Povrzanovic, F. (Eds). Sensitive Objects: Affect and Material Culture (pp 125-152). Recuperado de: https://library.oapen.org/bitstream/handle/20.500.12657/31296/631957.pdf?sequence=1#page=125