Clea Shearer învinge cancerul: cum a fost identificat și tratat devreme?
 

Clea Shearer învinge cancerul: cum a fost identificat și tratat devreme?

În 2021, starul Netflix a ignorat o suspiciune care un an mai târziu i-a transformat viața. Acum, Clea Shearer este sănătoasă și se concentrează pe promovarea prevenirii cancerului.
Clea Shearer învinge cancerul: cum a fost identificat și tratat devreme?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 27 noiembrie, 2022

Clea Shearer începe o nouă viață și o parte fundamentală a acestei etape este informarea femeilor cu privire la diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân în timp util. Starul Netflix este o supraviețuitoare a bolii, depistate la un an după ce a perceput un semn pe care l-a ignorat complet. Clea Shearer a învins cancerul!

Au trecut 7 luni de când gazda showului The home edit și-a informat publicul cu privire la această afecțiune și a început lupta pentru supraviețuire. Călătoria a constat în operații, medicație oncologică și radiații. Deși carcinomul a fost o veste devastatoare, prezentatoarea a decis să-și salveze viața:

Dacă nu mi-aș fi asumat asta, m-aș afla într-o situație complet diferită.

~ Clea Shearer's Instagram ~

Suspiciunea s-a concretizat într-un diagnostic

În vara lui 2021, starul a observat un prim semn, dar nu a mers la medic. Ea a considerat că nodulul mamar era inofensiv. La sfârșitul lunii februarie 2022, o autoexaminare a alarmat femeia de 40 de ani. Acum avea doi noduli duri. Pentru a exclude orice suspiciune, a discutat cu medicul.

Ea a făcut o mamografie, completată cu o ecografie. A urmat o triplă biopsie urgentă. Totul s-a întâmplat în aceeași zi: 8 martie, data la care analizele au confirmat prezența cancerului.

Cancerul de sân: boala care afectează cel mai des femeile

Creșterea necontrolată a celulelor mamare generează cancer de sân, așa cum explică Societatea Americană de Cancer. Există mai multe tipuri de tumori maligne și diferite stadii. Carcinoamele ductale in situ (DCIS) și cele invazive sunt cele mai frecvente tipuri.

Există și cancere mai puțin frecvente, precum angiosarcomul și fibroadenomul gigant. Primul implică noduli nedureroși de culoare purpurie, iar al doilea este o tumoare cu risc de necrozare și ulcerare, după cum raportează Jurnalul Venezuelean de Oncologie și Jurnalul Chilean de Radiologie.

Cancerul de sân ocupă a doua poziţie ca risc de deces în rândul femeilor. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază faptul că, până în 2020, rata deceselor asociate cu această boală a fost redusă cu 40% în anumite țări.

Această campanie OMS promovează depistarea precoce și diagnosticarea în timp util, totul pentru a reduce rata anuală a deceselor.

Medic care examinează tumori mamare
Mamografia periodică, conform ghidurilor medicale, este o metodă eficientă pentru depistarea precoce a cancerului la sân.

Detectare

Deși autoexaminarea nu și-a dovedit eficacitatea în reducerea mortalității, este listată ca metodă de diagnosticare acasă. Mamografia, ultrasunetele și rezonanța magnetică sunt enumerate de Jurnalul Medical Sinergia ca metode medicale de diagnostic.

Organizația Panamericană a Sănătății (PAHO) sugerează efectuarea unei mamografii la fiecare 2 ani. Dacă nu există suficiente resurse, examinarea clinică este o opțiune eficientă. Vârsta de începere a acestor consultații variază în funcție de recomandările de sănătate ale fiecărei țări.

Factori de risc

Masele mamare tind să fie considerate normale, deoarece majoritatea sunt benigne și nu se răspândesc în afara sânilor. Totuși, nodulii cresc șansele de cancer.

Printre circumstanțele care cresc riscul de îmbolnăvire se numără vârsta, antecedentele familiale, mutațiile genetice și alte patologii anterioare ale sânilor, potrivit informațiilor oferite de Centers for Disease Control and Prevention.

Cancerul de sân este mai frecvent la femei, dar și bărbații se pot îmbolnăvi.

Simptome care nu trebuie să treacă neobservate

Lipsa antecedentelor familiale și vârsta au făcut-o pe Shearer să creadă că un diagnostic de cancer este imposibil, dar simptomele erau evidente.

Clinica Mayo menționează următoarele simptome ale cancerului mamar:

 • Noduli axilari
 • Inversarea mamelonului
 • Umflarea brațelor
 • Secreții mamelonare
 • Noduli mamari sau îngroșarea pielii
 • Roșeață și găuri în pielea sânului
 • Cruste și descuamări ale areolei și ale pielii sânului

Cu toate acestea, pacienta poate să confunde semnalele, deoarece înainte de menopauză există tumori mamare benigne.

Femeie care își examinează sânii
Autoexaminarea sânilor permite depistarea neregulilor. Ulterior, trebuie să mergeți la medic.

Cum a tratat Clea Shearer cancerul de sân?

La o lună de la depistare, Clea Shearer a suferit o intervenție chirurgicală de 9 ore: mastectomie bilaterală. O săptămână mai târziu, a ajuns din nou în sala de operație, deoarece pielea ei era necrotică.

Au urmat 20 de săptămâni de chimioterapie cu Adriamycin® și paclitaxel. Acest tratament a fost completat de 5 săptămâni de terapie cu radiații și hormoni, care au generat efecte secundare puternice.

Institutul Național al Cancerului afirmă faptul că aceste reacții apar atunci când tratamentul afectează organe și țesuturi sănătoase. De obicei, pacienții au tendința de a experimenta următoarele:

 • Durere
 • Oboseală
 • Anemie
 • Alopecie
 • Constipație
 • Lipsa poftei de mâncare
În timpul tratamentului, starul a fost infectat cu COVID-19.

După ce a învins cancerul, Clea Shearer este pregătită pentru noua ei viață

Clea Shearer a învins cancerul. A fost un an greu și artista este conștientă că lupta nu s-a terminat. Ea vrea să facă din cazul ei o experiență utilă care să încurajeze femeile să dedice mai mult timp sănătății. În acest sens, ea a lansat Clea Shearer Breast Cancer Research Fund, o organizație ce promovează depistarea precoce prin servicii accesibile.

Shearer plănuiește să se bucure de familie, de prieteni și de noua oportunitate pe care i-o oferă viața!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.