Coitocentrismul: când sexul este mai mult decât penetrare
 

Coitocentrismul: când sexul este mai mult decât penetrare

La nivel social, acordăm o importanță excesivă actului sexual, iar acest lucru ne poate limita plăcerea și ne poate crea dificultăți. Aflați mai multe despre coitocentrism și consecințele acestuia!
Coitocentrismul: când sexul este mai mult decât penetrare
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Scris de Elena Sanz

Ultima actualizare: 30 mai, 2023

Dacă auzim că două persoane au făcut sex, ne gândim automat la penetrare. Dacă nu a existat nicio penetrare, credem că experiența a fost incompletă sau nesatisfăcătoare. Toate cele de mai sus sunt derivate din coitocentrism. Ce este coitocentrismul? Este o concepție socială care limitează și ritualizează sexualitatea, provocând uneori consecințe negative.

Coitocentrismul este un termen care desemnează ideea că actul sexual (adică pătrunderea penisului în vagin) este punctul culminant al sexualității și al plăcerii. Penetrarea este considerată o practică esențială (uneori singura necesară) în cazul relațiilor sexuale.

Nu contează dacă cei implicați se bucură de sex; nici gama largă de practici alternative nu este relevantă: în mintea multora, actul sexual înseamnă doar penetrare. Alte activități, precum mângâierile, masturbarea reciprocă sau sexul oral sunt considerate doar preludiu. Sunt aspecte peste care se poate trece înainte de a ajunge la ceea ce este cu adevărat important.

Acum înțelegeți cum ne afectează această preconcepție despre sex?

De unde vine coitocentrismul?

Persoane care fac sex
Reducerea relațiilor sexuale la penetrare poate afecta satisfacția în cuplu.

Poate părea că coitocentrismul este ceva natural și inevitabil sau că face parte din preferințele umane. Însă, este doar o construcție socială derivată din heteropatriarhie (relațiile trebuie să fie heterosexuale și axate pe plăcerea masculină) și din anumite concepții religioase care leagă și limitează sexul la funcția reproductivă.

Conform acestui concept, o relație sexuală deplină are loc doar atunci când există uniune între organele genitale. Orice altceva este irelevant, consumabil și chiar deviant. În acest fel, se generează o ierarhie care plasează actul sexual în cel mai înalt punct și lasă restul practicilor la nivel secundar.

Coitocentrismul și consecințele sale

Din păcate, această idee generează mari limitări și poate genera consecințe negative la diferite niveluri. Pe de o parte, limitează plăcerea, în special pentru femei, care au mai multe dificultăți în a ajunge la orgasm doar prin penetrare. De fapt, se estimează că, față de 95% dintre bărbați, doar 65% dintre femei se pot bucura de orgasm prin penetrare.

Multe femei au nevoie de stimularea clitorisului pentru a ajunge la orgasm. De obicei, au nevoie de mai mult timp pentru a ajunge în punctul culminant. Din acest motiv, penetrarea prematură poate fi nesatisfăcătoare, enervantă și chiar dureroasă.

Pe de altă parte, coitocentrismul face ca organele genitale să devină principalii actori ai întâlnirilor sexuale, iar acest lucru poate genera presiune care duce la disfuncții sexuale la bărbați și femei. Teama de a nu fi la înălțime sau de a nu putea îndeplini rolul atribuit poate duce la disfuncție erectilă, dispareunie, ejaculare precoce, vaginism sau dificultăți de a ajunge la orgasm.

Dacă sexul și plăcerea sunt limitate la actul sexual, cei care suferă de oricare dintre tulburările de mai sus se pot simți extrem de neputincioși și incapabili să se bucure sau să-și facă partenerul să se bucure de sex. În realitate, sexul este mult mai mult decât penetrare.

Cheia este educația sexuală

Coitocentrismul diminuează plăcerea
Săruturile, mângâierile, masajele și sexul oral sunt o parte fundamentală a sexului ți nu necesită penetrare pentru a genera plăcere.

Dacă vrem să dărâmăm acest mit și să începem să ne bucurăm pe deplin de sexualitate, cheia constă în educația sexuală. În loc să concepem sexul ca pe un act pur reproductiv, trebuie să vedem  capacitatea sa de a crea intimitate și de a genera plăcere. Trebuie să eliminăm tabuurile, normele și stereotipurile și să fim deschiși.

Cu toții ar trebui să ne cunoaștem corpul, identificând diferitele puncte erogene și modalitățile de stimulare a acestora. De asemenea, este important să înțelegem ciclul de răspuns sexual și fazele acestuia.

Dar, mai presus de toate, este timpul să transformăm acea ierarhie care prioritizează penetrarea în detrimentul altor practici. Orice activitate consensuală, sigură, care generează plăcere este la fel de relevantă ca și penetrarea, iar aceasta din urmă nu trebuie să facă parte neapărat din experiența sexuală.

Pupici, mângâieri, masaje, jocuri și jucării erotice, masturbare, sex oral… posibilitățile sunt multe și variate. Prin lărgirea concepției despre sex, vom avea acces la relații mai intense și satisfăcătoare și vom reduce acea presiune care este adesea cauza disfuncțiilor sexuale.

Poate că a face această schimbare nu este ușor; cu toate acestea, este suficient să identificăm în ce măsură am internalizat coitocentrismul și să decidem în mod deliberat să ne deschidem către diferite moduri de a relaționa sexual.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Contreras, C., & Lucas, M. (2021). Experiencias de mujeres que han sido diagnosticadas de vaginismo. Una aproximación sociológica cualitativa. RELIES: Revista Del Laboratorio Iberoamericano Para El Estudio Sociohistórico De Las Sexualidades, (5), 80-98.
  • de Miguel Álvarez, A. (2015). La revolución sexual de los sesenta: una reflexión crítica de su deriva patriarcal. Investigaciones feministas6, 20-38.
  • Uribe, J. F., Quintero, M. T., & Gómez, M. (2015). Orgasmo femenino: definición y fingimiento. Urología Colombiana24(1), 19-27.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.