Chistadenomul mucinos gigant al ovarului
Chistadenomul mucinos gigant al ovarului este o tumoare benignă în majoritatea cazurilor și apare, de obicei, la femeile adulte și de vârstă mijlocie. Este foarte rar la fete sau adolescente.
Între 15% și 25% din tumorile ovariene corespund unui chistadenom mucinos gigant. Principala sa caracteristică este dimensiunea mare la care poate ajunge. Asta explică chiar și numele: gigant.
Specialiștii estimează că aproximativ 85% din aceste tumori sunt benigne. 6% sunt considerate la limită sau cu un anumit potențial malign, iar 9% sunt tumori invazive. Alte clasificări estimează că 75% sunt benigne, iar restul de 25% sunt maligne.
În general, tipul benign de chistadenom mucinos gigant al ovarului apare între 20 și 50 de ani. Tumorile maligne apar, de obicei, după vârsta de 50 de ani. Deseori este confundat cu sarcina din cauza dimensiunii sale.
Ce este chistadenomul mucinos gigant al ovarului?
Chistadenomul mucinos gigant al ovarului este definit ca o leziune neoplazică. Așadar, este o proliferare celulară a unui țesut care invadează țesuturile adiacente. În acest caz, este derivat din celulele epiteliale ale ovarului.
Acesta provine dintr-o metaplazie sau transformare a epiteliului celulelor stratului care acoperă ovarul, adică mezoteliul. Datorită caracteristicilor sale, are potențialul de a ajunge la o dimensiune foarte mare.
Unele chistadenomuri mucinoase conțin țesut epitelial de tip intestinal. Acestea au șanse mai mari de a fi maligne și se pot transforma în cele din urmă în cancer ovarian. În prezent, 1 din 70 de femei dezvoltă acest tip de cancer pe parcursul vieții.
Principalele caracteristici ale chistadenomului mucinos gigant
Prezența mai multor glande și chisturi caracterizează chistadenomul mucinos gigant al ovarului. Acesta are un diametru cuprins între 10 și 15 cm și este acoperit de celule epiteliale cu cantități abundente de mucină. Această substanță este componenta principală a secrețiilor mucoase și salivare.
Cea mai relevantă caracteristică a acestui tip de tumoră este potențialul său de a atinge dimensiuni mari. În 1982, a fost documentată prezența unui chistadenom mucinos gigant al ovarului care cântărea 87,7 kilograme, fiind cel mai mare din ultimii 50 de ani. Chistadenomul mucinos care cântărește mai mult de 12 kilograme este considerat gigant.
Acest tip de tumoră ovariană are o formă circulară, o culoare albastră și o textură netedă. Uneori, are un aspect translucid și compartimente interne. Acestea sunt compuse dintr-un lichid vâscos și transparent.
Ovarul nu își pierde niciodată capacitatea de a genera tumori. Din acest motiv, tumorile pot apărea la orice vârstă. Tumorile ovariene sunt una dintre cele mai frecvente neoplasme la femei și sunt periculoase, deoarece nu sunt detectabile în stadiile incipiente.
Manifestări clinice
Cea mai frecventă manifestare clinică este creșterea perimetrului abdominal. Apare o masă intraabdominală, care este palpabilă. Rareori există durere sau alte manifestări, nici măcar în timpul examinării fizice.
În unele cazuri, creșterea excesivă a tumorii duce la torsiune, hemoragie sau ruptură. Acest lucru are ca rezultat simptome de distensie abdominală, cu durere opresivă în hipogastru și alte simptome gastrointestinale și urinare.
Pentru a confirma diagnosticul și a stabili malignitatea sau benignitatea tumorii, sunt necesare teste imagistice. De obicei, specialiștii efectuează ecografii și tomografii computerizate (CT). Ecografiile oferă o mare fiabilitate a acestui diagnostic.
Dacă medicii suspectează prezența unui chist malign, dar nu pot verifica acest lucru prin studii imagistice, vor efectua o laparotomie exploratorie. Dacă tumora este simptomatică, specialiștii trebuie să o evalueze cât mai curând posibil.
Mai multe informații utile
Datele clinice indică faptul că cea mai mare incidență a tumorilor ovariene apare la femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 65 de ani. Această etapă corespunde climactericului, fază în care funcția de reproducere suferă modificări multiple.
Deși unele tumori sunt active hormonal, marea majoritate generează doar simptome ușoare până când ajung la o dimensiune mare. Formele benigne tind să fie asimptomatice și sunt descoperite accidental.
Cel mai bun tratament pentru chistadenomul mucinos gigant al ovarului la femeile în vârstă este salpingo-ooforectomia bilaterală (îndepărtarea ovarului și a trompei sale), urmată de histerectomie. Dacă pacienta este o femeie tânără, tratamentul protejează întotdeauna fertilitatea. În general, prognosticul după operație este unul pozitiv.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sánchez Portela, C. A., García Valladares, A., & Sánchez Portela, C. J. (2012). Quiste gigante de ovario y mioma uterino. Presentación de un caso. Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río, 16(5), 188-196.
- Jorge Aragón Palmero, F., Galbán González, J. A., Carvajal Ortiz, J. A., & Del Caso, P. (2010). Cistoadenoma seroso gigante de ovario. Reporte de un caso. Giant ovarian serous cystadenoma. A case report. MEDICIEGO.
- Forteza Sáez, M., Pérez Trejo, M., García Socarrás, D., & Amanda Almeida Arias, D. (2017). Cistoadenoma mucinoso gigante de ovario de bajo grado de malignidad Giant mucinous ovarian cystadenoma of low malignancy. In Revista Cubana de Ginecología y Obstetricia.