Durerea în partea dreaptă a pieptului: ce o poate provoca?
 

Durerea în partea dreaptă a pieptului: ce o poate provoca?

Durerea în piept are mai multe cauze. Acest articol vă prezintă principalele motive pentru care durerea apare în partea dreaptă a pieptului.
Durerea în partea dreaptă a pieptului: ce o poate provoca?
Maryel Alvarado Nieto

Scris și verificat de medicul Maryel Alvarado Nieto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Durerea toracică este un simptom frecvent, care copleșește pacientul. Deși poate fi cauzată de multiple patologii, este important să se țină cont de caracteristicile sale, precum și de localizare. În acest articol, ne vom concentra pe durerea în partea dreaptă a pieptului.

Severitatea acestei afecțiuni variază la fel de mult ca originea sa. Prin urmare, evaluarea medicală în timp util este foarte importantă, deoarece simptomul nu trebuie subestimat.

Este important să fim atenți și la alte manifestări clinice care însoțesc durerea. Pacientul trebuie să se liniștească pentru a-i prezenta medicului toate simptomele experimentate.

Durerea în partea dreaptă a pieptului: cauze toracice

În general, cele mai frecvente cauze ale durerii în piept în partea dreaptă sunt legate de structurile care alcătuiesc peretele toracic. De obicei, nu este vorba de afecțiuni grave, ele trebuie întotdeauna evaluate cu atenție.

Este necesar să se excludă o origine severă. Traumele, mișcările bruște, crizele de tuse sau efortul fizic intens sunt adesea implicate în durerea în partea dreaptă a pieptului.

Nevrita intercostală

Iritația fibrelor nervoase ale coastele se numește nevrită intercostală. Este un tablou clinic cu cauze multiple: traume, infecții și chiar compresia nervilor.

Durerea toracică din nevrita intercostală se agravează la respirație profundă, mișcări bruște și tuse. Când nervul afectat este pe partea dreaptă, durerea cuprinde această zonă a pieptului.

Este important de subliniat că durerea nu depășește spațiul intercostal care corespunde nervului afectat. În plus, palparea este dureroasă atunci când se aplică presiune în spațiul intercostal.

Durerea la apăsarea cu degetul este considerată suficientă pentru a pune diagnosticul.
Bărbat care simte durerea în partea dreaptă a pieptului
Peretele toracic este mai susceptibil la durere și inflamație la persoanele supraponderale sau obeze.

Costocondrită

O altă problemă care declanșează durerea este costocondrita. Afectează una sau mai multe articulații dintre coaste și cartilajul care le unește cu sternul.

Durerea apare treptat și este localizată la a doua și a treia joncțiune costocondrală, dar poate implica și alte locații. În plus, se întâmplă adesea ca acesta să iradieze spre umăr și membrul de pe aceeași parte.

Sindromul Tietze este un tip de costocondrită.

Fractură de coastă

O cauză a durerii în partea dreaptă a toracelui, care afectează în special persoanele în vârstă, este fractura de coastă. La pacienții vârstnici este adesea secundară osteopeniei, dar poate fi și manifestarea metastazelor osoase.

La tineri, cauza este o traumă toracică recentă. Este important să se evalueze în detaliu funcția respiratorie, deoarece aceasta poate fi compromisă.

Alte afecțiuni ale cutiei toracice

Există și alte patologii ale peretelui toracic capabile să declanșeze durere. Contractura musculară este una dintre ele și este adesea cauzată de exerciții fizice intense. Și mișcările bruște și traumatismele pot fi de vină.

Unele procese infecțioase, cum ar fi herpesul zoster, produc durere în partea dreaptă a pieptului. Apar vezicule care respecta cursul nervului corespunzător.

Durerea în partea dreaptă a pieptului: cauze respiratorii

În această secțiune, vom acoperi câteva afecțiuni ale pleurei care sunt capabile să declanșeze durere în partea dreaptă a toracelui. Pleura este o structură formată din două straturi: visceral și parietal. În cel din urmă se găsește inervația necesară transmiterii durerii.

