Copilul respinge afecțiunea: de ce?
Scris și verificat de psihologul Elena Sanz
Contactul fizic este o necesitate atât pentru părinți, cât și pentru copii. Există dorința de a împărtăși sărutări, îmbrățișări și mângâieri; acestea eliberează oxitocină și oferă o senzație de bine. Cu toate acestea, fiecare copil este diferit. Te întrebi de ce copilul tău respinge afecțiunea? Îți arătăm mai jos!
Este important să subliniem că, atunci când ai de-a face cu copii mici, nu poate exista niciodată „prea multă iubire”. Dacă cel mic respinge afecțiunea, motivul poate fi faptul că nu alegi momentele potrivite. Ține minte că ai de-a face cu o persoană în miniatură, nu cu o păpușă. Este necesar să dai dovadă de sensibilitate și respect față de nevoile sale.
De ce copilul meu respinge afecțiunea?
Nu există un răspuns universal la această întrebare. Fiecare situație este diferită și este posibil ca mai multe motive să existe în același timp. Totuși, acestea sunt cele mai frecvente:
Are un alt limbaj al dragostei
Toți oamenii au propriul limbaj al iubirii. Acesta înseamnă modul în care ne place să primim afecțiune și să o arătăm. Contactul fizic este o variantă, dar nu singura; prin urmare, copilul poate prefera alte moduri de a arăta dragostea, cum ar fi timpul de calitate petrecut împreună sau cuvintele de încurajare.
Asta nu înseamnă că nu se poate bucura și de sărutări și îmbrățișări sau că nu are nevoie de ele. Pur și simplu, acesta poate să nu fie limbajul său de dragoste preferat.
Descoperă: Cum să identifici minciunile adolescenților
Nu a învățat să-și exprime emoțiile și să primească afecțiune fizic
Acest tip de expresivitate nu este obișnuit în nucleul familial. Când părinții nu sărută, nu îmbrățișează și nu mângâie des copiii, contactul fizic poate deveni incomod sau inconfortabil. Acești copii sunt numiți „bulky” și sunt adesea crescuți de părinți cu aceeași caracteristică.
Ești invaziv
Chiar și cel mai afectuos și iubitor copil din lume poate respinge îmbrățișările în anumite momente. Nu trebuie să fie întotdeauna receptiv la manifestările tale de afecțiune. Adulții trebuie să învețe să respecte autonomia pe care o are copilul asupra propriului corp și să știe să detecteze când își dorește afecțiune și când nu.
Uneori, încerci să iei copilul în brațe din senin. Este posibil să primești o respingere și acest lucru este absolut firesc.
Este în acel stadiu de dezvoltare
Este important să iei în considerare stadiul de dezvoltare în care se află copilul. Pe măsură ce crește, acesta cere mai multă autonomie și independență, iar acest lucru se traduce uneori prin a nu fi la fel de receptiv la manifestările de afecțiune.
De la vârsta de 3 ani, copiii încep să-și manifeste personalitatea. Din acest motiv, le place să stea mai mult timp departe de părinți și încep să se simtă jenați de anumite manifestări de dragoste în anumite contexte. Copiii devin mai puțin spontani.
Poate fi o fază tranzitorie și, de obicei, nu este liniară. Același copil poate respinge o mângâiere și în clipa următoare să caute o îmbrățișare puternică.
Manifestă dezgust
Un copil care respinge afecțiunea poate face acest lucru pentru a-și arăta nemulțumirea. Dacă micuțul este rănit, ofensat sau supărat, acesta poate fi modul lui de a se exprima.
Cum să acționez când copilul meu respinge răsfățul și afecțiunea?
Dacă cel mic respinge îmbrățișările sau manifestările de afecțiune, nu te alarma: este firesc. Iată câteva recomandări pentru a gestiona această situație:
- Cunoaște-ți copilul: fă-ți timp pentru a descoperi cum preferă să fie iubit. Limbajul lui amoros se potrivește sau nu cu al tău, dar înțelegerea lui îți va permite să te adaptezi.
- Fii respectuos și sensibil la nevoile lui: învață să respecți atunci când dorește contact fizic și când nu. Copiii, chiar și cei preverbali, trimit semnale clare prin limbajul semnelor.
- Nu o lua personal: nu uita că cel mic nu respinge răsfățul tău pentru a-ți face rău. Este o etapă a dezvoltării sale.
- Evită manipularea emoțională: nu încerca să-l manipulezi spunându-i că nu vrei să-l îmbrățișezi acum sau făcându-l să se simtă vinovat atunci când te respinge.
- Învață să-ți exprimi afecțiunea în alte moduri: contactul fizic nu este singurul mod de a arăta dragoste. A fi prezent, a dedica timp de calitate, a lăuda, a te juca și a oferi sprijin sunt alte modalități de a-ți arăta afecțiunea.
Pe scurt, este firesc ca cei mici să respingă uneori afecțiunea. Dacă părinții învață să înțeleagă și să respecte acest lucru, nu vor exista probleme. Chiar și așa, copiii au nevoie de afecțiune și o vor aprecia și căuta în multe situații, dar nu întotdeauna.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chapman, G., & Campbell, R. (2012). The 5 love languages of children. Moody Publishers.
- Milán, M. (s. f.). De la lactancia a los lazos sociales: así funciona la oxitocina, la “hormona del abrazo” | Oficina de Transferencia de Resultados de Investigación. Universidad Complutense de Madrid. Recuperado de https://www.ucm.es/otri/noticias-de-la-lactancia-a-los-lazos-sociales-asi-funciona-la-oxitocina-la-hormona-del-abrazo
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.