Logo image
Logo image

Ce sunt vaccinurile antialergice?

4 minute
Vaccinurile antialergice nu acoperă toate tipurile de alergeni. Totuși, ele constituie un tratament sigur și eficient pentru a ține sub control reacțiile alergice. Acestea trebuie administrate numai la un centru medical, deoarece ar putea provoca reacții adverse nedorite.
Ce sunt vaccinurile antialergice?
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ce sunt vaccinurile antialergice? Acestea sunt unul dintre tratamentele disponibile pentru reacțiile alergice. Uneori, acestea ameliorează simptomele alergiilor. În alte cazuri, pot chiar să le elimine după un tratament de lungă durată.

Însă nu toată lumea poate primi un vaccin antialergic, deoarece nu există vaccinuri disponibile pentru toate formele de alergii. Imunoterapia este un domeniu de studiu aflat în curs de dezvoltare.

În orice caz, în prezent există multe mituri în jurul acestor vaccinuri. Citește mai departe pentru a descoperi ce sunt vaccinurile antialergice, pentru ce sunt folosite și care sunt efectele lor secundare.

Ce sunt alergiile?

O alergie este o reacție adversă care apare după ingerarea anumitor substanțe sau intrarea în contact cu acestea. Numărul substanțelor care pot provoca reacții alergice este foarte mare. Aceste substanțe sunt alergeni care determina apariția unei reacții adverse excesive în sistemul imunitar. La rândul său, acesta generează diverse efecte.

Alergiile pot fi ușoare sau severe, iar anafilaxia este cea mai gravă reacție alergică. Aceasta apare rapid și simptomele sale sunt mortale.

Ce sunt vaccinurile antialergice?

Some figure

Vaccinurile antialergice reprezintă un tratament pentru alergii. Obiectivul lor este de a reduce sau de a elimina hipersensibilitatea unei persoane la anumite substanțe care produc o reacție alergică atunci când contactul cu acestea nu poate fi evitat.

De asemenea, vaccinurile antialergice ajută organismul să dezvolte imunitate împotriva elementelor care generează o reacție alergică. Medicii apelează la imunoterapie numai atunci când alte tratamente sau măsuri nu sunt suficiente pentru a trata problema.

Cum funcționează vaccinurile antialergice?

Vaccinurile antialergice conțin o cantitate mică de alergen care provoacă o reacție adversă ușoară. Acest alergen este prezent într-o formă purificată în interiorul vaccinului. Atunci când alergenul este injectat, organismul produce anticorpi care împiedică apariția reacției alergice.

Treptat, medicii cresc doza până când – în cel mai bun caz – organismul devine imun la alergen. În mod normal, o persoană necesită o perioadă de trei până la cinci ani pentru ca simptomele să scadă vizibil sau să dispară.

Citește și:

Dermatita atopică la bebeluși – îngrijire de bază

Cum se administrează vaccinurile antialergice?

De obicei, modul de administrare a vaccinurilor antialergice este intravenos. Tratamentul include două faze:

  • Prima fază este etapa de acumulare. În această fază, pacientul primește un vaccin de una până la trei ori pe săptămână pentru o perioadă de trei până la șase luni.
  • A doua fază este etapa de întreținere, care durează între trei și cinci ani. În această fază, pacientul primește o injecție fie o dată pe lună, fie la fiecare șase săptămâni. Medicul va evalua simptomele pentru a stabili când va opri tratamentul.

Ce tipuri de vaccinuri antialergice există?

Nu există vaccinuri pentru toate tipurile de alergeni. De exemplu, utilizarea lor nu este o idee bună pentru alergiile alimentare. Vaccinurile sunt eficiente în cazurile de alergii de sezon, pentru alergenii interiori (acarieni, mucegai, gândaci sau păr de animale de companie) și alergiile cauzate de mușcăturile de insecte.

Când ar trebui să te vaccinezi contra alergiilor?

Some figure

Vaccinurile sunt eficiente doar pentru persoanele cu alergie dovedită prin teste de sensibilizare. Cu toate acestea, nu sunt o idee bună în următoarele cazuri:

  • Copii sub 5 ani și femei însărcinate.
  • Pacienți cu astm sever sau o afecțiune cardiacă.
  • Persoane care iau anumite medicamente, în special beta-blocante.
  • Persoane cu reacții adverse la vaccin.

Vaccinurile sunt o idee bună doar dacă celelalte tratamente nu funcționează. Deseori, medicii le folosesc în cazul unei alergii la insecte, de exemplu.

Citește și:

Alergiile la aditivii alimentari: pericole

Vaccinurile antialergice au reacții adverse? Sunt sigure?

În general, majoritatea oamenilor nu au nicio problemă atunci când primesc vaccinuri antialergice. Însă, unele persoane au reacții adverse. Pot să apară roșeață, iritație și inflamație în locul în care a fost aplicat vaccinul. De obicei, simptomele dispar rapid.

De asemenea, există cazuri în care apar reacții sistemice. Acestea includ congestie nazală, strănut sau urticarie. Uneori există o inflamație a gâtului și respirație șuierătoare sau etanșeitate toracică. În cele mai severe și rare cazuri, poate apărea și anafilaxie. Acesta este motivul pentru care ar trebui să te vaccinezi doar în cabinetul medicului alergolog.

Rezultate așteptate

În general, există o îmbunătățire moderată în primul an de tratament. Aceasta va fi mai vizibilă în al doilea an. În cele mai multe cazuri, nu există simptome pe parcursul celui de-al treilea an, chiar dacă pacientul nu mai primește injecții.

Unii oameni vor avea nevoie de mai mult timp, iar alții vor continua să aibă simptome ușoare. În cazul în care este vorba de alergii la păsări sau animale, persoanele alergice ar trebui să evite contactul cu acestea, dacă este posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fernández-Caldas, E. (2001). Presente y futuro de la inmunoterapia. ALERGOLOGIA E INMUNOLOGIA CLINICA, 16, 6-12.
  • Porras, O. (2008). Vacunación: esquemas y recomendaciones generales. Acta Pediátrica Costarricense.
  • Posfay-Barbe, K. M., & Greenberg, D. P. (2007). Vacunación. In Atlas de Alergia e Inmunología Clínica. https://doi.org/10.1016/b978-848174943-4.50023-5

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.