Logo image
Logo image

Cele mai bune și rele alimente pentru articulații

4 minute
Adoptarea unei diete sănătoase pentru articulații este esențială pentru prevenirea sau ameliorarea bolilor articulare. Citește mai departe pentru a descoperi cele mai bune și mai rele alimente pentru articulații!
Cele mai bune și rele alimente pentru articulații
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Consumul de alimente pentru articulații este esențial pentru a asigura sănătatea acestora. Articulațiile sunt expuse efortului fizic în fiecare zi. Așadar, dacă nu sunt îngrijite în mod corespunzător, acestea se pot deteriora grav.

Articulațiile sunt puncte din corp în care se întâlnesc două oase, permițându-le să se miște. Prin urmare, acestea sunt alcătuite din oase și cartilaje. Aceste structuri pot fi ușor deteriorate.

Atât îmbătrânirea, cât și activitatea fizică cresc semnificativ riscul apariției leziunilor articulare. Cu toate acestea, dacă introduci în dieta zilnică alimentele potrivite, poți ajuta la protejarea și îngrijirea articulațiilor.

O boală articulară foarte comună este artrita reumatoidă. Această afecțiune este cauzată de uzura cartilajului hialin. Acesta este o structură extrem de specializată, care acoperă suprafața osoasă a articulațiilor. În prezent, există doar tratamente parțiale pentru această boală.

Citește mai mult:

Tipuri de articulații sinoviale în corpul uman

Cele mai bune alimente pentru articulații

Conform literaturii științifice, acestea sunt unele dintre cele mai bune alimente pe care le poți include în dietă pentru a-ți proteja articulațiile:

Turmeric

Some figure
Acțiunea curcuminei pe care o conține această rădăcină a fost studiată pentru diferite tipuri de durere datorită efectelor sale antiinflamatoare și analgezice.

Turmericul (sau curcuma) este un aliat de nădejde în cazurile de artrită și artroză. Spre deosebire de alți agenți antiinflamatori, acesta nu dăunează mucoasei gastrice.

În plus, turmericul este capabil să reducă nivelul de histamină în procesele inflamatorii, precum și să stimuleze activitatea a două enzime: glutation S-transferază și glutation peroxidază. Aceste enzime sunt responsabile de reglarea reacției organismului la procesele inflamatorii, facilitând eliminarea deșeurilor.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline și alte alimente bogate în acizi grași Omega-3 pot reduce inflamația cronică asociată cu diferite tipuri de boli și afecțiuni articulare. Prin urmare, este important să-l incluzi în dieta ta zilnică.

Ghimbir

Some figure
Ghimbirul este un alt remediu tradițional pentru durere, deoarece acțiunea sa este similară cu cea a turmericului.

Acest remediu natural a fost folosit timp de mulți ani pentru a trata greața, migrenele sau chiar tensiunea arterială ridicată. În plus, în ultimii ani, publicațiile medicale vorbesc din ce în ce mai des despre beneficiile sale în ameliorarea simptomelor artrozei.

Un studiu publicat în Journal of Medicine Food susține rolul benefic al ghimbirului pentru sănătatea articulațiilor.

Vitamina D

Deși nu există niciun remediu pentru artrita reumatoidă, știința înregistrează progrese în fiecare zi. Recent, a fost realizat un studiu clinic comparativ și randomizat despre efectul vitaminei D asupra diferiților parametri în osteoartrita genunchiului.

Autorii au dorit să afle dacă administrarea acestei vitamine ar putea ameliora durerea, îmbunătăți funcția articulară și modifica anumiți markeri biochimici la 107 pacienți cu osteoartrită la genunchi și hipovitaminoză D.

După un an de urmărire, autorii au observat că subiecții care au consumat vitamina D au înregistrat o ameliorare a durerii și o îmbunătățire a funcției articulare, precum și o normalizare a nivelului de vitamina D din sânge. Prin urmare, vitamina D este excelentă pentru articulații.

Alte alimente utile pentru articulații

Pe lângă cele menționate mai sus, există și alte alimente benefice pentru articulații. Acestea sunt câteva dintre ele:

  • Zmeură și mure
  • Suplimente de magneziu
  • Broccoli, conopidă și alte legume
  • Portocale

Cele mai rele alimente pentru articulații

Some figure
Consumul prea mare de zahăr și alimente procesate poate agrava procesele inflamatorii, motiv pentru care este important să duci un stil de viață sănătos.

Așa cum unii nutrienți pot îmbunătăți sănătatea articulațiilor, alții o pot afecta în mod negativ. Printre aceste alimente, ies în evidență scoicile și carnea roșie. Ambele grupuri alimentare pot duce la dezvoltarea gutei.

Guta este o boală care se dezvoltă din cauza acumulării de acid uric în sânge. Acidul urice formează cristale care se depun în articulații și provoacă durere. Prin urmare, nu îți recomandăm să consumi mai mult de 150 g de carne slabă (pui sau pește) pe zi. Trebuie să consumi restul de proteine necesare zilnic din leguminoase, nuci, lactate și semințe.

Citește mai mult:

Care sunt cauzele furnicăturilor de la nivelul articulațiilor?

Alte aliment care trebuie evitate sunt uleiul de floarea soarelui și uleiul de soia. Aceste uleiuri sunt bogate în acizi grași Omega-6, care pot agrava inflamația din organism. De asemenea, ai grijă cu alimentele industriale.

În plus, unele studii sugerează faptul că zahărul poate spori inflamația. În ciuda faptului că oferă un impuls energetic rapid, acesta nu este de lungă durată și poate fi o povară pentru bolnavii cu artrită.

Concluzii

Dacă vrei să îți protejezi sănătatea articulațiilor, este important să urmezi un stil de viață sănătos, să nu exagerezi cu munca fizică și să adopți o dietă bogată în legume, acizi grași Omega-3 și vitamina D, printre alți nutrienți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Daily JW., Yang M., Park S., Efficacy of turmenic extracts and curcumin for alleviating the symptoms of joint arthritis: a systematic review and meta analysis of randomized clinical trials. J Med Food, 2016. 19 (8): 717-29.
  • Castellanos T, L., & Rodriguez D, M. (2015). El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/s0717-75182015000100012
  • Grzanna R., Lindmark L., Frondoza CG., Ginger an herbal medicinal product with broad anti inflammatory actions. J Med Food, 2005.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.