Contuzia costală: cauzele, simptomele și tratamentul
 

Contuzia costală: cauzele, simptomele și tratamentul

Contuzia costală nu este foarte diferită de ceea ce putem vedea pe piele după o lovitură. Însă, această leziune a peretelui toracic generează probleme respiratorii.
Contuzia costală: cauzele, simptomele și tratamentul
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 24 octombrie, 2022

Coastele sunt oase dispuse orizontal, a căror funcție principală este de a proteja organele situate în cutia toracică și în partea superioară a abdomenului. Pot suferi o mare varietate de leziuni, printre care avem și contuzia costală.

Oasele umane au două zone bine definite: una corticală și una trabeculară. Zona trabeculară este mai puțin rigidă și mai vascularizată decât cea corticală, ceea ce o face mai predispusă la leziuni.

În termeni generali, contuziile sunt leziuni cauzate de ruperea vaselor de sânge într-o anumită zonă. O contuzie costală nu este altceva decât ruperea unor vase de sânge din zona trabeculară a osului și formarea unui hematom.

Contuzia costală: care sunt simptomele?

Simptomatologia prezentată de pacienții cu acest tip de leziune nu diferă foarte mult de cea prezentată de pacienții cu fractură costală. Simptomul caracteristic este durerea în zona afectată, care apare imediat după lovitură.

Durerea produsă de o contuzie costală poate dura între 3 și 6 săptămâni, intensificându-se odată cu mișcările de respirație. Alte simptome frecvente sunt următoarele:

  • Inflamație în zona rănii
  • Schimbarea culorii pielii (vânătăi)
  • Dificultăți respiratorii
  • Spasme musculare pe partea afectată
  • Durere sporită la tuse, strănut sau mișcare

Principalele cauze ale contuziei costale

Orice situație care poate leza peretele toracic este capabilă să genereze o contuzie costală. În acest sens, traumatismele sunt cauza cea mai frecventă. De fapt, studiile arată că leziunile peretelui asociate cu trauma sunt o cauză importantă de morbiditate și mortalitate.

Pentru ca vasele de sânge să se rupă, trebuie să existe un transfer direct de energie către suprafața osoasă. Accidentele de circulație, căderile sau sporturile de contact pot fi la originea contuziei costale.

Există și alte cauze care pot provoca această problemă, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau ridicarea greutăților. Aceste situații generează o creștere a presiunii intratoracice și pot provoca leziuni.

Factori de risc

Există anumite afecțiuni predispozante. Vorbim despre boli osteoarticulare, cum ar fi osteoporoza, care slăbește țesutul osos și îl face mai vulnerabil la fracturi.

Femeile însărcinate prezintă un risc crescut de fractură și vânătăi din cauza uterului mărit. Studiile arată că cea mai mică lovitură sau un episod de tuse poate provoca o leziune de această natură.

Cum se stabilește diagnosticul?

Diagnosticul unei contuzii costale începe cu analiza simptomelor și o examinare fizică corespunzătoare. Medicul va întreba cum a apărut leziunea și care sunt simptomele care au apărut după aceasta.

De asemenea, acesta va asculta respirația pacientului pentru a verifica dacă este afectată. Specialistul va inspecta zona în care s-a produs leziunea în căutarea unui hematom, a unei deformări sau a oricărei alte consecințe.

Simptomele contuziei și ale fracturii costale sunt asemănătoare, așa că se efectuează o radiografie toracică. Această examinare va permite stabilirea diagnosticului.

Se pot efectua și alte teste, cum ar fi un RMN sau o scanare CT, pentru a exclude prezența leziunilor la nivelul altor organe și țesuturi.

Tratamentul contuziei costale

Contuziile au un tratament foarte asemănător cu fracturile costale, așa că intervenția chirurgicală nu este de obicei necesară. Leziunea nu trebuie bandajată deoarece poate întrerupe mișcările respiratorii, crescând riscul de pneumonie.

Odihna totală este una dintre principalele măsuri de promovare a regenerării osoase corecte. În cazul în care este ceva imposibil, reducerea activităților zilnice și evitarea mișcărilor bruște sunt mai mult decât suficiente.

Medicul poate recomanda și consumul de analgezice și antiinflamatoare precum ibuprofenul. În cazurile grave, analgezicul poate fi injectat în apropierea zonei lezate.

Kinetoterapia respiratorie poate fi utilă la pacienții cu probleme respiratorii. Exercițiile indicate îi vor ajuta să-și recupereze capacitatea de expansiune a cutiei toracice.

Recuperare și recomandări

Contuzie costală nu este o leziune atât de gravă pe cât pare și se vindecă destul de rapid. Osul trebuie să se vindece într-o perioadă care să nu depășească 6 săptămâni, dar aceasta poate fi prelungită până la 8 săptămâni, în funcție de pacient.

Recomandările principale includ odihna și administrarea de analgezice. Alte măsuri pentru a reduce inflamația și durerea în zonă sunt:

  • Aplicați gheață timp de 10 până la 20 de minute acolo unde există durere.
  • Evitați fumatul.
  • Dormiți în semi-șezut și nu pe partea afectată.
  • Nu efectuați activități care provoacă durere.

Contuzia costală: o leziune ușoară

Contuziile costale sunt leziuni care prezintă simptome foarte asemănătoare cu cele produse de fracturi. De obicei, au aceeași origine. Cu toate acestea, contuziile sunt leziuni mai puțin severe, deoarece nu există o ruptură totală a osului și se vindecă mai rapid.

Contuzia costală nu trebuie subestimată. Durerea pe care o declanșează poate duce la insuficiență respiratorie. Prin urmare, cel mai bine este să mergeți la medic. Doar acesta poate stabili diagnosticul corect și tratamentul adecvat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Marro A, Chan V, Haas B, Ditkofsky N. Blunt chest trauma: classification and management. Emerg Radiol. 2019 Oct;26(5):557-566.
  • Baitner AC, Bernstein AD, Jazrawi AJ, Della Valle CJ, Jazrawi LM. Spontaneous rib fracture during pregnancy. A case report and review of the literature. Bull Hosp Jt Dis. 2000;59(3):163-5.
  • Dogrul BN, Kiliccalan I, Asci ES, Peker SC. Blunt trauma related chest wall and pulmonary injuries: An overview. Chin J Traumatol. 2020 Jun;23(3):125-138.
  • Martínez, Régulo José Ávila, et al. “Evolución y complicaciones del traumatismo torácico.” Archivos de bronconeumologia 49.5 (2013): 177-180.
  • Majercik S, Pieracci FM. Chest Wall Trauma. Thorac Surg Clin. 2017 May;27(2):113-121.
  • Senekjian L, Nirula R. Rib Fracture Fixation: Indications and Outcomes. Crit Care Clin. 2017 Jan;33(1):153-165.
  • Funakoshi T, Furushima K, Kusano H, Itoh Y, Miyamoto A, Horiuchi Y, Sugawara M, Itoh Y. First-Rib Stress Fracture in Overhead Throwing Athletes. J Bone Joint Surg Am. 2019 May 15;101(10):896-903.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.