Ce sunt păduchii pubieni sau lățeii?
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Păduchii pubieni sau lățeii sunt insecte mici care trăiesc în părul din zona pubiană a oamenilor. Această afecțiune este considerată o boală cu transmitere sexuală, deși contactul intim nu este singura cale de transmitere a bolii.
Experții estimează că aproximativ un milion de oameni se infectează cu păduchi pubieni în fiecare an. Lățeii sunt un parazit foarte des întâlnit. Insecta care provoacă pediculoza pubiană se numește Pthirus pubis. Aceasta se hrănește cu sânge, iar mușcăturile sale produc o mâncărime foarte intensă și deranjantă în zona genitală.
Interesant este faptul că, de-a lungul istoriei, numeroase texte au menționat existența păduchilor pubieni, chiar și în Biblie. Deși sunt asemănători cu păduchii comuni, principala diferență este faptul că lățeii nu transmit, de obicei, nicio altă boală. Însă pediculoza pubiană este o infecție foarte incomodă care poate afecta viața socială a persoanelor afectate. Prin urmare, în acest articol, îți vom explica tot ceea ce trebuie să știi despre păduchii pubieni și modul în care aceștia se răspândesc.
Cum se comportă păduchii pubieni sau lățeii?
În majoritatea cazurilor, păduchii pubieni sunt răspândiți prin contact sexual. Însă infecția se poate răspândi și în alte moduri.
Așa cum am menționat mai sus, păduchii pubieni sunt insecte mici care trăiesc exclusiv pe oameni, în special în zona genitală. Lățeii au o formă asemănare cu cea a crabilor marini. Aceștia se prind de firele de păr datorită unei substanțe care acționează ca un lipici. Odată ajunși acolo, lățeii mușcă pielea gazdei. Mușcătura este atât de intensă, încât provoacă mâncărime din cauza anumitor componente ale salivei. Mâncărimea apare și din cauza fecalelor păduchilor pubieni.
De obicei, simptomele se manifestă la aproximativ o săptămână după infectare. Spre deosebire de alte tipuri de mâncărime, pot apărea și umflături pe piele, precum și răni sau zgârieturi din cauza scărpinatului excesiv.
Deși afectează în general zona pubiană, lățeii se pot răspândi și în alte zone. De exemplu, aceștia pot afecta părul de pe piept, axilele sau abdomenul unei persoane.
Lățeii pot apărea chiar și la nivelul genelor. Acest lucru este frecvent la copiii care au fost abuzați sexual. Prin urmare, prezența acestui tip de păduchi la copii îi ajută pe pediatri să descopere cazurile de viol și abuz sexual.
Citește mai mult:
Cum se răspândesc păduchii pubieni
Experții cataloghează infestarea cu păduchi pubieni drept boală cu transmitere sexuală. Această afecțiune apare în urma contactului sexual cu o persoană care este deja infectată. Totuși, acesta nu este singurul mod în care lățeii se răspândesc.
Deși se întâmplă mai rar, lățeii se pot răspândi și prin utilizarea anumitor articole de îmbrăcăminte, cearceafuri sau prosoape ale unei persoane infectate. Cu toate acestea, este aproape imposibil să contractezi infecția în zone precum băile sau toaletele publice, deoarece lățeii nu pot trăi departe de corpul uman prea mult timp.
Pentru a supraviețui, lățeii au nevoie de o temperatură de minim 27°C. Orice persoană care are această infecție trebuie însă să curețe toate obiectele din jur și hainele purtate.
Cum este diagnosticată și tratată infestarea cu lăței
De obicei, examinarea fizică este suficientă pentru a diagnostica infestarea cu păduchi pubieni. În general, insectele pot fi observate cu ochiul liber.
Diagnosticul infestării cu lăței este foarte ușor de stabilit. Medicul trebuie doar să examineze zona intimă a pacientului. De obicei, insectele sunt vizibile cu ochiul liber. De asemenea, tabloul clinic este foarte caracteristic. Așadar, medicul nu are nevoie de dovezi suplimentare.
Anumite creme, șampoane și loțiuni care ucid lățeii pot trata afecțiunea. Majoritatea oamenilor au nevoie de mai multe utilizări pentru a elimina toți păduchii. De asemenea, este esențial ca toate hainele, prosoapele și cearceafurile să fie curățate și dezinfectate corespunzător.
Cel mai important este să fii conștient de necesitatea de a avertiza persoanele din apropiere, în special partenerii sexuali, deoarece aceasta este o infecție extrem de contagioasă.
Citește mai mult:
Păduchii pubieni sau lățeii: concluzie
Păduchii pubieni sau lățeii sunt insecte minuscule care provoacă mâncărime în zonele corpului în care există păr, în special pe organele genitale. De obicei, sunt transmiși prin contact sexual, dar se pot răspândi și prin folosirea în comun a hainelor sau a altor țesături, cum ar fi cearceafurile.
Dacă ai întrebări sau curiozități cu privire la acest tip de infecție, mergi la medic. Acesta îți va indica cel mai potrivit tratament și îți va oferi câteva recomandări pentru eliminarea bolii.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ladilla. (n.d.). Retrieved December 3, 2019, from https://www.brennerchildrens.org/KidsHealth/Parents/Para-Padres/Las-infecciones/Ladilla.htm
- Ladillas: qué son y cómo se transmiten | Faros HSJBCN. (n.d.). Retrieved December 3, 2019, from https://faros.hsjdbcn.org/es/articulo/ladillas-como-transmiten
- Ladillas (Pediculosis). El tratamiento de las enfermedades de transimisión sexual (ETS). Institut Marquès. (n.d.). Retrieved December 3, 2019, from https://institutomarques.com/ginecologia/unidad-de-la-mujer/enfermedades-de-transmision-sexual/ladillas/
- Anderson AL, Chaney E. Pubic lice (Pthirus pubis): history, biology and treatment vs. knowledge and beliefs of US college students. Int J Environ Res Public Health. 2009;6(2):592–600. doi:10.3390/ijerph6020592
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.