Ce tipuri de exerciții fizice există?
 

Ce tipuri de exerciții fizice există?

Vreți să faceți mișcare și nu știți de unde să începeți? Nu vă faceți griji. Vă arătăm ce tipuri de exerciții fizice există pentru a putea alege ceea ce vi se potrivește cel mai bine.
Ce tipuri de exerciții fizice există?

Ultima actualizare: 09 noiembrie, 2022

Corpul trebuie să se miște și este pregătit să facă acest lucru. Cu toate acestea, frecvența cu care se efectuează activitatea fizică scade în fiecare zi în societățile moderne, în special în cazul copiilor. Ce tipuri de exerciții fizice există?

Stilul de viață sedentar devine din ce în ce mai frecvent. Dacă adăugăm problemele alimentare și nutriționale, avem ca rezultat creșterea exponențială a bolilor cardiovasculare, a obezității sau a sindromului metabolic, printre altele.

Ce sunt exercițiile fizice?

Exercițiile fizice sunt o acțiune corporală a fibrelor scheletice, care generează un consum de energie mai mare decât cel care există în starea de repaus a organismului.

În funcție de grupele de vârstă, specialiștii recomandă următoarele:

  • Copii și adolescenți (între 5 și 17 ani): minim 1 oră zilnic de exerciții predominant aerobe. În plus, se recomandă minim 3 sesiuni pe săptămână de exerciții fizice care ajută la întărirea sistemului musculo-scheletic.
  • Adulți (între 18 și 64 de ani): minim 75 de minute pe săptămână de exerciții fizice aerobice de intensitate ridicată sau 2 ore și jumătate de activitate fizică moderată.
  • Seniori (de la 65 de ani în sus): se aplică aceleași recomandări ca și pentru adulții între 18 și 64 de ani. În plus, pentru a preveni căderile și a optimiza echilibrul, se adaugă 3 zile de activitate fizică pe săptămână, indiferent de tipul de exerciții fizice.

Ce tipuri de exerciții fizice există?

Motivele pentru a ne pronunța în favoarea sau împotriva unei activități fizice sunt foarte variate. Cu toate acestea, toate tipurile de exerciții fizice promovează sănătatea.

  • Pentru a fi sănătoși și în formă, este indicat să combinăm cele trei tipuri de exerciții fizice de mai jos:

Exerciții fizice pentru flexibilitate

Vă recomandăm să acordați câteva minute acestor exerciții în fiecare zi, deoarece scad riscul de accidentare și rigiditate articulară. Toți mușchii esențiali sunt întinși, atât cei din partea superioară, cât și cei din partea inferioară a corpului.

Exerciții fizice de rezistență (anaerobe)

Tipuri de exerciții fizice în aer liber
Dinamismul și varietatea exercițiilor de rezistență le fac alegerea preferată a multor persoane.

Unul dintre motivele pentru care oamenii aleg acest tip de activitate fizică este menținerea unei greutăți sănătoase. Mușchii, chiar și în repaus, ard mai multe calorii decât țesuturile inactive. În plus, aceste exerciții fizice ajută la îmbunătățirea posturii. Ele implică mișcarea mușchilor împotriva unei rezistențe.

Exerciții fizice aerobe

Activitatea fizică aerobă optimizează condiția fizică și menține plămânii, vasele de sânge și inima în stare optimă. Combinate cu o alimentație echilibrată, ajută la păstrarea condiției fizice.

Orice activitate care crește ritmul cardiac și utilizează oxigen este considerată exercițiu aerobic.

Beneficiile exercițiilor fizice pentru sănătate

Nu există nicio îndoială că diferitele tipuri de exerciții fizice pot contribui la reducerea șanselor de apariție a patologiilor metabolice, cardiace sau respiratorii.

Din păcate, nu există suficiente studii despre avantajele activității fizice în domenii precum activitatea creierului, performanța școlară sau socializarea, potrivit articolului publicat în Journal of Social Studies.

Influența exercițiilor fizice asupra performanței școlare

Studiile sugerează că practicarea exercițiilor fizice în școli a generat avantaje în performanța școlară. Există și un beneficiu indirect: copiii părăsesc sala de clasă, scapă de plictiseală și devin mai atenți când se întorc la cursuri.

Beneficiile exercițiilor fizice în ceea ce privește socializarea

Tipuri de exerciții fizice în sala de sport
Activitatea fizică regulată favorizează socializarea, acesta fiind unul dintre principalele sale beneficii.

Activitatea fizică ajută la întărirea factorilor psihosociali. Aceasta implică responsabilizarea, socializarea și respectul pentru cei din jur. În urma studierii tinerilor care practică arte marțiale, s-a demonstrat că aceștia prezintă abilități sociale mai puternice decât media populația.

Beneficiile exercițiilor fizice asupra activității creierului

Activitatea fizică ajută la menținerea funcției senzoriale și cognitive a creierului. Exercițiile fizice pot fi de ajutor în tratamentul pacienților cu tulburări depresive.

Tipuri de exerciții fizice împotriva anxietății

Un articol publicat în Jurnalul Cubanez de Cercetare Biomedicală afirmă faptul că pacienții diagnosticați cu stres care fac săptămânal diferite tipuri de exerciții fizice tind să aibă niveluri reduse de anxietate și depresie. De asemenea, aceștia scapă mai ușor de sindromul epuizării la locul de muncă.

Pe lângă factorii psihologici, activitatea fizică influențează sistemul nervos autonom și elimină cauzele anxietății. Practicarea regulată a exercițiilor aerobe ajută la reducerea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale în situații stresante.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • International Journal of Clinical and Health Psychology, Vol. 8, Núm. 1. Bienestar psicológico y hábitos saludables: ¿están asociados a la práctica de ejercicio físico? España 2008; 185-202.
  • Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, vol. 36, Núm. 2. Relación entre ansiedad y ejercicio físico. Cuba 2017.
  • Revista Española de Salud Pública, Vol. 85, Núm. 4.  Escalante, Yolanda. Actividad física, ejercicio físico y condición física en el ámbito de la salud pública. España 2011.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.