Ce sunt exercițiile fizice oncologice?
 

Ce sunt exercițiile fizice oncologice?

Studiile care au fost efectuate de-a lungul anilor au arătat beneficiile exercițiilor fizice asupra calității vieții bolnavilor de cancer.
Ce sunt exercițiile fizice oncologice?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Exercițiile fizice oncologice reprezintă un antrenament programat și controlat de un profesionist, care este efectuat cu scopul de a reduce sau preveni efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer. Este un plan de antrenament individualizat care, datorită efectelor sale globale asupra organismului, îmbunătățește sănătatea, calitatea vieții și supraviețuirea pacienților.

Exercițiile fizice oncologice

Antrenamentul oncologic are 4 caracteristici principale:

 • Este dezvoltat și supravegheat de un profesionist.
 • Este individualizat în funcție de nevoile fiecărui pacient.
 • Se adaptează la orice nivel.
 • Este bazat pe dovezi științifice.

Există dovezi ample care sugerează că exercițiile fizice regulate reduc riscul apariției diferitelor forme de cancer. Printre altele, vorbim despre incidența cancerului de sân, de colon, de prostată și endometrial. Activitatea fizică regulată de intensitate moderată până la mare este asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta cancer (cu până la 24%).

Studiul științific

În anii 1980 și mai târziu, în anii 1990, au început să fie luate în considerare posibilele efecte benefice ale antrenamentului fizic în tratamentul cancerului. Au fost efectuate primele studii privind efectul antrenamentului în reducerea comorbidităților oncologice și efectul negativ al inactivității sau al sedentarismului.

Ulterior, la începutul anului 2000, au fost efectuate studii privind efectul antrenamentului fizic și supraviețuirea la pacienții cu un anumit tip de cancer: cancerul de sân. De asemenea, au fost efectuate studii pentru a afla efectul exercițiilor fizice oncologice asupra biomarkerilor care afectează evoluția cancerului, precum și pentru a afla efectul asupra micromediului tumoral.

La începutul acestui secol, au fost publicate primele ghiduri despre acest tip de exerciții fizice. Au fost elaborate recenzii ample care au determinat beneficiile exercițiilor fizice în ceea ce privește calitatea vieții pacienților cu această boală.

Fată care aleargă

 

Exercițiile fizice oncologice: care sunt beneficiile?

Aceste studii au arătat că un anumit plan de exerciții fizice poate întări sistemul imunitar, crește rata de supraviețuire și îmbunătăți funcția inimii.

Alte beneficii asociate acestei practici sunt:

 • Îmbunătățirea semnificativă a calității vieții
 • Recăpătarea unei greutăți sănătoase
 • Scăderea oboselii

Exercițiile fizice oncologie și cancerul la sân

Concentrându-ne pe cancerul la sân, care este unul dintre cele mai studiate tipuri de cancer, s-a remarcat că exercițiile fizice regulate:

 • Îmbunătățesc capacitatea funcțională
 • Cresc densitatea minerală
 • Măresc aria de mișcare a umerilor
 • Ajută la sprijinul psihologic în timpul tratamentului
 • Cresc nivelul hemoglobinei

Exercițiile fizice ar putea atenua simptomele generate de chimioterapie și radioterapie, reducând trombocitopenia, diareea, durerea și durata de spitalizare.

Femei ce practică exercițiile fizice oncologice

Mecanismul de acțiune al exercițiilor fizice în cancer

Studiile asupra mecanismelor prin care exercițiile fizice ar putea acționa sunt puține. Cele mai multe dintre ele descriu efectul acestora prin modificări ale creșterii tumorii, care sunt realizate prin:

 • Modificarea vascularizației și infuziei sanguine
 • Stimularea sistemului imunitar
 • Modificarea metabolismului tumorii
 • Scăderea markerilor inflamatori

Concluzie

Pe scurt, este important să se efectueze exerciții fizice în timpul tratamentului cancerului, adaptând intensitatea la nevoile fiecărei etape. Dacă ați avut o viață activă înainte de dezvoltarea bolii, atunci va fi mult mai ușor.

Acest lucru va ajuta la menținerea independenței fizice și la îmbunătățirea capacității cardiovasculare. Antrenamentul trebuie supravegheat întotdeauna de o echipă de profesioniști care înțelege subiectul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Azevedo, M. J., Viamonte, S., & Castro, A. (2013). Prescripción de ejercicio en pacientes de oncología: principios generales TT – Exercise prescription in oncology patients: general principles. Rehabilitación (Madr., Ed. Impr.).
 • Barrio, S. C., Molinuelo, J. S., De Durana, A. L. D., López, F. J. C., & Carballo, R. O. B. (2012). Cáncer de mama y ejercicio físico: Estudio piloto. Revista Andaluza de Medicina Del Deporte. https://doi.org/10.1016/S1888-7546(12)70021-7
 • Guil Bozal, R., Zayas García, A., Gil-Olarte Márquez, P., Guerrero Rodríguez, C., & Mestre Navas, J. M. (2017). Ejercicio físico y aspectos psicosociales y emocionales en mujeres con cáncer de mama. International Journal of Developmental and Educational Psychology. Revista INFAD de Psicología. https://doi.org/10.17060/ijodaep.2017.n1.v4.1061

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.