Coaching și mentorat: care este diferența dintre acestea?
 

Coaching și mentorat: care este diferența?

Coaching-ul are ca scop dezvăluirea potențialului oamenilor, în timp ce mentoratul se concentrează pe experiența mentorului. Aflați diferențele!
Coaching și mentorat: care este diferența?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Scris și verificat de psihologul Maria Fatima Seppi Vinuales.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Pentru a ajuta oamenii să-și îmbunătățească abilitățile, există numeroase instrumente. Fiecare îl va alege pe cel mai potrivit. Cu toate acestea, dezinformarea este proporțională cu numărul de opțiuni disponibile. Acest lucru este valabil și când vine vorba de coaching și mentorat. Pentru a evalua care este mai bun, este important să identificați în ce constă fiecare și ce oferă. Să vedem în detaliu caracteristicile acestora!

Coaching și mentorat

Ce este coachingul?

Potrivit Școlii Europene de Coaching, disciplina constă în formarea de abilități de comunicare și leadership. În acest fel, se promovează cunoașterea de sine și contactul persoanei cu mediul.

Există diferite tipuri de coaching. Fiecare persoană are potențialul de a fi descoperită și ceastă cale poate fi facilitată prin îndrumare. Însoțirea pe parcursul acestui proces este sarcina antrenorului.

Un alt punct de plecare este legat de ideea schimbării. În coaching, schimbarea este o realitate și toți oamenii se pot schimba atât timp cât sunt dispuși să o facă.

De aceea, coaching-ul se concentrează și asupra identificării de către client a punctelor forte și a punctelor slabe. Clientul poate fi protagonistul schimbării, eliberându-se de credințele și acțiunile care îl limitează. Este un proces care nu este direct, adică nu există instrucțiuni, ci doar îndrumare.

Clientul trebuie să ia decizii prin dialog și exerciții practice.

Coaching și mentorat la locul de muncă

Ce este mentoratul?

Mentoratul este o relație care se stabilește între o persoană care are experiență și alta, pe care care o ghidează. Se bazează pe un proces de învățare care implică obiective și o metodologie pentru a realiza transferul de cunoștințe. Se aplică câmpului organizațional, orientat spre dezvoltarea profesională.

Mentoratul are beneficii importante la locul de muncă. Vă permite să dobândiți o viziune strategică a afacerii și să extindeți rețeaua de contacte.

Coaching și mentorat: care este diferența?

Coaching-ul și mentoratul nu trebuie să se excludă reciproc. Dar există diferențe.

Obiectul de interes

Mentoratul constă în experiența pe care mentorul o poate oferi, iar coachingul se concentrează pe persoana care își descoperă propriul potențial, învățând să aibă încredere în ea însăși. Clientul poate identifica obiectivul care trebuie atins și învăța să creeze căi pentru a ajunge acolo.

Mentoratul, pe de altă parte, poate fi axat pe ceva foarte specific, cum ar fi îmbunătățirea cunoștințelor unui angajat pe un anumit subiect. Coachingul se concentrează pe dezvoltarea abilităților simple și comunicării, de exemplu, pentru angajații aflați în poziții de conducere.

Mentoratul poate avea stiluri foarte diferite. Există mentori care, pe lângă faptul că împărtășesc cunoștințele proprii, sporesc abilitățile celuilalt.

Durată

În general, programele de coaching sunt planificate pentru o perioadă scurtă de timp. Mentoratul este pe termen lung, ca o relație permanentă. Atunci când o persoană alege un mentor, păstrează contactul cu aceasta, cerându-i sfatul cu privire la anumite subiecte. Durata depinde de obiectivele stabilite.

Persoane care se ocupă de coaching și mentorat

Profilul și abilitățile necesare

Antrenorul este pregătit să desfășoare un program de coaching. Mentorul nu numai că trebuie să fie un cunoscător și expert în subiectul pe care este consultat, ci trebuie să posede și abilități și cunoștințe pentru a conduce acest proces de mentorat. Prin urmare, nu orice expert este mentor, dar orice mentor este expert.

Cunoașterea ne ajută să ne dezvoltăm

Dacă ne întoarcem la ideea inițială despre dezinformare, este important să înțelegem că trebuie să cunoaștem și să avem informațiile corecte.

În cele din urmă, este important să înțelegem că toate instrumentele contribuie la dezvoltarea personală. Prin urmare, profesioniștii trebuie să fie principalii purtători de cuvânt pentru activitatea lor și să raporteze beneficiile acesteia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cortés, R. J. (2012). Coaching en el desarrollo profesional docente. Fases formativas y procesos metodológicos de investigación. Revista Electrónica Interuniversitaria de Formación del Profesorado, 15(4), 101-112.
  • Hernandez ValbuenaM. E. (2016). EL COACHING COMO PROCESO DE FORMACIÓN. Neumann Business Review2(1), 59-73. https://doi.org/10.22451/3002.nbr2015.vol1.1.8009

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.