Cele mai bune 6 sfaturi pentru a preveni pneumonia
Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Pneumonia este o boală infecțioasă ce afectează sistemul respirator și apare, în mod normal, ca o consecință a altor afecțiuni, cum ar fi gripa sau răcelile. Se poate dezvolta oricând, dar bebelușii și adulții mai în vârstă sunt mai predispuși la îmbolnăvire. Ce sfaturi pentru a preveni pneumonia există?
În zilele noastre, există diverse strategii pentru a împiedica apariția acestei boli. De fapt, există două tipuri de vaccinuri care reduc riscul de îmbolnăvire, mai ales în cazul celor mai vulnerabile populații. În acest articol, vom examina și alte obiceiuri care te pot proteja de această afecțiune.
Cele mai bune 6 sfaturi pentru a preveni pneumonia
Pneumonia nu este o boală contagioasă, deși apare, de obicei, după o infecție respiratorie, cum ar fi răceala sau gripa. Aceste boli sunt cauzate de viruși, bacterii și alte microorganisme. Din fericire, anumite măsuri preventive pot fi secretul pentru evitarea dezvoltării acestei boli.
1. Vaccinează-te
Există două tipuri de vaccinuri care pot ajuta la prevenirea pneumoniei: vaccinul pneumococic conjugat (PCV13 sau Prevnar 13) și vaccinul pneumococic polizaharidic (PPSV23 sau Pneumovax23). Însă acestea nu elimină riscul, doar îl reduc.
Vaccinul pneumococic conjugat poate ajuta la prevenirea atacurilor a până la 13 tipuri de bacterii atât la copii, cât și la adulți. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, indiferent de vârstă, ar trebui să primească, de asemenea, o doză din acest vaccin.
Vaccinul pneumococic polizaharidic te poate proteja de 23 de tipuri de bacterii. Cu toate acestea, nu este recomandat copiilor. Se administrează adulților cu vârsta peste 65 de ani, deoarece aceștia au primit deja și celălalt vaccin.
Citește mai mult:
Avertizări:
- În unele cazuri speciale, vaccinul împotriva pneumoniei este contraindicat și trebuie evitat. Acestea includ persoanele alergice la vaccin sau la componentele sale, femeile însărcinate și pacienții cu răceală sau gripă severă.
- Ambele vaccinuri pot avea efecte secundare, cum ar fi înroșirea și durerea în jurul locului de injectare, dureri musculare, febră moderată și frisoane.
2. Evită tutunul
Consumul excesiv de tutun este una dintre principalele cauze ale bolilor respiratorii cronice. Din cauza acestui fapt, pacienții fumători au o probabilitate mare de a suferi de pneumonie. Deci, în cazul infecțiilor respiratorii, este esențial să renunți complet la fumat.
3. Spălă-ți mâinile în mod constant
Unul dintre factorii care influențează apariția infecțiilor tractului respirator este spălarea corectă a mâinilor. Deși cu ochiul liber nu poți vedea, pe suprafața mâinilor se acumulează multe tipuri de bacterii și viruși care pot duce la infecții grave.
Din acest motiv, pentru a preveni pneumonia, este important să te speli pe mâini de mai multe ori pe zi, de preferință cu apă caldă și săpun antibacterian. Asigură-te că te speli pe mâini, mai ales după ce ai intrat în contact cu suprafețe comune, înainte și după ce ai mers la toaletă și înainte de a mânca sau de a-ți atinge gura.
4. Evită contactul cu persoanele bolnave
După cum am menționat deja, pneumonia nu este contagioasă. Cu toate acestea, bolile care o pot provoca sunt. Din acest motiv, atunci când membrii familiei sau prietenii tăi sunt bolnavi, ar trebui să ai grijă. Poartă mască și mănuși sau pur și simplu evită să stai lângă persoana respectivă pentru a preveni pneumonia.
5. Dormi bine pentru a preveni pneumonia
A dormi bine este crucial pentru tratarea oricărei boli cauzate de un sistem imunitar slăbit. În timp ce te odihnești, sunt activate mecanisme care sunt cheia luptei împotriva virușilor și bacteriilor.
Deci, pentru a preveni pneumonia, este important să acorzi suficient timp odihnei, mai ales atunci când ai o infecție respiratorie.
Ți-e greu să adormi? Dacă da, încearcă următoarele:
- Meditează puțin înainte de a merge la culcare.
- Pregătește camera înainte de culcare (setează temperatura, astupă ferestrele, etc.)
- Bea ceai cu proprietăți sedative (cum ar fi valeriana).
- Citește sau ascultă muzică relaxantă.
Citește mai mult:
6. Adoptă o dietă sănătoasă
Nutriția este esențială pentru menținerea unui sistem imunitar puternic. Consumul de alimente bogate în vitamina A, B, C și E și minerale precum potasiul, fierul și calciul îmbunătățește răspunsul mecanismelor de apărare a corpului și, prin urmare, accelerează recuperarea după infecții.
Dacă ai o boală respiratorie și vrei să previi pneumonia, include următoarele în dieta ta zilnică:
- Fructe citrice
- Fructe de pădure sau fructe roșii
- Pere și mere
- Banane
- Legume verzi cu frunze
- Morcovi
- Roșii
- Pește gras
- Carne slabă
- Fructe uscate și nuci
- Leguminoase
- Cereale integrale
Nu uita că pneumonia este o complicație gravă cauzată de infecțiile respiratorii. Din acest motiv, dacă ai simptome, adresează-te imediat medicului. Cu cât primești mai repede ajutor, cu atât prognosticul este mai bun.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- van der Poll, T., & Opal, S. M. (2009). Pathogenesis, treatment, and prevention of pneumococcal pneumonia. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(09)61114-4
- Madhi, S. A., Levine, O. S., Hajjeh, R., Mansoor, O. D., & Cherian, T. (2008). Vaccines to prevent pneumonia and improve child survival. Bulletin of the World Health Organization. https://doi.org/10.2471/BLT.07.044503
- Bagaitkar, J., Demuth, D. R., & Scott, D. A. (2008). Tobacco use increases susceptibility to bacterial infection. Tobacco Induced Diseases. https://doi.org/10.1186/1617-9625-4-12
- Besedovsky, L., Lange, T., & Born, J. (2012). Sleep and immune function. Pflugers Archiv European Journal of Physiology. https://doi.org/10.1007/s00424-011-1044-0
- Chandra, R. K. (1997). Nutrition and the immune system: An introduction. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/66.2.460S
- Bauer, B. La valeriana: ¿es un somnífero natural seguro y eficaz? Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/insomnia/expert-answers/valerian/faq-20057875
- Besedovsky, L., Lange, T. & Born, J. Sleep and immune function. Pflugers Arch – Eur J Physiol 463, 121–137 (2012). https://doi.org/10.1007/s00424-011-1044-0
- Good hand hygiene by health workers protects patients from drug resistant infections. World Health Organization. https://www.who.int/mediacentre/news/releases/2014/hand-hygiene/en/
- Baskaran, V., Murray, R. L., Hunter, A., Lim, W. S., & McKeever, T. M. (2019). Effect of tobacco smoking on the risk of developing community acquired pneumonia: A systematic review and meta-analysis. PloS one, 14(7), e0220204. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0220204
- Pneumococcal vaccine overview. National Health System. https://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/pneumococcal-vaccination/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.