Cele mai bune plante medicinale
În acest articol, vom vorbi despre cele mai bune 15 plante medicinale, cu proprietăți dovedite de-a lungul timpului ca fiind utile în tratarea a zeci de probleme de sănătate.
Află cum să le utilizezi pentru a trata diferite afecțiuni de sănătate în mod natural. Totuși, amintește-ți întotdeauna să consulți medicul înainte de a utiliza orice plante medicinale pentru tratament și urmează cu atenție instrucțiunile sale.
Cele mai bune 15 plante medicinale
1. Cohoșul negru
Cohoșul negru este o plantă pe care multe persoane o folosesc pentru tratamentul menopauzei. În plus, ajută și la atenuarea durerii asociate cu sindromul premenstrual.
Este o alternativă la medicamentele hormonale care ameliorează simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne, schimbările de dispoziție, uscăciunea vaginală și palpitațiile inimii.
De asemenea, cohoșul negru este folosit ca remediu pentru migrene, precum și pentru tulburările de somn, în special cele legate de menopauză.
Înainte de a utiliza cohoș negru, îți recomandăm să consulți medicul.
2. Ignama sălbatică
Fiind un tonic clasic pentru ficat, ignama sălbatică echilibrează hormonii și atenuează grețurile matinale.
3. Urechea leului
Mulți folosesc urechea leului pentru a trata anxietatea sau insomnia, deoarece are efect de calmare. În plus, este și un bun agent antiaritmic, care reduce tahicardia și palpitațiile. Este utilizată pentru modificarea ritmului cardiac legată de nervi și ajută în cazurile de hipertiroidism.
4. Salvia
Beneficiile salviei sunt nenumărate. Salvia ajută în caz de indigestie, astm, infecții bacteriene și fungice și probleme biliare. Calmează și stimulează sistemul nervos, ameliorează răcelile și tusea, etc.
Uleiul esențial de salvie îmbunătățește concentrarea și poate juca un rol important în tratarea pierderilor de memorie asociate cu maladia Alzheimer. Îl putem folosi și extern pentru a calma bolile dureroase, cum ar fi rigiditatea musculară, reumatismul și afecțiunile neurologice. De asemenea, ajută la ameliorarea nervozității, a anxietății, a durerilor de cap, a stresului și a oboselii.
Cu toate acestea, femeile însărcinate sau mamele care alăptează și persoanele epileptice nu trebuie să utilizeze salvia. Planta este toxică în exces sau atunci când este folosită pentru o perioadă lungă de timp. Însă, pentru ca o doză să fie toxică, aceasta trebuie să fie foarte mare.
Citește mai mult:
5. Verbina
Vracii au folosit verbina timp de secole de-a lungul istoriei. Cu toate acestea, nu există studii cu privire la efectele acestei plante la om.
Proprietățile curative ale verbinei sunt atribuite în principal efectului său stimulator asupra ficatului și altor organe, precum și efectului său relaxant asupra sistemului nervos.
Verbina este o plantă utilă pentru multe afecțiuni, având rol de calmant natural. Unii spun, de asemenea, că o putem folosi ca expectorant pentru a trata bronșita cronică sau pentru a diminua durerile articulare.
Verbina este deosebit de utilă atunci când depresia provine dintr-o boală cronică.
6. Ginsengul
Ginsengul este folosit ca tonic general de către naturiștii moderni occidentali, precum și de către medicii tradiționali chinezi. Ei cred că acesta stimulează și întărește sistemul nervos central. Acest lucru este valabil mai ales în cazurile de oboseală, efort fizic, slăbiciune cauzată de boli, leziuni și stres emoțional prelungit.
Relația dintre ginseng, sistemul nervos și capacitatea sa de a promova relaxarea îl fac foarte util în afecțiuni legate de stres, precum insomnia și anxietatea. În plus, sportivii pot beneficia de utilizarea ginsengului pentru o rezistență mai bună. Poate fi, de asemenea, un tonic sexual și afrodiziac și poate ajuta la prevenirea sau inversarea disfuncției erectile asociate bolilor de prostată și stresului.
Studiile arată faptul că ginsengul poate reduce incidența cancerului.
7. Schisandra
Schisandra poate ajuta la creșterea rezistenței la boli și stres și sporește nivelul de energie, performanța fizică și rezistența.
Mulți o folosesc adesea pentru a normaliza glicemia și tensiunea arterială, pentru a stimula sistemul imunitar și pentru a accelera recuperarea după o intervenție chirurgicală.
Este o plantă adaptogenă cu multe utilizări.
8. Păducelul
Păducelul este utilizat în bolile cardiace și cele ale vaselor de sânge, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, durerea toracică și bătăile neregulate ale inimii. În plus, mulți îl folosesc și pentru tratarea tensiunii arteriale scăzute și crescute, a arteriosclerozei și a colesterolului ridicat.
