Ce sunt exercițiile fizice oncologice?
Exercițiile fizice oncologice reprezintă un antrenament programat și controlat de un profesionist, care este efectuat cu scopul de a reduce sau preveni efectele secundare ale tratamentelor pentru cancer. Este un plan de antrenament individualizat care, datorită efectelor sale globale asupra organismului, îmbunătățește sănătatea, calitatea vieții și supraviețuirea pacienților.
Exercițiile fizice oncologice
Antrenamentul oncologic are 4 caracteristici principale:
- Este dezvoltat și supravegheat de un profesionist.
- Este individualizat în funcție de nevoile fiecărui pacient.
- Se adaptează la orice nivel.
- Este bazat pe dovezi științifice.
Există dovezi ample care sugerează că exercițiile fizice regulate reduc riscul apariției diferitelor forme de cancer. Printre altele, vorbim despre incidența cancerului de sân, de colon, de prostată și endometrial. Activitatea fizică regulată de intensitate moderată până la mare este asociată cu un risc mai scăzut de a dezvolta cancer (cu până la 24%).
Studiul științific
În anii 1980 și mai târziu, în anii 1990, au început să fie luate în considerare posibilele efecte benefice ale antrenamentului fizic în tratamentul cancerului. Au fost efectuate primele studii privind efectul antrenamentului în reducerea comorbidităților oncologice și efectul negativ al inactivității sau al sedentarismului.
Ulterior, la începutul anului 2000, au fost efectuate studii privind efectul antrenamentului fizic și supraviețuirea la pacienții cu un anumit tip de cancer: cancerul de sân. De asemenea, au fost efectuate studii pentru a afla efectul exercițiilor fizice oncologice asupra biomarkerilor care afectează evoluția cancerului, precum și pentru a afla efectul asupra micromediului tumoral.
La începutul acestui secol, au fost publicate primele ghiduri despre acest tip de exerciții fizice. Au fost elaborate recenzii ample care au determinat beneficiile exercițiilor fizice în ceea ce privește calitatea vieții pacienților cu această boală.
Citiți mai mult: Imunoterapia pentru cancer: ce trebuie să știi
Exercițiile fizice oncologice: care sunt beneficiile?
Aceste studii au arătat că un anumit plan de exerciții fizice poate întări sistemul imunitar, crește rata de supraviețuire și îmbunătăți funcția inimii.
Alte beneficii asociate acestei practici sunt:
- Îmbunătățirea semnificativă a calității vieții
- Recăpătarea unei greutăți sănătoase
- Scăderea oboselii
Exercițiile fizice oncologie și cancerul la sân
Concentrându-ne pe cancerul la sân, care este unul dintre cele mai studiate tipuri de cancer, s-a remarcat că exercițiile fizice regulate:
- Îmbunătățesc capacitatea funcțională
- Cresc densitatea minerală
- Măresc aria de mișcare a umerilor
- Ajută la sprijinul psihologic în timpul tratamentului
- Cresc nivelul hemoglobinei
Exercițiile fizice ar putea atenua simptomele generate de chimioterapie și radioterapie, reducând trombocitopenia, diareea, durerea și durata de spitalizare.
Mecanismul de acțiune al exercițiilor fizice în cancer
Studiile asupra mecanismelor prin care exercițiile fizice ar putea acționa sunt puține. Cele mai multe dintre ele descriu efectul acestora prin modificări ale creșterii tumorii, care sunt realizate prin:
- Modificarea vascularizației și infuziei sanguine
- Stimularea sistemului imunitar
- Modificarea metabolismului tumorii
- Scăderea markerilor inflamatori
Citiți și: Rata de supraviețuire a cancerului
Concluzie
Pe scurt, este important să se efectueze exerciții fizice în timpul tratamentului cancerului, adaptând intensitatea la nevoile fiecărei etape. Dacă ați avut o viață activă înainte de dezvoltarea bolii, atunci va fi mult mai ușor.
Acest lucru va ajuta la menținerea independenței fizice și la îmbunătățirea capacității cardiovasculare. Antrenamentul trebuie supravegheat întotdeauna de o echipă de profesioniști care înțelege subiectul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Azevedo, M. J., Viamonte, S., & Castro, A. (2013). Prescripción de ejercicio en pacientes de oncología: principios generales TT – Exercise prescription in oncology patients: general principles. Rehabilitación (Madr., Ed. Impr.).
- Barrio, S. C., Molinuelo, J. S., De Durana, A. L. D., López, F. J. C., & Carballo, R. O. B. (2012). Cáncer de mama y ejercicio físico: Estudio piloto. Revista Andaluza de Medicina Del Deporte. https://doi.org/10.1016/S1888-7546(12)70021-7
- Guil Bozal, R., Zayas García, A., Gil-Olarte Márquez, P., Guerrero Rodríguez, C., & Mestre Navas, J. M. (2017). Ejercicio físico y aspectos psicosociales y emocionales en mujeres con cáncer de mama. International Journal of Developmental and Educational Psychology. Revista INFAD de Psicología. https://doi.org/10.17060/ijodaep.2017.n1.v4.1061