Pneumonie pe partea dreaptă

Infecția țesutului pulmonar înseamnă pneumonie. Este o boală gravă care necesită evaluare medicală imediată. Simptomele includ următoarele:

Dacă procesul infecțios este localizat în plămânul drept, durerea poate apărea pe acea parte a pieptului. Examinarea fizică amănunțită și testele complementare sunt necesare pentru a stabili un tratament eficient timp util.

Pneumotorax pe partea dreaptă

Prezența aerului între straturile pleurei este cunoscută sub numele de pneumotorax. Deși traumatismele o pot provoca, alte cauze posibile includ anumite proceduri medicale și chiar ruptura spontana a unei zone fragile din pleură.

În cazul pneumotoraxului, apar dureri bruște pe partea afectată și dificultăți de respirație. Tratamentul depinde de severitatea tabloului clinic.

Medic care analizează durerea în partea dreaptă a pieptului

Procese tumorale

Tumorile localizate în plămânul drept sunt o altă cauză a durerii în piept. Atunci când procesele sunt localizate în țesutul pulmonar, sunt asimptomatice în stadiile inițiale, deoarece nu implică pleura parietală.

La acești pacienți trebuie urmăriți anumiți parametri: pierderea în greutate, consumul de tutun și expunerea cronică la azbest și fum de biomasă. Pe lângă durere, tusea și dificultățile de respirație sunt frecvente.

Alte cauze ale durerii pleuritice

Inflamația pleurei, numită și pleurită sau pleurezie, este o altă posibilă sursă a durerii în partea dreaptă a pieptului. De obicei, este intensificată de tuse și respirație profundă.

De asemenea, procesele infecțioase provocate de enterovirusuri, precum coxsackie de grup B, pot declanșa pleurodinia epidemică și sindromul Bornholm.

Durerea în partea dreaptă a pieptului: cauze vasculare

Deși durerea toracică din partea dreaptă nu este legată de procesele ischemice ale inimii, cum ar fi infarctul miocardic, localizarea durerii nu exclude un asemenea proces.

Prin urmare, faptul că durerea este pe partea greșită a corpului nu ar trebui să fie suficient pentru a ignora problema. Cauzele cardiovasculare includ următoarele:

 • Pericardită
 • Infarct pulmonar
 • Boală coronariană
 • Tromboembolism pulmonar
 • Anevrism cu disecția aortei

Alte cauze ale durerii în partea dreaptă a pieptului

Există și alte cauze care nu au legătură cu afecțiunile respiratorii, cardiovasculare sau ale peretelui toracic, dar care provoacă dureri în această regiune. Acestea includ unele tulburări ale tractului digestiv, în special patologii ale esofagului, precum și modificări ale ficatului și ale vezicii biliare.

Originea psihogenă este descrisă ca o altă cauză posibilă. Anxietatea și conversiile trebuie luate în considerare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Jinich, H.; Lifshitz, A.; García, J.; Ramiro, M.; Síntomas y Signos Cardinales de las Enfermedades; Sexta Edición; Editorial El Manual Moderno S.A. de C.V.; 2013.
 • Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
 • Crespo, D.; Pérez, F.; Zambrano, M.; Dolor Torácico; Revista Pediatría de Atención Primaria; 12 (45): 95 – 107; 2010.
 • Fajardo, M.; Pérez, R.; Samper, J.; Pérez, F. López, I.; Dolor Torácico Agudo; Revista de la Sociedad Española de Medicina General; 58: 607 – 622; 2003.
 • Carriquiry, G.; Trostchansky, J.; Manejo Actualizado de las Fracturas Costales;
 • Huang, W.; Shen, G.; Tseng, C.; Persistent Right-Sided Chest Pain; Electronic Clinical Challenges and Images in GI; 139 (Issue 4): E8 – E9; 2010.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.