Constipația produsă de opioide
Constipația produsă de opioide este o problemă frecventă la persoanele care iau acest tip de medicamente. De fapt, între 41% și 81% dintre pacienții care iau opioide suferă de constipație.
Opioidele analgezice sunt foarte eficiente în tratarea durerii severe. De fapt, utilizarea acestui tip de medicamente a crescut cu peste 83% în ultimii 10 ani. Desigur, au crescut și cazurile de constipație indusă de opioide.
În general, oamenii nu vorbesc despre acest efect secundar. Ei ignoră adesea faptul că le afectează calitatea vieții. Avem nevoie de opioide pentru a controla durerea, dar constipația poate fi o problemă majoră.
Citește mai mult:
Ce este constipația?
Constipația apare atunci când o persoană are dificultăți în a defeca sau are mișcări neregulate ale intestinelor. În general, vorbim despre constipație atunci când nu există mai mult de trei mișcări intestinale pe săptămână.
Când este cronică, constipația are simptome enervante. De exemplu, unele dintre acestea sunt scaunele dure sau scăzute cantitativ, durerea și gazele intestinale. În plus, este posibil să simți constant nevoie de a merge la toaletă, fără însă a putea elimina materiile fecale.
Există mulți factori care pot provoca constipație. De fapt, aceștia includ și anumite medicamente. Constipația produsă de opioide este frecventă, dar și alte medicamente o pot provoca. De exemplu, antidepresivele, antihistaminicele, diureticele și altele pot provoca apariția constipației.
Constipația produsă de opioide
Există multe medicamente care au efecte secundare, dar acestea dispar în timp. Însă, în cazul constipației induse de opioide, acest lucru nu se întâmplă. De fapt, medicii cred că intestinele nu se obișnuiesc cu acest tip de medicamente.
Gradul de constipație depinde de tipul de opioide pe care le iei, concentrația acestora și durata tratamentului. Cu cât este mai mare cantitatea și timpul de utilizare, cu atât sunt mai mari șansele de a suferi de constipație cronică.
Constipația produsă de opioide este diferită de constipația obișnuită sau funcțională. Aceasta este abreviată OIC și, de obicei, este o problemă temporară care dispare atunci când încetezi să iei medicamente opioide.
Efectul opioidelor
Opioidele lucrează în primul rând asupra sistemului nervos. Cu toate acestea, ele afectează și alte organe, cum ar fi cele din tractul gastrointestinal. Printre altele, opioidele pot afecta funcționarea normală a intestinelor.
De obicei, opioidele interferează cu funcționarea intestinelor în două moduri. Primul mod este o afecțiune numită „paralizie intestinală”. Pentru a înțelege ce este, gândește-te la presiunea pe care o exerciți asupra unui tub de pastă de dinți pentru a împinge produsul afară. Ceva similar se întâmplă cu intestinele în timpul mișcărilor intestinale. Aceasta este o mișcare involuntară și se numește peristaltism. Medicamentele opioidele pot reduce sau bloca această mișcare, ceea ce provoacă apariția constipației.
În plus, opioidele pot provoca scaune extrem de dure. În condiții normale, pereții intestinelor absorb un procent de apă din fecale atunci când acestea trec prin ele. Însă, atunci când iei opioide, intestinele vor absorbi prea multă apă, ceea ce provoacă scaune dure și constipație.
Citește mai mult:
Alte date interesante despre constipația indusă de opioide
Dacă iei opioide, este foarte important să urmezi o dietă sănătoasă. Nu uita să bei multă apă și să consumi multe fibre. De asemenea, consumă alimente moi și hrănitoare. Ca întotdeauna, îți recomandăm să faci mișcare în mod regulat pentru a reduce riscul de constipație severă.
În multe cazuri, va trebui să iei medicamente. Este posibil să fie necesar să îți înmoi scaunul sau să ajuți intestinele să funcționeze normal. În general, medicii recomandă laxative. Dacă acestea nu funcționează, este posibil să ai nevoie de medicamente mai puternice.
Uneori, aceste medicamente nu sunt eficiente. În primul rând, încearcă să remediezi problema cu un masaj abdominal. Acest lucru nu provoacă efecte secundare și, dacă îl faci corect, poate fi foarte eficient.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Frascisco Hernández, F. M. (2008). Efectos secundarios de los opioides. Dolor. Investigación Clínica & Terapéutica, 23(2), 100-115.
- Rosenblum A, Marsch LA, Joseph H, Portenoy RK. Opioids and the treatment of chronic pain: controversies, current status, and future directions. Exp Clin Psychopharmacol. 2008;16(5):405–416. doi:10.1037/a0013628
- Huecker MR, Azadfard M, Leaming JM. Opioid Addiction. [Updated 2019 Feb 28]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448203/
- Sizar O, Gupta M. Opioid Induced Constipation. [Updated 2019 Jun 4]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493184/
- Lang-Illievich, K., & Bornemann-Cimenti, H. (2019). Opioid-induced constipation: A narrative review of therapeutic options in clinical management. Korean Journal of Pain. Korean Pain Society. https://doi.org/10.3344/kjp.2019.32.2.69
- Müller-Lissner S, Bassotti G, Coffin B, et al. Opioid-Induced Constipation and Bowel Dysfunction: A Clinical Guideline. Pain Med. 2017;18(10):1837–1863. doi:10.1093/pm/pnw255
- MedlinePlus. Estreñimiento. https://medlineplus.gov/spanish/constipation.html
- Revista de la Sociedad Española del Dolor. vol.27 no.1 Madrid ene./feb. 2020 Epub 27-Abr-2020. Estreñimiento inducido por opioides: la otra epidemia. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1134-80462020000100001
- Exp Clin Psychopharmacol. Author manuscript; available in PMC 2009 Jul 16.
Published in final edited form as:
Exp Clin Psychopharmacol. 2008 Oct; 16(5): 405–416. Opioids and the Treatment of Chronic Pain: Controversies, Current Status, and Future Directions. doi: 10.1037/a0013628
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.