Cum ajută tai chi în artrită?
 

Cum ajută tai chi în artrită?

Sesiunile de tai chi echilibrează corpul și mintea și sunt utile împotriva durerilor articulare. Descoperiți cum aceste mișcări blânde contribuie la ameliorarea disconfortului cauzat de artrită!
Cum ajută tai chi în artrită?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Există sute de dovezi cu privire la beneficiile exercițiilor fizice pentru sănătate. De aceea, unele activități care implică mișcarea mușchilor și a țesuturilor articulare servesc ca terapii complementare în medicină. Tai chi în artrită este unul dintre aceste tratamente.

Revista Endocrinology and Nutrition susțineexercițiile fizice au un impact favorabil în prevenirea bolilor cronice. O patologie precum artrita poate avea complicații dacă pacientul are și alte probleme, precum obezitatea.

Alimentația sănătoasă și sportul previn creșterea excesivă în greutate. În caz de artrită, excesele duc la invaliditate, mai ales la persoanele în vârstă.

Ce este artrita?

Artrita este inflamația uneia sau mai multor articulații. Această afecțiune poate apărea atunci când sistemul imunitar atacă țesuturile sănătoase din organism. Alteori, este produsul uzurii suprafețelor de îmbinare.

Boala produce simptome la nivelul articulațiilor:

 • Căldură
 • Roşeaţă
 • Deformare
 • Inflamaţie
 • Rigiditate
 • Durere

Nu există un remediu definitiv pentru artrită, dar există tratamente care ajută la ameliorare. Fără îngrijire adecvată, patologia declanșează leziuni fizice semnificative și o deteriorare serioasă a calității vieții.

Osteoartrita este cea mai frecventă formă. Cauza este uzura cartilajului articular. Cu toate acestea, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) ne arată că artrita este de mai multe tipuri:

 • Artrită reactivă
 • Lupus
 • Fibromialgie
 • Artrită reumatoidă

Unele dintre variațiile tulburării tind să afecteze funcționarea organelor. Jurnalul Medicine noteazătiparul de afectare a articulațiilor este simetric și eroziv.

Această alterare se poate dezvolta la orice vârstă, deși este mai frecventă la bătrânețe.
Femeie care folosește tai chi în artrită

Ce este tai chi?

Institutul Național al Cancerului definește tai chi ca o formă tradițională chinezească de meditație și exerciții pentru minte și corp, folosind serii lente de mișcări ale corpului și respirație controlată. Scopul este de a îmbunătăți echilibrul, flexibilitatea, puterea și sănătatea.

Tai chi îi favorizează pe cei care suferă de boli reumatismale. Acest lucru se datorează faptului că are un impact redus. Mușchii nu sunt supuși unui stres extrem.

Mișcările sunt ca gimnastica sau o artele marțiale, fiind potrivite pentru pomparea sângelui și a fluidelor prin tendoane, mușchi și articulații. Disciplina este cunoscută și ca taichi și tai chi chuan.

Tai chi chuan susține că sănătatea rezultă din energia vitală și că, atât timp cât circulă liberă prin organism, bolile sunt blocate. Un studiu publicat de Jurnalul Internațional de Cercetare a Mediului și Sănătate Publică sugereazătai chi este eficient în atenuarea pierderii densității minerale osoase în zona coloanei lombare și a capului femurului, în principal la persoanele cu osteoartrită.

Tai chi în artrită

Datorită mișcărilor lente, acest tip de exercițiu îmbunătățește echilibrul și mobilitatea articulațiilor, scade tensiunea, reduce rigiditatea și ameliorează durerea. Cum altfel ajută tai chi în artrită?

Antrenează mintea

La pacienții cu degenerare articulară, gândirea pozitivă este esențială. În acest scop, tai chi promovează puterea minții și integrarea cu corpul, pentru a găsi și a profita de forța interioară care dirijează secvențele.

Crește puterea genunchilor

Un studiu realizat de Sports Medicine Research a constatattai chi executat timp de 24 de săptămâni îmbunătățește propriocepția gleznei și genunchiului la pacienții cu osteoartrită a genunchiului.

Susține condiția fizică

Tai chi este un exercițiu cardiorespirator, de aceea ajută la întărirea inimii și a plămânilor, promovând în același timp producția de histamină.

În cazul articulațiilor și țesuturilor artritice, este nevoie de suficient sânge, lichid și oxigen pentru a restabili funcționarea. Publicația Reumatología Clínica se referă la activitatea fizică moderată obișnuită ca la una dintre măsurile care reduc riscul de mortalitate cardiovasculară la pacienții cu poliartrită reumatoidă. Riscul de deces al acestor oameni este aproximativ dublu în comparație cu persoanele fără această patologie.

Întărește mușchii

Asociația Americană a Pensionarilor subliniază faptul că mușchii sunt foarte importanți pentru menținerea echilibrului, iar tai chi este benefic în această misiune. Posturile și mișcările antrenează corpul pentru a preveni căderile.

Ședințele regulate intensifică forța musculară. Articulațiile vor fi protejate și stabile. Tai chi reduce riscul de fracturi.

Contribuie la flexibilitate

Aceste exerciții chinezești sunt legate de reducerea rigidității și flexibilitatea articulațiilor, două puncte esențiale pentru ameliorarea crizelor. Când articulațiile încep să se miște lin, tendoanele și mușchii capătă elasticitate.

Încurajează postura corectă

Poziția corpului este grav afectată la pacienții cu osteoartrită. Cu exerciții de tip tai chi, acest lucru poate fi corectat.

Persoană care face tai chi în artrită

În afară de tai chi, ce alte terapii ajută în artrită?

Potrivit Jurnalului Spaniol de Reumatologie, terapiile alternative care ar putea ajuta în procesele reumatice au de-a face cu intervențiile asupra minții/corpului și cu consumul de glucozamină și extracte de ghimbir. Specialiștii consideră că brățările de cupru și magnetoterapia nu sunt utile.

Printre tratamentele complementare ale medicinei convenționale care oferă rezultate acceptabile, o ediție a revistei Artrită și reumatologie evidențiază următoarele:

 • Comprese calde și reci: compresele cu apă caldă relaxează mușchii și ajută sângele să circule mai bine, în timp ce compresele cu apă rece reduc inflamația prin contracția vaselor de sânge și eliminarea durerii.
 • Acupunctură: constă în introducerea de microace în piele, urmărind meridianele energetice cu intenția de a corecta fluxul de qi, echivalent în chineză cu forța vitală.
 • Hidroterapie: băi în căzi în scop terapeutic.
 • Chiropractică: constă în aplicarea forței rapide și controlate pentru redarea mobilității.

Există riscuri în practicarea de tai chi în artrită?

Înțelegând limitările fizice, selectați secvențe de tai chi care să nu mărească șansele de accidentare. Deși sunt necesare mai multe cercetări asupra efectelor exercițiilor chinezești, practicarea de tai chi nu înrăutățește simptomele și extinde gama de mișcare a articulațiilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.