Cele 10 porunci pentru a face plajă corect
 

Cele 10 porunci pentru a face plajă corect

Pentru majoritatea oamenilor, sosirea verii înseamnă soare, plajă sau piscină. Cu toate acestea, este necesar să se țină seama de anumite practici pentru a avea grijă de piele. Vă spunem care sunt acestea!
Cele 10 porunci pentru a face plajă corect

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Vara este unul dintre cele mai așteptate anotimpuri. Mulți doresc să meargă la plajă, la piscină sau la ștrand pentru a-și etala costumele de baie. Totuși, avem o întrebare: țineți cont de cele 10 porunci pentru a face plajă corect?

Să-ți iei rămas bun de la cerul gri și să te bucuri de zilele însorite este ceva minunat. Cu toate acestea, este vital să luați anumite măsuri de precauție pentru a obține un bronz frumos și sănătos în același timp. Sănătatea pielii este foarte importantă.

Cele 10 porunci pentru a face plajă corect

Bronzarea este o plăcere pentru mulți oameni. Cu toate acestea, expunerea pielii la razele solare fără a lua măsurile de precauție necesare poate duce la probleme grave de sănătate. Vă spunem care sunt cele 10 porunci pentru a face plajă în mod corect!

1. Evitați orele cu cele mai multe radiații

Cu siguranță, când stați la soare, vreți să obțineți acea culoare aurie de invidiat. Cu toate acestea, este foarte important să evitați expunerea pielii la radiații atunci când soarele se află perpendicular față de pământ.

Potrivit unei recenzii publicate în Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, expunerea la razele solare ar trebui să fie limitată, în special între orele 10-14. Dacă nu poate fi evitată, este recomandat să purtați haine pentru a vă proteja pielea, precum pălării, cămăși cu mâneci lungi și pantaloni largi.

Tânără care face plajă corect

 

2. Folosiți protecția solară potrivită

Cunoașterea factorului de protecție solară potrivit (SPF) pentru tipul vostru de piele este unul dintre cele mai importante lucruri pentru a face plajă corect. Trebuie să țineți cont de culoarea pielii și de posibila sensibilitate la orice componentă specifică.

În plus, un articol al Societății Americane a Cancerului recomandă alegerea unei protecții solare cu spectru larg, adică una care protejează atât împotriva razelor ultraviolete de tip A (UVA), cât și de tip B (UVB). De asemenea, este important ca SPF-ul să nu fie mai mic de 30.

3. Aplicați protecția solară cu o jumătate de oră înainte de a face plajă

Așa cum ați auzit de mai multe ori, aplicarea de protecție solară cu cel puțin 30 de minute înainte de a ieși la soare este esențială. În acest fel, produsul va avea timp să se absoarbă în piele. Nu economisiți produs și nu uitați că pielea trebuie să fie uscată înainte de aplicare.

4. Luați cu voi protecția solară

Este interzis să lăsați protecția solară acasă! Dacă doriți să faceți plajă corect, trebuie să aplicați produsul la fiecare două ore. Deși unele produse sunt mai uleioase decât altele, adevărul este că toate se scurg de pe piele după un timp, mai ales când sunt în contact cu apa.

5. Nu vă expuneți prea mult la soare

Chiar dacă vă place să faceți plajă, trebuie să fiți foarte precauți atunci când vă expuneți la razele solare. Nu stați la soare pentru o perioadă mai lungă de 15 minute. A face plajă corect nu înseamnă să vă întindeți pe prosop sau să stați ore în șir pe șezlong. Puteți avea o culoare frumoasă expunându-vă la soare pentru intervale scurte de timp zilnic.

De exemplu, puteți face plajă timp de 15 minute, puteți merge la umbră timp de o oră și puteți ieși din nou la soare încă 15 minute. Dacă rămâneți mult timp în radiația solară, există riscul de insolație.

6. Beți multă apă

Înainte, în timpul și după plajă, hidratați-vă corespunzător. Apa este necesară pentru a evita deshidratarea cauzată de transpirație. De asemenea, dacă pielea este uscată, razele soarelui o vor irita. Asigurați-vă că aveți o sticlă la îndemână și beți din ea din când în când.

7. Protejați-vă ochii

O altă poruncă pentru a face plajă corect este să alegeți ochelari buni pentru a vă proteja ochii. Potrivit unei publicații a Mayo Clinic, razele ultraviolete pot deteriora nu numai pielea pleoapei, ci și corneea și retina.

În mod ideal, ochelarii vor bloca 99% – 100% din razele UVA și UVB. Vor împiedica razele să ajungă la ochi și să afecteze vederea. Culoarea lentilelor nu are nicio legătură cu capacitatea de protecție.

Cum se face plajă corect

 

8. Protejați-vă petele, cicatricile și alunițele

Unele persoane tind să aibă multe pistrui și alunițe care necesită îngrijire specială. Alunițele se formează prin supraproducția de melanină și pistruii apar după expunerea prelungită la soare. În mod normal, aceste pete sunt benigne, dar trebuie să utilizați protecție solară pentru a evita complicațiile.

Dacă pielea este sensibilă, este mai predispusă la apariția alunițelor și a pistruilor din cauza expunerii la soare. Dacă observați că alunițele își schimbă culoarea sau forma, mergeți imediat la medicul dermatolog. Dacă vă expuneți cicatricile la soare, acestea se pot agrava și se pot închide la culoare.

9. Exfoliați și hidratați pielea

Pentru a vă menține pielea sănătoasă, trebuie să o hidratați și să o exfoliați frecvent. Hidratarea vă va oferi o piele mai sănătoasă și mai frumoasă, în timp ce exfolierea va elimina toate celulele moarte. Evitați exfolierea după plajă, deoarece pielea este mai sensibilă, dar nu uitați să o mențineți întotdeauna hidratată.

10. Nu abuzați de fototip

Dacă credeți că, deoarece aveți pielea închisă la culoare, nu vă bronzați ușor, greșiți. Este posibil să nu vedeți pielea bronzată, dar razele ultraviolete o pot deteriora. Nu folosiți prea multă loțiune de bronzare sau accelerator de bronz.

În cele din urmă, nu uitați să vă bucurați de vară cu înțelepciune. Distracția și odihna nu înseamnă a pune în pericol sănătatea pielii. Respectați aceste 10 porunci pentru a avea o piele frumoasă și un bronz sănătos!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.