Logo image
Logo image

Cel mai bun mod de a depăși un val de căldură

4 minute
Dacă vrei să depășești un val de căldură, orice măsură aparent insignifiantă te poate ajuta. Luând câteva măsuri de precauție simple, vei reuși să eviți efectele negative ale temperaturilor ridicate și te vei simți mai confortabil.
Cel mai bun mod de a depăși un val de căldură
Ultima actualizare: 09 august, 2022

A depăși un val de căldură cu bine este foarte important având vedere faptul că schimbările bruște de temperatură au devenit foarte frecvente în ultimele veri. Schimbările climatice abrupte îți pot pune sănătatea în pericol.

Din fericire însă, depășirea unui val de căldură nu este foarte dificilă. Pur și simplu trebuie să urmezi niște sfaturi de bază pentru a te asigura că ridicarea bruscă a temperaturii nu te afectează prea mult. Aceste sfaturi ar trebui să fie puse în aplicare mai ales în cazul copiilor și al persoanelor în vârstă, care sunt cele mai vulnerabile la schimbările climatice.

În unele locuri, temperaturile cresc până la 40 °C sau mai mult. Dacă nu întreprinzi acțiuni adecvate pentru a depăși valul de căldură, poți suferi de multe probleme, de la deshidratare și insolație până la spasme musculare și chiar insuficiență a anumitor organe.

Cel mai bun mod de a depăși un val de căldură este să urmezi sfaturile de mai jos.

Cel mai bun mod de a depăși un val de căldură

Consumă apă constant și poartă haine adecvate

Some figure

Dacă temperatura de afară este ridicată, hidratarea continuă este o măsură obligatorie. Cel mai bine este să bei multă apă; este chiar mai bine dacă apa este din frigider. Alte băuturi, mai ales dacă acestea conțin mult zahăr, provoacă mai mult sete. Sucurile naturale de fructe sunt, de asemenea, recomandate, mai ales dacă nu au zahăr adăugat. Alcoolul nu este recomandat sub nicio formă. În plus, trebuie să te hidratezi constant, chiar dacă nu îți este sete.

De asemenea, este esențial să porți haine adecvate pentru a rezista la temperaturi ridicate. Ar trebui să folosești articole de îmbrăcăminte realizate din fibre naturale, cum ar fi bumbacul, deoarece acestea facilitează transpirația. De asemenea, îți recomandăm culorile deschise, deoarece acestea reflectă căldura în loc să o concentreze asupra pielii.

Citește mai mult:

Tratament pentru epuizarea provocată de căldură

Cel mai bun mod de a depăși un val de căldură acasă

Cel mai bine este să nu părăsești casa atunci când temperatura de afară este ridicată. Dacă trebuie să ieși, atunci este necesar să găsești umbră. Este de preferat să stai în clădiri sau în zone închise care au aer condiționat.

Vorbind de aer condiționat, acesta este un aliat minunat pentru a depăși un val de căldură. Cu toate acestea, ar trebui să îl folosești în mod corect. Dacă ai aer condiționat acasă, ar trebui să-l setezi la o temperatură cuprinsă între 22 și 25 °C. Dacă în cameră este mai rece, te poți alege cu răceli sau alte probleme de sănătate.

Dacă ești acasă, lasă jos jaluzelele la orele cele mai călduroase și închide geamurile. Astfel, căldura nu se va concentra în casă. După 9 seara, este bine să deschizi ferestrele câteva ore pentru a profita de aerul mai rece al serii.

Dispozitivele electrice și electricitatea

Unul dintre avantajele verii este faptul că oferă mai multe ore de lumină decât oricare alt sezon al anului. Prin urmare, nu ar trebui să pornești luminile decât dacă este necesar. Luminile produc căldură, exact ceea ce trebuie să eviți.

Același lucru este valabil și pentru aparatele electrocasnice. Chiar dacă sunt oprite, acestea pot genera căldură dacă sunt conectate la linia de electricitate. Deși nu generează temperaturi ridicate, multe dintre ele pot amplifica senzația de căldură. Prin urmare, este mai bine să le scoți din priză și să le utilizezi doar dacă este necesar.

Citește mai mult:

7 remedii pentru alergia la căldură

Trucuri pentru a depăși un val de căldură acasă

Some figure

Există câteva trucuri foarte simple pentru a depăși cu succes un val de căldură. Iată câteva dintre acestea:

  • Nu purta machiaj. Cremele și loțiunile de corp conțin elemente care rețin căldura. Prin urmare, cel mai bine este să nu porți machiaj sau să folosești cea mai mică cantitate posibilă.
  • Nu mânca prea mult. Mesele mari generează căldură metabolică, iar acest lucru crește temperatura corpului. Încearcă să mănânci doar mese ușoare de mai multe ori pe zi.
  • Umezește-ți pielea la nevoie. Dacă simți că îți este foarte cald, pune-ți apă rece pe gât, încheieturi și frunte. Este mai ușor să îți reglezi temperatura corpului în acest mod.
  • Protejează-te de soare când ieși din casă. Cel mai bine este să porți ochelari de soare și ceva care să îți protejeze capul. Când soarele este foarte intens, ar trebui să porți o pălărie sau să folosești o umbrelă de soare. De asemenea, poartă încălțăminte ușoară care nu oprește transpirația.
  • Folosește aloe vera. Poți congela câteva cuburi din gel de aloe vera. Dacă simți că îți arde pielea sau că aceasta este foarte uscată, freacă un cub rece pe zonele în cauză. Este revigorant!

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García, F. F., & Álvarez, D. R. (2008). Olas de calor e influencia urbana en Madrid y su área metropolitana. Estudios Geográficos, 69(265), 495-518.
  • Indoor, C. (2007). La Importancia de la Hidratación en. Simposio Virtual.
  • Trejo, O., Miró, Ò., De La Red, G., Collvinent, B., Bragulat, E., Asenjo, M. A., … Sánchez, M. (2005). Impacto de la ola de calor del verano de 2003 en la actividad de un servicio de urgencias hospitalario. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13077379

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.