Constipația la copii: ce ar trebui să mănânce?
Constipația la copii este o problemă de sănătate foarte frecventă. Un procent ridicat de copii mici suferă în mod regulat de această problemă. De obicei, acest proces se rezolvă de la sine pe măsură ce copiii cresc. Cu toate acestea, unele cazuri pot necesita anumite modificări ale dietei. Astăzi, vom vorbi despre ce alimente ar trebui să mănânce copiii constipați.
Cu excepția cazului în care există boli subiacente sau cauze mecanice, constipația la copii este reversibilă prin adoptarea unei diete adecvate. Prin urmare, este important să ai grijă ce mănâncă cei mici. În acest fel, părinții pot evita să-i supună pe cei mici la tratamente farmacologice.
În unele cazuri, pot fi necesare laxative și alte medicamente. Cu toate acestea, ele pot duce la apariția anumitor efecte nedorite asupra organismului, ficatul având de suferit în urma metabolizării acestora. Prin urmare, în acest articol, vei descoperi anumite alimente și strategii care pot fi eficiente în prevenirea și tratarea constipației la copii.
Alimente ce pot trata constipația la copii
Dacă micuții suferă de constipație, este important să se determine mai întâi cât de gravă este problema. Prin urmare, primul lucru pe care părinții ar trebui să-l facă este să consulte un medic pediatru pentru a obține un diagnostic corect. După aceea, medicul va stabili dacă sunt necesare tratamente farmacologice sau dacă modificările dietetice vor fi suficiente.
Din fericire, în majoritatea cazurilor, constipația la copii poate fi prevenită prin ajustarea dietei. Multe alimente stimulează motilitatea intestinală și favorizează ameliorarea constipației.
Deci, care sunt cele mai bune opțiuni?
Fructe
Unul dintre nutrienții de bază pentru tratarea acestei patologii este reprezentat de fibrele alimentare. Fructele și legumele sunt bogate în fibre, ceea ce permite creșterea volumului scaunului și, prin urmare, a mișcărilor intestinale peristaltice.
Există două tipuri de fibre: solubile și insolubile. Primele permit creșterea volumului scaunului prin absorbția apei. În acest fel, trecerea scaunului devine mai rapidă și mai eficientă. În plus, consistența scaunului este mai bună, deoarece fibrele solubile îi limitează duritatea.
Acest tip de fibre este prezent în fructe și legume, ceea ce înseamnă că aportul zilnic de asemenea alimente este crucial. Cu toate acestea, este important să variezi fructele pe care le consumă copiii. Alegerea fructelor care sunt de sezon tinde să fie o strategie eficientă atunci când vine vorba de asigurarea ingestiei corecte de vitamine.
În același timp, merită menționat faptul că există o diferență substanțială între consumul de fructe întregi și sucuri sau piureuri. Când vine vorba de sucuri și piureuri, pierdem fibrele prezente în fructe, acestea devenind ineficiente în tratamentul constipației la copii.
Ovăz
Când vine vorba de fibre insolubile, unul dintre cei mai importanți reprezentanți este ovăzul. Acest tip de fibre se caracterizează prin fermentarea la nivel intestinal, producându-se acizi grași cu lanț scurt. Acest tip de substanță are o putere antiinflamatoare mare și îmbunătățește compoziția microbiotei sau a florei intestinale.
Flora intestinală sănătoasă asigură prelucrarea corectă a nutrienților și schimbul optim de lichide. Acest lucru previne diareea și constipația la copii. Fibrele din ovăz sunt formate, în principal, din beta-glucani, compuși care oferă mai multe beneficii. Pe de o parte, fermentarea lor le conferă o acțiune antiinflamatoare. Pe de altă parte, aceștia pot regla profilul lipidic al pacientului, reducând ușor nivelul colesterolului LDL.
Citește și:
Cereale integrale
Pe lângă ovăz, există și alte tipuri de cereale care pot fi de ajutor atunci când vine vorba de constipația la copii. Cu toate acestea, de fiecare dată când le oferim copiilor noștri cereale, cel mai bine este să alegem opțiuni integrale în locul celor rafinate. Acest tip de alimente au un indice glicemic mai scăzut, ceea ce este o veste bună pentru sănătatea pancreatică și pentru gestionarea și prevenirea diabetului. Cantitatea de fibre prezente în cerealele integrale este semnificativ mai mare, permițând astfel un tranzit intestinal mai bun.
