Comportamentul manipulatorului când nu obține ce își dorește
 

Comportamentul manipulatorului când nu obține ce își dorește

Manipulatorul este carismatic, inteligent, șmecher, greu de recunoscut și greu de refuzat. Când planurile lui nu merg așa cum își dorește, acesta își schimbă radical comportamentul.
Comportamentul manipulatorului când nu obține ce își dorește

Ultima actualizare: 01 octombrie, 2023

Caracteristicile unui manipulator sunt diverse, la fel ca și acțiunile sale. Uneori acesta nu își atinge scopul și începe să acționeze diferit. În continuare, vom analiza comportamentul manipulatorului când nu obține ce își dorește și ce este de făcut pentru a nu deveni victimele sale.

Caracteristicile persoanei manipulatoare

La un moment dat, cu toții am fost victimele unui manipulator. Unii își dau seama rapid, dar alții rămân multă vreme sub vraja acestor oameni care știu să-și folosească abilitățile și carisma. Oamenii manipulatori prezintă una sau mai multe dintre următoarele caracteristici:

  • Nu au scrupule, tind să fie cinici și să acorde puțină importanță principiilor etice, considerând că scopul justifică întotdeauna mijloacele, așa cum spune Machiavelli.
  • Nu au nicio problemă în a minți, atât timp cât își ating scopul.
  • Caută să obțină un anumit beneficiu în orice situație.
  • Manifestă prea puțină empatie în raport cu sentimentele altor persoane; când o fac, se prefac din interes.
  • Nu au conștiință sau regrete.
  • Sunt pricepuți când își aleg cuvintele și chiar inteligenți, metodici și chibzuiți.
  • Detectează ușor punctele slabe ale celor din jur.
  • Sunt adesea conduși de narcisism și egoism, așa că nu este de mirare că le place să iasă în evidență sau să fie aleși drept lideri.
Acești oameni nu își doresc întotdeauna să obțină poziții înalte, ci mai degrabă își dau seama că își pot rezolva problemele folosindu-se de alții.

Comportamentul manipulatorului când nu obține ce își dorește

Din fericire, acești oameni nu își ating întotdeauna obiectivele. Comportamentul manipulatorului când nu obține ce își dorește se schimbă brusc.

1. Face pe victima

Când observă că este incapabil să influențeze persoana în cauza, manipulatorul schimbă felul în care se comportă și își asumă rolul de victimă, pretinzând că este lipsit de apărare pentru a stârni empatia.

2. Se preface că totul a fost o greșeală

Când este demascat, manipulatorul susține că totul a fost o neînțelegere sau un produs al imaginației celeilalte persoane. El susține că nu este capabil să facă așa ceva.

3. Susține că problema nu este una serioasă

Manipulatorul poate recunoaște că face ceva greșit, dar va încerca întotdeauna să facă problema să pară insignifiantă. El va încerca să-și justifice comportamentul.

4. Apelează la șantajul emoțional

Manipulatorul face persoana manipulată să se simtă vinovată, ca și cum ea ar fi cauzat totul. În public, reușește să aibă o imagine impecabilă și să dea vina pe victima sa.

5. Explodează de furie

Un manipulator poate exploda de furie sau poate pretinde că face acest lucru. Apoi, încearcă să intimideze prin amenințări. În acest fel, el caută să câștige timp și spațiu. Uneori, apelează la înșelăciune și violență.

6. Amenință că se sinucide

Dacă se simte foarte încolțit, manipulatorul poate recurge la ultima soluție: amenințarea cu sinuciderea. Unii chiar încearcă. Aceasta este o continuare a șantajului emoțional.

7. Atacă stima de sine a victimei

Manipulatorul recurge la strategii precum învinovățirea, insulta sau umilirea, chiar și în spațiul public.

8. Nu reacționează

Este posibil ca manipulatorul să pară impasibil și să nu reacționeze. Mulți manipulatori au învățat să-și controleze corpul și limbajul, pentru a nu lăsa furia să iasă la suprafață. Cu această atitudine face oamenii să creadă că totul a fost o greșeală.

Cum să eviți să fii victima manipulării?

Relația cu o persoană care se comportă în modul descris mai sus este complicată. Cum poți evita să devii victima unui manipulator?

Păstrează distanta

Cel mai bun mod de a evita manipularea este să nu ai relații cu manipulatorii. Este atât de simplu. Cu toate acestea, este posibil ca această persoană să facă parte din mediul familial sau de lucru. În acest caz, recomandarea este de a reduce contactul la minim. Acest lucru include și rețelele de socializare.

Stabilește limite și dă dovadă de discreție

Stabilește limite, chiar și cu oameni apropiați. Dacă nu vrei să fii manipulat sau făcut de rușine în public, cel mai bine este să eviți să divulgi informații importante și să nu-ți dai cu părerea despre ceilalți.

Fii ferm și direct

După ce stabilești limite și refuzi ceva, cel mai rău lucru pe care îl poți face este să cedezi. Un manipulator va ști să recunoască punctul slab și să profite de el în viitor. Dacă manipulatorul devine insistent, refuză-l direct.

Fii conștient de abilitățile tale

Dacă ști cine ești, de ce ești capabil, ce poți face și ce nu, nu te vei lăsa influențat de spusele manipulatorului. De exemplu, un prieten îi poate spune unui bărbat căsătorit că, prin faptul că nu iese la băut noaptea cu el, este ținut sub papuc de soție. Dar, dacă bărbatul știe că are o relație bună cu o femeie care îl prețuiește, nu se va lăsa influențat de afirmații de acest tip.

Gestionează-ți emoțiile

Cu toții suntem uneori vulnerabili. Trebuie să recunoști acea emoție, să lucrezi la ea și să înveți să o gestionezi, astfel încât să nu se repete și să nu poată fi controlată de niciun manipulator.

Când să ceri ajutorul unui terapeut pentru a respinge comportamentul manipulatorului?

Dacă îți greu să depășești situația din cauza unei legături emoționale cu persoana respectivă, trebuie să ceri ajutorul unui terapeut.

Atunci când un manipulator nu obține ceea ce își dorește, este posibil ca situația să se înrăutățească, iar sănătatea emoțională și chiar fizică a victimei să aibă de suferit. Prin urmare, dacă nu ai instrumentele necesare pentru a face față situației, psihologul poate fi de mare ajutor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.