Logo image
Logo image

Cea mai bună dietă pentru vezica biliară

4 minute
Dacă vrei să îmbunătățești sănătatea vezicii biliare, atunci trebuie să faci modificări în dietă pentru a preveni și reduce inflamația. Este important să-ți reduci aportul de anumite grăsimi. Află mai multe în acest articol!
Cea mai bună dietă pentru vezica biliară
Sergio Alonso Castrillejo

Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ai calculi biliari (denumiți popular „pietre la fiere”)? Dacă da, trebuie să adopți o dietă pentru vezica biliară special concepută pentru sănătatea acestui organ valoros.

După cum probabil știi deja, suntem ceea ce mâncăm. Pentru a ameliora această afecțiune, trebuie să reduci inflamațiile din organism, astfel încât vezica biliară să se poată contracta. Trebuie să ai grijă mai ales în ceea ce privește grăsimile pe care le consumi. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre modul în care alimentația poate ajuta la ameliorarea simptomelor generate de calculii biliari.

Vezica biliară

Some figure
Calculii biliari apar ca urmare a cristalizării sărurilor biliare în vezica biliară.

Vezica biliară este un sac în formă de pară, înconjurat de un perete muscular în partea superioară dreaptă a abdomenului. Aceasta reține și concentrează bila, un lichid produs de ficat care este necesar pentru digestia grăsimilor și pentru absorbția corectă a vitaminelor.

Calculii biliari sunt rezultatul cristalizării bilei, un lichid produs de ficat și secretat în intestin prin canalele biliare pentru a ajuta la digestie. Unele pietre la fiere nu produc simptome evidente.

Anumiți medici specialiști consideră faptul că pietrele la fiere sunt rezultatul unor obiceiuri alimentare proaste. De exemplu, consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi obligă ficatul să secrete mai multă bilă. De aici importanța de a controla ceea ce mănânci, atât pentru prevenirea apariției pietrelor, cât și pentru ameliorarea simptomelor acestora.

În general, calculii biliari sunt mai frecvenți la femeile cu vârsta peste 50 de ani și cu un istoric familial de probleme ale vezicii biliare. Incidența lor este, de asemenea, mai mare în timpul sarcinii și la persoanele care iau estrogen pe cale orală, precum și la persoanele care postesc frecvent, la cele care nu fac exerciții fizice și la cele cu ficatul gras.

Citește mai mult:

Pietre la fiere – cum le depistăm?

Cea mai bună dietă pentru vezica biliară: sfaturi utile

Some figure
Menținerea unui stil de viață sănătos și evitarea meselor copioase te vor ajuta în tratamentul afecțiunilor vezicii biliare.

Iată câteva dintre elementele fundamentale ale unei diete sănătoase pentru vezica biliară!

Alimente grase

  • Pe scurt, bila produsă de vezica biliară este importantă în digestia grăsimilor. Așadar, consumul unei diete bogate în grăsimi procesate o poate forța să lucreze ore suplimentare. Alimentele procesate bogate în grăsimi trans, uleiurile hidrogenate, alimentele prăjite și grăsimile animale saturate sunt nocive pentru vezica biliară.

În general, principiile alimentare pe care trebuie să le urmezi dacă ai pietre la fiere sunt simple: adoptă o dietă variată, cu un conținut scăzut de grăsimi și colesterol rău, ajustează aportul caloric zilnic, servește cinci mese pe zi, nu mânca repede și nu te supraalimenta.

Iată câteva dintre cele mai sănătoase alimente pentru vezica biliară:

Lichide

  • Apă
  • Infuzii calde de plante
  • Lapte ecologic în cantități mici (poți crește progresiv cantitatea)

Supă, terci și piure

  • Supe de legume cu orez și paste
  • Terci fiert din fulgi de ovăz, linte, porumb, orez, quinoa, etc.
  • Piure și cartofi fierți
  • Piure de legume fierte

Carne

  • Carne de vițel, iepure sau miel fiartă, la grill sau la cuptor
  • Carne de pui: fiartă, la grill sau la cuptor
  • Carne de porc slabă, ușor sărată sau puțin condimentată
  • Pește alb, calcan, merluciu, merlan (fiert, la grill sau la cuptor, condimentat ușor)

Desert

  • Cremă de zahăr ars, gem, compot, suc de fructe, fructe fierte, mere crude, etc.
  • Prăjitură uscată, chec cu cereale integrale (proaspăt, neprocesat), produse de patiserie uscate, pandișpan.

Sfaturi utile

  • În primul rând, fii foarte atent/ă la calitatea grăsimilor folosite la gătit.
  • Păstrează preparatele prăjite doar pentru ocazii speciale. Nu încălzi uleiul la peste 95 °C.
  • Consumă alimente crude, fierte, gătite pe plită, la aburi, în hârtie de copt, etc.

Îți recomandăm:

3 remedii naturiste pentru detoxifierea ficatului

Alimente de evitat într-o dietă pentru vezica biliară

Some figure

  • Evită temperaturile extreme ale alimentelor: Alimentele și băuturile prea reci și prea calde sunt stimulente biliare puternice, așa că este de preferat să consumi totul la o temperatură medie.
  • Elimină zaharurile rafinate: Studiile științifice au dezvăluit faptul că concentrațiile mari de monozaharide și dizaharide stimulează secreția de bilă. Prin urmare, ar trebui să le consumi doar cu moderație și în cantități foarte mici.
  • Xantine: Alimentele bogate în cofeină și teobromină, cum ar fi cafeaua, maté, ceaiul concentrat și băuturile tip cola sunt nocive pentru vezica biliară, așadar redu consumul acestora.
  • Cantități mari: Orice este rău în cantități mari, așadar mănâncă de mai multe ori pe zi și în cantități mai mici.
  • În general, redu consumul de sucuri de fructe dulci, băuturi carbogazoase și alcool.

Persoanele cu pietre la fiere trebuie să consulte un nutriționist pentru a primi un plan alimentar individual adaptat în funcție de nevoile sale și un gastroenterolog pentru a primi un tratament. Medicul specialist îți va putea oferi cele mai bune îndrumări.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wilkins T, Agabin E, Varghese J, Talukder A. Gallbladder Dysfunction: Cholecystitis, Choledocholithiasis, Cholangitis, and Biliary Dyskinesia. Prim Care. 2017 Dec;44(4):575-597. doi: 10.1016/j.pop.2017.07.002. Epub 2017 Oct 5. PMID: 29132521.
  • Hita G., Ramírez B., Estela B., Cerda A., Factores de riesgo en la génesis de la litiasis vesicular. Investigación en salud, 2005.
  • Martínez García RM, Jiménez Ortega AI, Salas-González MªD, Bermejo López LM, Rodríguez-Rodríguez E. Intervención nutricional en el control de la colelitiasis y la litiasis renal [Nutritional intervention in the control of gallstones and renal lithiasis]. Nutr Hosp. 2019 Aug 27;36(Spec No3):70-74. Spanish. doi: 10.20960/nh.02813. PMID: 31368343.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.