Ce sunt transfuziile de plasmă?
Transfuziile de plasmă au devenit foarte populare în ultimii ani. Ce este plasma? Este lichidul clar, ușor gălbui, care nu conține celule sanguine.
Plasma reprezintă aproape 55% din volumul total al sângelui. Cealaltă parte este alcătuită din celule, cum ar fi celulele roșii, celulele albe și trombocitele. În acest lichid există multe proteine, precum albumina, care îndeplinesc funcții foarte importante în organism.
Deși mulți oameni nu își dau seama, transfuziile de plasmă pot trata multe patologii, cum ar fi hemoragiile sau arsurile. În acest articol, îți vom explica în ce constă această procedură și de ce este atât de important să donezi plasmă.
Ce este plasma sanguină?
Așa cum am menționat deja, plasma este partea lichidă a sângelui, care se combină cu celulele sanguine (atât roșii, cât și albe) și cu trombocitele. Când cele două părți sunt separate, plasma arată ca un lichid transparent.
Plasma este aproape 90% apă. Restul compoziției sale este un amestec de proteine și săruri minerale care sunt esențiale pentru ca organismul să funcționeze corect.
În primul rând, conține imunoglobuline, care fac parte din sistemul imunitar care ne ajută să ne protejăm împotriva infecțiilor. În plus, conține și albumină, care este o moleculă responsabilă de transportul anumitor substanțe în țesuturi.
De asemenea, este important să menționăm faptul că plasma conține și factori de coagulare. Aceștia ajută sângele să înceapă să se coaguleze atunci când există o hemoragie undeva în corp.
Citește mai mult:
Cum funcționează transfuziile de plasmă?
Transfuziile de plasmă sunt proceduri foarte simple. În primul rând, trebuie să existe un donator. Dacă vrei să donezi, trebuie să fie un act altruist și dezinteresat. Specialistul va extrage sângele de la donator, procesul durând, de obicei, între 30 și 45 de minute.
După extragerea sângelui, celulele sanguine sunt separate de plasmă. Apoi, specialistul conservă și depozitează lichidul. Când vine vorba de donații de plasmă, procesul se numește plasmafereză. Acesta diferă de donarea de sânge prin faptul că celulele extrase sunt reintroduse și se păstrează doar plasma. În plus, timpul de recuperare este mai scurt și poți dona plasmă la fiecare 15 zile.
De asemenea, este important să reții faptul că, pentru a efectua o donare de plasmă, donatorul și beneficiarul trebuie să aibă aceeași grupă de sânge. În plasmă, există proteine care ar putea face ca organismul să respingă plasma donată.
În ce situații sunt benefice transfuziile de plasmă?
Există multe motive pentru care medicii efectuează o transfuzie de plasmă. De exemplu, atunci când cineva a suferit arsuri sau un accident grav, transfuzia de plasmă ajută sângele să se refacă.
În plus, deoarece plasma conține factori de coagulare, această tehnică face posibilă oprirea mai rapidă a sângerării. De fapt, plasma este utilă în special la persoanele care suferă de boli precum hemofilia, cauzate de lipsa oricăruia dintre acești factori de coagulare.
De asemenea, transfuzia de plasmă este utilizată în transplanturile de ficat. Au fost dezvoltate tehnici în care, în loc să se introducă toată plasma, sunt folosite doar moleculele de care pacientul are nevoie. Aceste molecule se numesc produse sanguine.
Citește mai mult:
De exemplu, în caz de hemofilie, bolnavul poate primi doar factorul de coagulare de care are nevoie. Deși transfuzia de plasmă este o tehnică sigură, are mai multe dezavantaje decât transfuziile obișnuite de sânge.
Ce trebuie să reținem este faptul că transfuziile de plasmă sunt proceduri simple care pot salva multe vieți. Prin urmare, este important să fim cu toții conștienți că, făcând o donație simplă, putem ajuta mulți oameni.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Estrategias de transfusión de plasma para pacientes graves | Cochrane. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from https://www.cochrane.org/es/CD010654/INJ_estrategias-de-transfusion-de-plasma-para-pacientes-graves
- Indicaciones para la transfusión | Centro Regional de Transfusión Sanguínea de Granada y Almería. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from http://transfusion.granada-almeria.org/actividad/indicaciones-para-la-transfusion
- ¿Para qué se utiliza el plasma? | Banco de Sangre. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from https://www.donarsang.gencat.cat/es/donacion-plasma/para-que-se-utiliza/
- Isabel Laura Campano-Pérez. (2018). Utilización del recambio plasmático como herramienta terapéutica en la práctica clínica. FARMACIA HOSPITALARIA, 1, 16–19. https://doi.org/10.7399/fh.10845
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.