Cauzele și simptomele adenomului hipofizar - Doza de Sănătate
 

Cauzele și simptomele adenomului hipofizar

Majoritatea adenoamelor hipofizare sunt benigne și cu creștere lentă. Pot fi identificate ușor deoarece rămân în interiorul glandei hipofize sau în țesuturile adiacente.
Cauzele și simptomele adenomului hipofizar
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Adenoamele hipofizare sunt creșteri anormale ale celulelor din glanda hipofizară. Acestea se atașează de hipotalamus prin nervi și vase de sânge. Majoritatea adenoamelor hipofizare sunt benigne și cu creștere lentă. Medicii le pot identifica pentru că se dezvoltă fie în glandă, fie în țesuturile adiacente. Din acest motiv, adenoamele nu se răspândesc în alte părți ale corpului. În cele ce urmează, descoperă cauzele și simptomele adenomului hipofizar!

Unele adenoame hipofizare pot face ca glanda hipofiză să producă hormoni în exces. În schimb, altele fac ca glanda să producă foarte puțini hormoni.

Tipuri de adenoame hipofizare

Glanda hipofiză reprezentată grafic

Hormonii produși de glanda hipofiză reglează funcții foarte importante în organism. Aceste funcții au legătură cu dezvoltarea, metabolismul, răspunsul la stres, organele sexuale și glanda tiroidă. De asemenea, acești hormoni ajută la funcționarea glandelor suprarenale, a ovarelor și a testiculelor.

Glanda hipofiză „trăiește” în interiorul sistemului nervos central și reglează multe funcții de bază în corpul uman.

Deocamdată, nu se cunosc cauzele apariției adenoamelor hipofizare. Cu toate acestea, unele dintre ele au componente ereditare. Adenoamele hipofizare sunt clasificate în funcție de funcționalitate:

  • Tumorile funcționale sunt cele care produc prea mulți hormoni și, prin urmare, pot cauza diverse probleme organismului. Simptomele acestora variază în funcție de hormonul afectat.
  • Tumorile nefuncționale nu produc hormoni. Așadar, orice simptom este legat direct de creșterea dimensiunii lor.

Care sunt cauzele adenomului hipofizar?

Tumorile glandei hipofize nu au, de obicei, o cauză clară. Adenoamele hipofizare rămân adesea nediagnosticate, deoarece simptomele lor sunt similare cu cele ale unor afecțiuni mult mai frecvente.

Cu toate acestea, unele dintre bolile legate de nivelurile hormonale anormale sunt:

  • Sindromul Cushing: Persoanele bolnave au o acumulare excesivă de grăsime pe față, spate și piept. Totuși, acestea pierd în greutate la nivelul brațelor și al picioarelor.
  • Acromegalie: Aceasta este o boală în cadrul căreia mâinile, picioarele și fața sunt mai mari decât în normal.
  • Hormonii sexuali din glanda hipofiză afectează nivelurile de estrogen și testosteron. Aceste dezechilibre pot duce la secreția de lapte la femei, chiar dacă acestea nu sunt însărcinate sau nu alăptează. De asemenea, pot scădea libidoul.

Simptomele adenomului hipofizar funcțional

Medic care examinează simptomele adenomului hipofizar
Adenoamele funcționale pot produce dezechilibre hormonale în organism în funcție de localizarea acestora.

Simptomele adenoamelor funcționale depind de tipul hormonului produs în exces. Unii dintre acești hormoni pot fi:

Prolactina

Un exces al acestui hormon determină modificări ale ciclurilor menstruale, curgerea laptelui matern în absența alăptării, impotență masculină, dureri de cap și pierderea vederii.

Hormonul adrenocorticotrop (ACTH)

În acest caz, există simptome precum creșterea în greutate odată cu creșterea secreției de corticotropină. De asemenea, pot apărea umflături la nivelul cefei, dungi violet pe piele, fragilitate osoasă sau modificări ale dispoziției. Pot exista și menstruații neregulate.

Hormonul de creștere

Nivelurile crescute ale hormonului de creștere pot provoca simptome precum creșterea excesivă a corpului sau amorțeală la nivelul mâinilor și al degetelor. De asemenea, pot apărea dureri articulare și dureri de cap.

Hormonul de stimulare tiroidiană (TSH)

Un exces de TSH va duce la simptome precum bătăi neregulate ale inimii, tremur, scăderea în greutate, tulburări de somn și transpirație.

Simptomele adenomului hipofizar nefuncțional

Aceste tipuri de tumori generează complicații din cauza creșterii lor în dimensiune, neafectând nicio zonă funcțională. Adenoamele hipofizare nefuncționale exercită presiune asupra glandei hipofize sau o deteriorează.

Adenoamele hipofizare împiedică glanda să secrete cantități adecvate de hormoni. De exemplu, atunci când nivelul unui hormon este prea scăzut, glanda sau organul controlat de acest hormon nu va funcționa corect.

Cele mai frecvente simptome ale unui adenom hipofizar nefuncțional sunt:

  • Cefalee și pierderea vederii
  • Pierderea părului de pe corp
  • Menstruații mai puțin frecvente sau absente
  • La bărbați, pot exista pierderi de păr facial, impotență și creșterea țesutului mamar
  • Scăderea libidoului
  • Creștere și dezvoltare sexuală mai lentă la copii

Tratamentul adenoamelor hipofizare

În general, există mai multe opțiuni de tratament pentru adenoamele hipofizare. Acestea implică înlăturarea tumorii, controlul creșterii acesteia și/sau tratarea nivelului scăzut sau crescut de hormoni.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rojas, D. (2017). MANEJO DE LOS TUMORES DE HIPÓFISIS. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2017.01.008

  • Witte, F. (2005). Trastornos de la hipófisis. In Mente y cerebro. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

  • Nieman, L., & Swearingen, B. (2010). Síndrome De Cushing Y Enfermedad De Cushing. Bioscientifica.

  • García-Guzmán B, Portocarrero-Ortiz L, Dorantes-Argandar AA, Mercado M. HEREDITARY PITUITARY TUMOR SYNDROMES: GENETIC AND CLINICAL ASPECTS. Rev Invest Clin. 2020;72(1):8-18. doi:10.24875/RIC.19003186

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.