Cele mai bune exerciții pentru varice - Doza de Sănătate
 

Cele mai bune exerciții pentru varice

Deși exercițiile fizice nu pot „vindeca” prin magie varicele, practicarea lor este benefică și contribuie la tratarea și ameliorarea afecțiunii. Îți vom împărtăși câteva opțiuni ușoare și interesante.
Cele mai bune exerciții pentru varice
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Aceste exerciții pentru varice trebuie să însoțească tratamentul prescris de medic. Deși nu orice tehnică și intensitate sunt potrivite pentru cei care au această problemă, în general, exercițiile fizice sunt o practică recomandată pacienților cu vene varicoase.

Mai presus de toate, atunci când sunt practicate în mod regulat, aceste exerciții ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și ameliorează senzația de greutate și edemul, trei simptome care cauzează disconfort.

Deși exercițiile efectuate zilnic nu vor face ca varicele să dispară complet, acestea sunt de mare ajutor în ameliorarea simptomelor și prevenirea altor forme de disconfort. Renunță definitiv la stilul de viață sedentar!

Ce sunt varicele?

Varicele sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni circulatorii, în special în rândul femeilor. Cu toate acestea, și bărbații pot avea varice. De fapt, după cum afirmă Paul V. Tisi, un specialist de la Bedford Hospital din Marea Britanie, în publicația BMJ Clinical Evidence, v aricele afectează 40% dintre adulți.

Ele apar atunci când valvele unidirecționale nu mai funcționează bine, iar pereții venelor de sânge își pierd elasticitatea. Prin urmare, sângele se acumulează în vene și apare mărirea caracteristică a acestora. Anumiți factori, cum ar fi statul în aceeași poziție pentru o lungă perioadă de timp, menținerea unui stil de viață sedentar, supraponderalitatea sau sarcina sunt asociați cu apariția varicelor.

Din fericire, în prezent sunt disponibile mai multe opțiuni de tratament, inclusiv modificări ale stilului de viață, utilizarea ciorapilor de compresie, laserul endovenos, scleroterapia prin injecție, ablația cu radiofrecvență și altele.

Persoană cu varice
Alegerea unui tratament împotriva varicelor depinde de fiecare pacient. Prin urmare, este important să ceri opinia unui specialist în domeniul medical.

Cele mai bune exerciții pentru varice

Exercițiile pentru varice sunt benefice atunci când sunt executate cu precauție. Activitatea fizică regulată și moderată poate ajuta la combaterea inflamației și dificultăților circulatorii. Cu toate acestea, supraîncălzirea sau suprasolicitarea poate fi dăunătoare.

Clinica de sănătate Centro para la Restauración de las Venas(CVR) recomandă alegerea activităților cu impact fizic redus, cum ar fi cele pe care le vom prezenta mai jos.

Mersul pe jos, unul dintre cele mai bune exerciții pentru varice

Unul dintre factorii care influențează apariția varicelor este stilul de viață sedentar. A petrece mult timp așezat sau a nu-ți mișca picioarele poate provoca probleme circulatorii și, în timp, va influența apariția varicelor.

Ca răspuns la această problemă, mersul pe jos este una dintre cele mai bune modalități de a face mișcare. În primul rând, ajută la întinderea și întărirea mușchilor gambei, ceea ce stimulează circulația sângelui. În al doilea rând, contribuie la menținerea unei greutăți sănătoase și nu are un impact puternic asupra articulațiilor.

Mergi pe jos timp de 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână, pentru a profita de beneficiile acestei activități. Poți opta pentru o plimbare în parc sau pentru mersul la cumpărături sau în orice alt loc pe jos.

Mersul pe jos pe lista de exerciții pentru varice
O plimbare zilnică de 30 de minute poate ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui și la scăderea greutății. Prin urmare, aceasta este o activitate sănătoasă împotriva varicelor.

Fandările

Specialiștii în varice de la clinica de tratament menționată mai sus recomandă efectuarea fandărilor ca parte a rutinelor de antrenament. Acest tip de exercițiu ajută la întărirea mușchilor din partea inferioară a corpului, în special de la nivelul picioarelor, ceea ce favorizează circulația sângelui.

Pentru a face fandări, stai în poziție verticală cu picioarele depărtate. Apoi, fă un pas înainte și îndoaie genunchiul. Genunchiul trebuie să fie în linie cu glezna. Îndreaptă piciorul, revino la poziția de pornire și repetă ​​exercițiul cu piciorul opus. 10-12 repetări cu fiecare picior este suficient.

Rotirea picioarelor

Unul dintre cele mai bune exerciții pentru varice este să faci mișcări circulare cu picioarele ridicate. În acest caz, stai cu spatele pe sol și ridică unul dintre picioare la un unghi de aproximativ 45 de grade. În această poziție, începe să rotești piciorul, făcând mișcări circulare în sensul acelor de ceasornic. După aproximativ 20 sau 25 de repetări, folosește și celălalt picior.

Pedalatul

Pedalarea sau imitarea acestei mișcări este, de asemenea, o opțiune interesantă. Evident, acest exercițiu se poate face cu bicicleta staționară sau normală sau cu spatele pe podea și picioarele ridicate.

În primul caz, avem posibilitatea de a merge la plimbare sau de a face ședințe mult mai complete, cum ar fi spinningul. Dacă optăm pentru cealaltă opțiune, ne vom întinde cu spatele drept pe podea și vom ridica picioarele la aproximativ 45 de grade. Apoi, vom imita mișcarea de pedalare.

Mersul pe bicicletă
A merge cu bicicleta sau a imita pedalatul poate ajuta la întărirea mușchilor gambei. Prin urmare, pedalarea este recomandată și în cazul varicelor.

Exercițiile pentru varice ameliorează problema și îmbunătățesc sănătatea

Exercițiile pentru varice pot contribui atât la prevenirea, cât și la tratarea acestei probleme. Însă, singure, acestea nu sunt suficiente. Este important să-ți îmbunătățești obiceiurile de viață și să consulți medicul pentru a te informa despre toate opțiunile de tratament. În plus, activitatea fizică trebuie să fie constantă pentru ca efectul să fie semnificativ.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.