Descrierea, caracteristicile și utilizările verbenei
Verbena (sau verbina) este o plantă medicinală sălbatică considerată invazivă în anumite ecosisteme. Utilizările verbenei în medicina populară sunt numeroase, deoarece această plantă poate modula în sens pozitiv starea sufletească. Din acest motiv, persoanele cu anxietate recurentă și stres folosesc adesea verbină.
În continuare, vom discuta despre toate utilizările posibile ale acestei plante originare din Europa centrală. În acest fel, o vei putea introduce în dietă și vei începe să profiți de proprietățile sale pentru sănătate.
Utilizările verbenei
Această plantă a fost folosită ca remediu purificator încă din cele mai vechi timpuri. Studiile recente au arătat faptul că aportul său are un efect calmant. Din acest motiv, oamenii au început să o folosească în tratamentul depresiei și al anxietății.
Potrivit unui studiu publicat în revista Frontiers in Pharmacology, verbina are capacități anxiolitice și sedative. Acest lucru permite utilizarea sa în diferite patologii asociate proceselor nervoase. În ciuda acestui fapt, cercetătorii trebuie să efectueze mai multe studii clinice pentru a evalua posibila interacțiune cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă (mai ales cele prescrise pentru tratamentul acestor afecțiuni mintale).
În plus, această plantă are proprietăți antispastice și antidiareice, așa cum menționează un articol publicat în revista Evidence-Based Integrative Medicine. Verbina poate ameliora procesele de diaree acută, reducând durerea și riscul de deshidratare asociat cu pierderea de lichide.
Nu uita că verbena are și proprietăți antiinflamatorii. De fapt, există suficiente dovezi științifice care arată faptul că reduce inflamația asociată cu problemele dentare și orale și ameliorează simptomele acestora. În plus, verbina este un remediu natural eficient împotriva durerii cauzate de patologiile orale.
Îți recomandăm:
Un posibil antioxidant?
Există speculații despre capacitatea antioxidantă a verbenei atunci când este consumată sub formă de infuzie. Fitochimicalele din compoziția sa ar putea neutraliza formarea radicalilor liberi. De asemenea, acestea ar putea reduce riscul de a dezvolta boli complexe în cadrul unei diete sănătoase. În plus, ar putea ajuta la întârzierea semnelor de îmbătrânire. Cu toate acestea, literatura științifică nu a reușit să demonstreze această capacitate până acum. Avem nevoie de mai multe studii pentru a evalua și demonstra efectele infuziei de verbenă asupra oxidării celulare.
Modalități de a consuma verbină
Poți găsi verbină, ca plantă medicinală, în magazinele specializate. O poți folosi pentru a prepara infuzii. Există, de asemenea, suplimente care conțin planta uscată în capsule. Acest format de prezentare este cel mai convenabil atunci când vrei să utilizezi planta în doze mari sau pentru reducerea durerii cauzate de gingivită, de exemplu.
Verbena se folosește rar pe post de condiment alimentar, deoarece nu este foarte gustoasă și nu se pliază bine pe gastronomia occidentală. În ciuda acestui fapt, poți cumpăra diverse combinații de plante care conțin verbină din multe magazine alimentare și naturiste.
Citește mai mult:
Interacțiuni medicamentoase
Nu știm prea multe despre interacțiunile verbenei cu medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală. În orice caz, având în vedere capacitățile sale, este mai bine să eviți consumul de verbină dacă iei medicamente antidepresive.
Literatura medicală actuală nu oferă prea multe informații despre ingredientele active ale plantei. Acesta este motivul pentru care nu putem evalua siguranța acesteia atunci când este folosită alături de medicamente, așadar fii precaut.
Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să introduci planta în dietă, dar numai dacă nu ai o afecțiune cronică sau o patologie gravă. Ca de obicei, cel mai bine este să consulți un medic care îți poate clarifica orice nelămurire.
Proprietățile medicinale și utilizările verbenei: concluzie
Verbena este o plantă medicinală sălbatică cu anumite proprietăți care pot trata patologii specifice, în special pe cele de natură inflamatorie.
De asemenea, verbena poate reduce simptomele diareii acute. Cu toate acestea, trebuie efectuate mai multe studii științifice pentru a evalua adevăratul potențial al acestei plante, cadrul său de aplicabilitate și limitările sale.
Pentru moment, trebuie să ne mulțumim cu forma sa naturală și să o consumăm sub formă de infuzie pentru a beneficia de proprietățile antiinflamatoare și antidiareice ale verbenei. Nu uita să consulți întotdeauna medicul pentru a te asigura că nu există contraindicații.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Khan AW., Khan AU., Ahmed T., Antioconvulsant, anxiolytic, and sedative activities of verbena officinalis. Front Pharmacol, 2016.
- Sisay M., Bussa N., Gashaw T., Evaluation of the antispasmodic an antisecretory activities of the 80 % methanol extracts of verbena officinalis L: evidence from in vivo antidiarrheal study. J Evid Based Integr Med, 2019.
- Grawish ME., Anees MM., Elsabaa HM., Abdel Raziq M., et al., Short term effects of verbena officinalis Linn decoction on patients suffering from chronic generalized gingivitis: double blind randomized controlled multicenter clinical trial. Quintessence Int, 2016. 47 (6): 491-8.
- Etou Ossibi, A. W., et al. “Anti-oxidative stress potentiality of aqueous extract of the leaves of Lippia multiflora Moldenke (Verbenaceae).” Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 5.6 (2016): 254-258.
- da Silva, Alessandra P., et al. “Tyrosinase inhibitory activity, molecular docking studies and antioxidant potential of chemotypes of Lippia origanoides (Verbenaceae) essential oils.” PloS one 12.5 (2017): e0175598.
- Almeida, Milene C., et al. “Genetic diversity and chemical variability of Lippia spp.(Verbenaceae).” BMC research notes 11.1 (2018): 725.