Până acum, cercetările sugerează faptul că păducelul poate fi eficient în tratarea insuficienței cardiace congestive. Cu toate acestea, nu au fost efectuate suficiente cercetări în legătură cu celelalte utilizări legate de inimă pentru a ști dacă planta este eficientă.
9. Păpădia
Păpădia este utilă în multe afecțiuni. Însă nu există suficiente dovezi științifice pentru a determina dacă este cu adevărat eficientă.
Cu toate acestea, poate fi utilă pentru a trata pierderea poftei de mâncare, durerile de stomac, gazele intestinale, calculii biliari, durerile articulare, durerile musculare, eczemele și vânătăile. De asemenea, este folosită pentru a crește producția de urină și ca laxativ pentru a accelera mișcările intestinale. În plus, este utilizată ca tonifiant pentru piele, tonic pentru sânge și tonic digestiv.
Poți adăuga păpădie în salate, supe, vinuri și ceaiuri.
10. Mielăreaua
Mulți specialiști recomandă această plantă pentru ciclurile menstruale neregulate, sindromul premenstrual și simptomele menopauzei. În plus, unii oameni o folosesc și pentru a trata sânii fibrochistici, pentru a preveni avortul spontan la femeile cu niveluri scăzute ale hormonului numit progesteron și pentru a crește producția de lapte matern.
Unii bărbați folosesc mielăreaua pentru a crește fluxul de urină, pentru tratamentul hiperplasmiei benigne a prostatei și pentru a reduce dorința sexuală.
11. Rădăcina de lemn dulce
Rădăcina de lemn dulce poate fi utilă pentru o mare varietate de probleme ale sistemului digestiv, cum ar fi ulcerele gastrice, durerile de stomac, colicile și inflamația continuă a mucoasei stomacului (gastrită cronică).
Unii oameni o folosesc și pentru dureri în gât, bronșită, tuse și infecții bacteriene sau virale.
12. Ghimbirul
Ghimbirul este utilizat în mod obișnuit pentru a trata diferite tipuri de probleme stomacale, inclusiv amețeli, greață, colici, disconfort gastric, gaze și diaree. De multe ori, este recomandat pentru greața din tratamentele împotriva cancerului sau greața și vărsăturile de după operații, precum și pentru pierderea poftei de mâncare. Ghimbirul este un ingredient util în medicamentele laxative, antibalonare și antiacide.
Alte utilizări ale ghimbirului includ ameliorarea durerii cauzate de artrită sau a durerilor musculare sau menstruale, a infecțiilor tractului respirator superior, a tusei și a bronșitei.
13. Urzica
Urzica este utilă în multe afecțiuni. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi științifice pentru a determina dacă este cu adevărat eficientă sau nu.
Rădăcina de urzică ajută în problemele urinare produse de o prostată mărită. Aceste probleme includ nocturia, nevoia de a urina prea frecvent, durerea în timpul urinării, incapacitatea de a urina și iritarea vezicii urinare.
Părțile superioare ale plantei sunt utile împreună cu cantități mari de lichide în „terapia de detoxifiere” în caz de infecții sau inflamații ale tractului urinar și calculi biliari. Părțile superioare pot fi utile și pentru alergii, febra fânului și osteoartrită.
14. Mantaua doamnei
Aceasta este o plantă foarte populară în medicina pe bază de plante din toată Europa.
Mantaua doamnei ajută la reducerea durerii asociate cu menstruația și, de asemenea, la reducerea sângerărilor abundente. De asemenea, are rolul de a atenua simptomele menopauzei.
Ca astringent, poate fi o apă de gură utilă pentru răni și ulcere și poate fi folosită ca gargară pentru laringită.
Citește mai mult:
15. Frunzele de zmeură
Medicii recomandă adesea frunzele de zmeură pentru tulburările tractului gastrointestinal. Frunzele de zmeură sunt utile în caz de diaree, tulburări ale sistemului respirator, inclusiv gripă comună și gripă porcină, probleme cardiace, febră, diabet și deficit de vitamine.
În plus, unii oameni le folosesc pentru a purifica pielea și sângele.
Deși utilizările acestor plante pot fi versatile și incredibile, este important să ne amintim că unele dintre ele nu au fost încă testate științific. Tu folosești cele mai bune plante medicinale?
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rodríguez, F. M. (2007). Revista Cubana de Plantas Medicinales: Editorial. Revista Cubana de Plantas Medicinales. https://doi.org/10.1007/s001250051442
- Hernandez, A. Q. (2008). Las plantas medicinales. Revista Biocenosis.
- Hernandez, H. (2010). Pequeño manual de Plantas Medicinales. Huerto Medicinal.
- Madridejos Mora, R., & Amado Guirado, E. (2008). Hierbas medicinales. FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.