Logo image
Logo image

Conștientizarea corpului: ce este, beneficii și sfaturi

5 minute
Conștientizarea corpului este un factor care contribuie la sporirea sănătății și la o calitate mai bună a vieții. Există exerciții și practici pentru toată lumea.
Conștientizarea corpului: ce este, beneficii și sfaturi
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz

Ultima actualizare: 30 mai, 2023

Cel mai simplu mod de a defini conștientizarea corpului este: capacitatea de a înțelege ceea ce spune corpul. Procedând astfel, ajungeți să vă cunoașteți mai bine și acest lucru duce la o îngrijire de sine mai profundă și de calitate superioară.

Oamenii se gândesc la corpul lor doar atunci când apare o problemă sau aspectul său se schimbă. Conștientizarea corpului este mult mai mult decât atât. Înseamnă să fim atenți la corp, la starea lui, la mișcarea și la bunăstarea acestuia.

În mod ideal, conștientizarea corpului ar trebui să se formeze în timpul copilăriei. Din păcate, nu se întâmplă aproape niciodată și așa ajungem la maturitate fără să știm cu adevărat cum vorbește corpul și ce ne spune.

Ce este conștientizarea corpului?

Conștientizarea corpului este capacitatea de a forma o imagine mintală realistă a părților acestuia: unde sunt, cum interacționează și cum se mișcă. Pe scurt, este conectarea cu propriul corp. Conștientizarea corpului este cunoscută și sub numele de kinestezie.

O astfel de conștientizare implică sistemele proprioceptiv și vestibular. Primul ne spune unde sunt mușchii și cum se mișcă. Al doilea ne permite să ne orientăm în spațiu și să menținem echilibrul, postura și stabilitatea capului.

Conștientizarea corpului include și capacitatea de a capta semnale din corp: foame, sete, oboseală, etc. Este asociată și cu situații complexe, precum dorința sexuală sau nevoia de companie.

Descoperiți: 7 tipuri de meditație și beneficiile lor

Ce beneficii are conștientizarea corpului?

Conștientizarea corpului este importantă pentru o mai bună sănătate fizică și emoțională. De asemenea, este importantă pentru a avea grijă de mișcări, a învăța lucruri noi și a avea performanțe motorii mai bune.

Some figure
Deși asociată cu mintea, conștiința despre care vorbim este legată de corpul fizic.

Control mai mare al mișcării

Conștientizarea corporală implică a ști unde se află corpul în spațiu. Acest lucru permite o mai bună conexiune minte-fizic și se traduce printr-un control mai mare al mișcărilor, precum și mai mult echilibru și stabilitate.

Controlul greutății

Un studiu din 2018 a arătat faptul că persoanele cu mai puțină conștientizare a corpului sunt mai predispuse să mănânce în exces, chiar dacă nu le este foame. Prin urmare, cu cât există mai multă conștientizare, cu atât este mai mic riscul de a suferi de probleme precum supraponderalitatea și obezitatea.

Managementul durerii

Cercetările publicate în Plos One au arătat faptul că oamenii care nu erau bine conectați la corpul lor aveau o stimă de sine scăzută, mai multe simptome depresive și mai puțin contact fizic cu ceilalți. În același timp, cei cu mai multă conștientizare corporală manifestă mai multă acceptare de sine, mai multă vitalitate și mai puțină durere fizică.

Identificarea nevoilor

Identificarea nevoilor reale ale organismului vă ajută să aveți o calitate mai bună a vieții. De exemplu, când sunteți obosiți, simțiți nevoia de a mânca ciocolată sau ceva asemănător. Dacă identificați corect nevoia, puteți dormi puțin în loc să mâncați ceva de care nu aveți nevoie.

Bunăstare mintală și emoțională

Lipsa de conștientizare a corpului poate duce la stres, anxietate, depresie și chiar vertij. Conștientizarea oferă siguranță și liniște sufletească.

Cum se dezvoltă conștientizarea corpului?

Există mai multe metode de a dezvolta conștientizarea corpului. În mod ideal, aceste practici trebuie folosite în mod regulat, pentru a crește treptat conexiunea minte-corp.

