Crema de praz și cartofi: rețetă simplă și sănătoasă
 

Cremă de praz și cartofi: rețetă simplă și sănătoasă

Vă vom învăța cum să preparați o cremă foarte simplă de praz și cartofi. Acesta poate servi ca aperitiv la mesele principale, oferind micronutrienți și antioxidanți.
Cremă de praz și cartofi: rețetă simplă și sănătoasă
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Această cremă de praz și cartofi este un aperitiv perfect plin de antioxidanți și substanțe nutritive de calitate. Este simplu de realizat și rezistă bine în frigider. O cantitate mai mare poate fi preparată și păstrată la frigider pentru a fi consumată în timpul săptămânii.

Se recomandă consumul regulat de alimente pe bază de plante. Acestea conțin substanțe capabile să moduleze mecanismele inflamatorii și oxidative ale organismului. Din acest motiv, prezența lor în dietă este asociată cu un risc mai mic de îmbolnăvire.

Ingrediente pentru rețeta de cremă de praz și cartofi

Să menționăm mai întâi ingredientele necesare pentru a face o cremă de praz și cartofi:

  • 2 cartofi
  • 4 fire de praz
  • 1/2 ceapă
  • Sare după gust
  • 1 litru de apă
  • 25o mililitri de lapte
  • 1 cub de supă de pui
  • 2 linguri de unt

Rețineți că cea mai bună opțiune este să faceți supa de pui acasă. Dacă utilizați oasele sau carnea păsării, veți obține un rezultat concentrat și mult mai gustos. În acest fel, calitatea organoleptică a cremei va crește. Dacă nu aveți timp sau mijloace pentru a obține acest produs, puteți folosi și un cub de supă din comerț.

Praz verde
4 fire de praz sunt suficiente. Combinați-le cu cartofii pentru a obține nutrienți de calitate.

Instrucțiuni pas cu pas

Trebuie să începeți prin a spăla bine prazul, încercând să eliminați toate urmele de pământ. Primul strat va fi îndepărtat, la fel și cea mai verde parte din zona superioară. Tăiați leguma împreună cu ceapa în bucăți mai mult sau mai puțin mici. La fel se face și cu cartofii; se decojesc și se taie cubulețe.

Apoi, topiți untul la foc mediu într-o cratiță sau oală mare. Adăugați legumele deja tăiate, cu excepția cartofului. Ceapa și prazul se fierb până când se înmoaie. Se adaugă cartofii, continuând cu procesul de sotare câteva minute.

Următorul pas este să adăugați supa de pui. Dacă ingredientul nu este disponibil, diluați cubul în apă și adăugați lichidul în oală, împreună cu laptele. De îndată ce punctul de fierbere este atins, reduceți focul la minim și gătiți încă 20 de minute. Cartofii trebuie să fie moi.

În cele din urmă, amestecași totul cu mixerul manual. Crema va fi gata pentru consum. Serviți-o fierbinte, caldă sau rece.

Beneficiile prazului

Este important să evidențiem beneficiile prazului, un aliment de origine vegetală care este prezent în nenumărate rețete. Acest produs are mai multe efecte pozitive asupra sănătății atunci când este introdus în contextul unei diete echilibrate și variate.

Îmbunătățește tranzitul intestinal

La fel ca multe alte legume, prazul conține o cantitate mare de fibre. Acest compus crește volumul bolului fecal, ceea ce accelerează tranzitul și reduce riscul de a dezvolta constipație. De fapt, lipsa de fibre din dietă este asociată cu mișcări mai slabe ale intestinului, potrivit unui studiu publicat în revista Handbook of Experimental Pharmacology.

Pentru a profita de fibre, cel mai bine este să consumați prazul fără mărunțire. Trebuie avut în vedere că și cartoful este o sursă de fibre. Persoanele cu probleme intestinale vor experimenta o ameliorare prin includerea acestui fel de mâncare în dietă.

Previne dezvoltarea bolilor

Prazul conține o cantitate semnificativă de vitamina C . Acest element participă zilnic la multe funcții ale corpului. Acționează ca un antioxidant, îmbunătățește absorbția fierului și este capabilă să îmbunătățească funcția imună.

Potrivit unui studiu publicat în revista Frontiers in Immunology, consumul regulat de vitamina C ajută la reducerea duratei bolilor respiratorii cauzate de viruși. Acestea includ răcelile și gripa.

Este benefic pentru femeile însărcinate

În timpul sarcinii, cerințele nutriționale sunt crescute. Una dintre substanțele necesare este acidul folic. Dacă nu este consumat în cantități suficiente, riscul ca fătul să dezvolte probleme neurologice asociate cu tubul neural crește. Pentru a evita aceste situații, suplimentele de acid folic sunt adesea recomandate în timpul sarcinii, potrivit unui studiu publicat în revista Annales d’Endocrinologie.

Prazul este o sursă de acid folic, așa că această cremă este deosebit de indicată femeilor însărcinate.

Gravidă în rochie albastră
Prazul în timpul sarcinii poate fi o sursă importantă de acid folic.

Ajută la controlul tensiunii arteriale

Prazul este o sursă de mulți micronutrienți esențiali. Se remarcă prin prezența potasiului, un mineral capabil să exercite un efect antagonic asupra sodiului. Aportul său este recomandat persoanelor hipertensive pentru o reducere a valorilor tensiunii arteriale.

Unul dintre principalii factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare este limitat. Este esențial să se regleze și prezența sodiului în dietă.

Prepară rețeta de cremă de praz și cartofi

Crema de praz și cartofi se prepară ușor. Trebuie doar să alegeți alimente proaspete și de calitate. Dacă sursa lor este organică, este și mai bine.

O cantitate mare de nutrienți esențiali și antioxidanți poate fi obținută din cremele vegetale. Dar aceasta nu ar trebui să fie singura modalitate de a consuma aceste alimente. Aportul legumelor crude și fierte ar trebui combinat pentru a obține cele mai bune rezultate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sharma, A., & Rao, S. (2017). Constipation: Pathophysiology and Current Therapeutic Approaches. Handbook of experimental pharmacology239, 59–74. https://doi.org/10.1007/164_2016_111
  • Cerullo, G., Negro, M., Parimbelli, M., Pecoraro, M., Perna, S., Liguori, G., Rondanelli, M., Cena, H., & D’Antona, G. (2020). The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Frontiers in immunology11, 574029. https://doi.org/10.3389/fimmu.2020.574029
  • Valentin, M., Coste Mazeau, P., Zerah, M., Ceccaldi, P. F., Benachi, A., & Luton, D. (2018). Acid folic and pregnancy: A mandatory supplementation. Annales d’endocrinologie79(2), 91–94. https://doi.org/10.1016/j.ando.2017.10.001

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.