Iaurt pentru microflora intestinală
Consumul unui iaurt pe zi îmbunătățește semnificativ sănătatea microflorei și simptomele constipației la copii. Acest aliment conține o cantitate mare de probiotice – bacterii vii care colonizează tractul digestiv, oferind beneficii gazdei. Prin urmare, microflora sănătoasă garantează schimbul de lichide și absorbția adecvată a nutrienților. Drept urmare, fecalele vor avea consistența și duritatea corecte necesare expulzării.
Iaurtul pe care îl mănâncă cei mici trebuie să aibă un conținut scăzut de zahăr. În ultimii ani, a apărut pe piață un număr mare de produse lactate cu mult zahăr. Aceste produse se încadrează în categoria alimentelor procesate și, prin urmare, copiii ar trebui să le consume în cantități foarte limitate.
Aportul zilnic de iaurt natural din lapte fermentat este benefic pentru sănătatea intestinală. În plus, iaurtul ajută și la prevenirea constipației la copii.
Copiii cu constipație trebuie să bea mai multă apă
Fibrele solubile nu vor fi eficiente dacă aportul de lichide este insuficient. Prin urmare, cel mai bine este ca cei mici să bea cel puțin 4 pahare de apă pe zi. Acest lucru asigură formarea fecalelor cu textura potrivită, care nu este excesiv de dură (ceea ce ar putea produce o blocare mecanică).
În plus, apa este un element indispensabil absorbției și distribuției vitaminelor în organism. Este o componentă fundamentală a sângelui și este prezentă în toate sistemele care alcătuiesc corpul uman.
Constipația la copii: concluzie
Per total, cele mai bune alimente pentru copiii care suferă de constipație sunt cele care au un conținut ridicat de fibre. Este esențial să combini alimentele bogate în fibre solubile cu cele care conțin fibre insolubile. Prin urmare, părinții ar trebui să acorde prioritate fructelor, legumelor și cerealelor integrale.
În acest fel, poți fi sigur că volumul fecalelor va fi corect și că trecerea acestora prin intestine va avea loc fără complicații. Pe lângă toate acestea, copiii trebuie să bea multă apă, deoarece duritatea excesivă a scaunului poate fi unul dintre principalele motive care îngreunează expulzarea acestuia.
Toate acestea îl vor ajuta pe copilul tău să se simtă bine. Însă, dacă problema constipației durează o perioadă lungă de timp sau dacă există și alte simptome, du-ți copilul la medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Anti M, Pignataro G, et al. Water supplementation enhances the effect of high-fiber in still frequency and laxative consumption in adult patients with functional constipation. Hepatogastroenterology. Mayo-Junio 1998. 45 (21): 727-32.
- Dreher M. L. Whole fruits and fruit fiber emerging health effects. Nutrients. Diciembre 2018. 10 (12): 1833.
- Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, et al. Impact of sugar on the body, brain and behavior. Frontiers in Bioscience. 2018. 23: 2255-2266.
- Gómez Carus A, Ceballos Walls I, et al. Informe: datos actuales sobre las propiedades nutricionales de la avena. Fundación Española de la Nutrición. (FEN).2017.
- Guerra P, Lima L. N, et al. Pediatric funcional constipation treatment with Bifidobacterium – containing yogurt: a crossover, double-blind, controlled trial. World Journal of Gastroenterology. Septiembre 2011. 17 (34): 3916-3921.
- Mayo Clinic. Estreñimiento en niños. Septiembre 2021.
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Definición y hechos sobre el estreñimiento. U. S. Department of Health and Human Services. Mayo 2018.
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Tratamiento para el estreñimiento en niños. U. S. Department of Health and Human Services. Mayo 2018.
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). Síntomas y causas del estreñimiento en los niños. U. S. Department of Health and Human Services. Mayo 2018.
- Rollet M, Bohn T, et al. Association between dietary factors and constipation in adults living in Luxembourg and taking part in the ORISCAV-LUX 2 Survey. Nutrients. Enero 2022. 14 (1): 122.
- Wilkins T, Sequoia J. Probiotics for gastrointestinal conditions: a summary of the evidence. American Family Physician. 2017. 96 (3): 170-178.