1. Examinarea corpului

Constă în a sta pe podea și a închide ochii. Începeți să analizați fiecare parte a corpului, insistând puțin asupra fiecăreia dintre ele. Simțiți fiecare parte și mutați-o pentru a vă concentra mai mult atenția. Când considerați că este convenabil, treceți la o altă parte și continuați.

2. Activare prin muzică

O modalitate bună de a dezvolta conștientizarea corpului este identificarea și urmărirea focalizării privirii. O tehnică adecvată este să urmați ritmul unui cântec cu mișcări ale gâtului și să efectuați următoarea secvență:

  • De la dreapta la stânga
  • De sus până jos
  • Diagonală la stânga și apoi la dreapta
  • Faceți un cerc cu gâtul într-o direcție și apoi în cealaltă

3. Exerciții de echilibru

Toate exercițiile de echilibru sunt potrivite pentru creșterea conștientizării corpului. Puteți începe cu ceva foarte simplu, cum ar fi mersul în linie dreaptă. De asemenea, stați într-un picior timp de 1 minut.

4. Mers cu spatele

Mersul cu spatele este o modalitate excelentă de a descoperi corpul. Necesită multă atenție și coordonare. Trebuie doar să vă asigurați că eliminați orice obstacol din cale.

Citiți și: Ce să faci pentru a nu mai gândi prea mult? 6 sfaturi

5. Yoga

Yoga este calea excelentă de a obține conștientizarea corpului. Această practică stimulează legătura dintre respirație și mișcare. Oferă multiple beneficii pentru sănătatea fizică și psihică.

6. Tai Chi

Tai chi este o practică orientală străveche, derivată din artele marțiale. Implică mișcări lente și direcționate conștient, legate de respirație.

Este sigur și eficient pentru creșterea conștientizării corpului. În plus, ameliorează stresul, îmbunătățește starea de spirit și promovează odihna. Este cunoscut și ca meditație în mișcare.

Some figure
Tai chi este o disciplină ale cărei principii se bazează pe conștientizarea corpului.

7. Meditație

Există mai multe tipuri de meditație care vă permit să creșteți conștientizarea corpului:

  • Meditația de scanare corporală: se concentrează pe senzațiile de tensiune, durere și amorțeală. Ajută la reducerea stresului și a durerii.
  • Yoga nidra: prin meditație ghidată, apare o stare intermediară între veghe și somn. Este ca un vis conștient în care corpul doarme, dar mintea este trează.
  • Meditație activă: mintea este liniștită, în timp ce corpul este în mișcare.

8. Terapii de conștientizare a corpului

În unele cazuri și pentru unele persoane, ajutorul unui terapeut poate fi mai benefic. Poate fi vorba despre fizioterapie, terapie ocupațională sau terapie somatică.

Conștientizarea corpului pentru toată lumea

Toată lumea poate obține beneficii prin creșterea conștientizării corpului. Nu este nevoie de terapii complexe. După cum ați văzut, există exerciții foarte simple care pot fi făcute zilnic.

Exercițiile de conștientizare a corpului sunt foarte utile pentru persoanele care se recuperează după o accidentare, au suferit o intervenție chirurgicală sau au o afecțiune neurologică. Această practică îmbunătățește sănătatea fizică și psihică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Proffitt, R., & Hill, S. (2018). Unpredictability, body awareness, and eating in the absence of hunger: A cognitive schemas approach. APA PsycNet. https://psycnet.apa.org/record/2018-28422-003.
  • Cramer, H. (2018, 28 febrero). Being aware of the painful body: Validation of the German Body Awareness Questionnaire and Body Responsiveness Questionnaire in patients with chronic pain. Plos One. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0193000.
  • Rodríguez Jiménez, R. M., Caja López, M. D. M., Gracia Parra, P., Velasco Quintana, P. J., & Terrón López, M. J. (2013). Inteligencia emocional y comunicación: la conciencia corporal como recurso. REDU. Revista de Docencia Universitaria, 11(1), 213-241.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.