Ce sunt și care este tratamentul varicelor vulvare?
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Varicele vulvare sunt vene bombate din cauza fluxului sanguin crescut în timpul sarcinii. Ele apar în a 20-a săptămână de gestație, deși nu la toate femeile însărcinate. Care este tratamentul varicelor vulvare?
Deși nu sunt periculoase, varicele vulvare pot fi foarte dureroase. Simptomele tind să se agraveze atunci când femeie stă în picioare mult timp, afectându-i viața sexuală.
Ce sunt varicele vulvare?
Atât la nivel fizic, cât și emoțional, în timpul sarcinii apar diverse schimbări. Majoritatea sunt temporare. Printre problemele care apar în această etapă se numără celebrele grețuri matinale, precum și retenția de lichide, arsurile la stomac, somnolența și constipația, printre altele.
Una dintre cele mai puțin cunoscute sau menționate modificări sunt varicele vulvare. După cum sugerează și denumirea, acestea sunt umflături venoase apărute în exteriorul vaginului.
Ca și în alte zone ale corpului, în vulvă există vase de sânge de diferite dimensiuni. Venele varicoase vulvare apar în săptămâna 20 de sarcină.
Pot exista și varice interne.
Deși este adevărat că un procent mare de gravide dezvoltă varice la nivelul picioarelor, varicele vulvare sunt mai rare. Acestea apar doar în 20% din cazuri, conform cercetărilor pe acest subiect. Desigur, este posibil ca varicele să se manifeste simultan în ambele zone.
Recomandăm: Cele mai bune tratamente alternative pentru varice
Simptome
Varicele vulvare nu au întotdeauna simptome. De fapt, unele femei nici nu le observă. Însă, uneori pot fi dureroase. Pe măsură ce sarcina progresează, disconfortul poate să se agraveze.
În funcție de luna de sarcină, pot apărea următoarele neplăceri:
- Senzație de presiune în zona genitală
- Inflamație a vulvei și perineului
- Umflături albăstrui care pot fi văzute cu ochiul liber
Aceste senzații pot fi experimentate doar în zona vulvară sau se pot răspândi și în alte zone, cum ar fi rectul. Anumite activități provoacă adesea disconfort sporit: de exemplu, anumite exerciții fizice care pun presiune asupra zonei sau statul în picioare mult timp.
Actul sexual produce și mai multă durere.
De ce apar varicele vulvare?
Sarcina duce la creșterea fluxului sanguin. Creșterea fătului duce la creșterea presiunii venoase. Dezechilibrele hormonale tipice sarcinii afectează dilatarea vaselor de sânge. În consecință, totul se traduce printr-un volum mai mare de sânge care se acumulează în partea inferioară a corpului, atât în pelvis, cât și în extremități. Acest lucru va duce la umflături venoase la nivelul vulvei, zonei pelvine, perineului și picioarelor.
Varicele vulvare nu apar la toate femeile însărcinate. Există și alți factori care cresc șansele apariției, cum ar fi următorii:
- Componentă ereditară
- Vene varicoase preexistente la nivelul picioarelor
- Niveluri crescute de progesteron
- Creștere excesivă în greutate
Este de remarcat faptul că varicele vulvare nu apar numai în timpul sarcinii. Ele pot fi asociate și cu sindromul de congestie pelvină.
Tratamentul varicelor vulvare
Varicele vulvare nu afectează nașterea, nici măcar atunci când aceasta este vaginală. De obicei, dispar după naștere, la aproximativ 6 săptămâni, fără a fi nevoie de vreo intervenție.
Tratamentul poate fi îndreptat spre ameliorarea simptomelor prin aplicarea următoarele măsuri:
- Purtarea de îmbrăcăminte de susținere special concepută pentru zona vulvoperineală
- Purtarea de ciorapi compresivi
- Aplicarea de comprese reci
- Ridicarea picioarelor
În caz de sindrom congestiv pelvin, se recomandă medicamentele flebotonice, embolizarea venoasă sau scleroterapia. Cu toate acestea, varicele vulvare pot reapărea în timp.
Varicele vulvare pot fi prevenite?
Prevenirea varicelor vulvare nu este întotdeauna posibilă. Măsurile de precauție recomandate includ următoarele:
- Nu purtați pantofi cu toc înalt.
- Dormiți pe partea stângă.
- Efectuați o activitate fizică moderată.
- Evitați să stați în picioare sau jos mult timp.
- Nu purtați haine care strâng prea mult zona inghinală sau picioarele.
- Evitați expunerea la căldură, deoarece vasele de sânge se dilată și mai mult.
- Luați măsuri pentru a preveni sau trata constipația.
- Ridicați picioarele timp de 20 de minute.
- Nu epilați cu ceară zona bikinilor.
- Monitorizați creșterea în greutate.
Recomandăm: Trei remedii naturiste pentru varice
Când să mergeți la medic pentru tratamentul varicelor vulvare?
Varicele vulvare pot fi dureroase, mai ales dacă sunt mari, dar nu afectează nașterea. De fapt, cazurile severe sunt rare, deși ocazional poate apărea varicoflebita (inflamație din cauza formării unui tromb).
În cazul oricărui disconfort (durere sau umflături) în zona vulvei, este indicat să mergeți la un consult. Medicul vă va pune diagnosticul și vă va sugera tratamentul sau măsurile adecvate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Drazic O, Zárate C, Valdés F, Mertens R, et al . Dolor pélvico crónico secundario a síndrome de congestión pélvica. Resultados del tratamiento endovascular de la insuficiencia venosa pelviana y várices genitales. Rev. méd. Chile. 2019; 147(1): 41-46.
- Gavrilov S. Vulvar varicosities: diagnosis, treatment, and prevention. Int J Womens Health. 2017; 9: 463-475.
- Guzmán D, Tello N, López J. Varices en el embarazo y la vulva. Rev Fac Cien Med (Quito). 2017; 27(1): 48-51.
- Kornberg A, Turek M, Sánchez F, Eiselle G. Dolor pélvico crónico. Síndrome de congestión pélvica. Diagnóstico y tratamiento. Flebología. 2013; 39(1): 30-39.
- Lozano Sánchez F, González Porras J, Zarco Castillo J, Alberca Silva I. La trombosis venosa superficial: ¿es una enfermedad benigna? Angiología. 2011; 63(1): 25-30.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.