Cremele de zi și de noapte: care sunt diferențele?
 

Cremele de zi și de noapte: care sunt diferențele?

Îngrijirea pielii este diferită în funcție de momentul zilei. Produsele folosite trebuie să fie special concepute pentru zi sau noapte.
Cremele de zi și de noapte: care sunt diferențele?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 06 mai, 2023

Sănătatea pielii are foarte mult de-a face cu alimentația, cu obiceiurile zilnice și cu cremele de zi și de noapte care fac parte din rutina de îngrijire a pielii. Care sunt diferențele dintre cremele de zi și de noapte?

Doar urmând instrucțiunile produselor cosmetice vei obține efectele dorite. Cremele, fie de zi, fie de noapte, au în comun funcția de hidratare.

După cum explică Centrul Medical al Universității din Tennessee, pielea are nevoie de hidratare zilnică și îngrijire regulată. În acest fel, rămâne tânără, lipsită de pete și sănătoasă. Puteți atinge acest obiectiv dacă alegeți produsele cosmetice care îndeplinesc cerințele pielii și dacă le aplicați la momentul potrivit.

Ce este crema de zi?

Cremele de zi sunt substanțe care concentrează puține ingrediente active. După cum indică și numele, ele sunt formulate pentru utilizarea în timpul zilei, pentru hidratare și nutriție intensă.

În plus, acestea oferă un aport important de vitamine și antioxidanți. Previn ridurile, înmoaie pielea și promovează elasticitatea acesteia.

Consistența cremelor de zi este mai fluidă pentru a accelera absorbția. Acestea merg foarte bine sub machiaj. Sunt produse cosmetice care contracarează poluarea mediului și radiațiile. Deși pot avea un anumit factor de protecție solară (SPF), nu înseamnă că înlocuiesc produsele specifice.

Ce este crema de noapte?

Cremele de noapte sunt produse cosmetice care nu trebuie să interacționeze cu lumina soarelui pentru ca regenerarea celulară să se producă fără inconveniente. Aceste preparate conțin ingrediente acide.

Substanțele componente au acțiune recuperatoare și de înfrumusețare. Aplicarea acestor creme în timpul zilei ar putea provoca hiperpigmentare în cazul expunerii la soare.

Cremele de noapte nu au SPF și pătrund mai greu în piele. Sunt ideale pentru tratarea pielii uscate, cu pete și afectate de linii de expresie.

Femeie care aplică o cremă de mâini
Cremele de noapte nu au protecție solară. Prin urmare, nu protejează împotriva radiațiilor UV.

Cremele de zi și de noapte: care sunt diferențele?

În afară de momentul aplicării, există și alte diferențe între cremele de zi și de noapte:

Ingrediente

Cremelor de zi pun accentul pe protecția solară. Foundation Against Skin Cancer subliniază faptul că fotoîmbătrânirea este responsabilă de 90% din modificările vizibile ale pielii și că derivă direct din daunele solare apărute de-a lungul vieții.

Este consecința pe care formulele de zi caută să o prevină. Pentru aceasta, se folosesc ingrediente precum acidul hialuronic, ureea, colagenul sau vitamina E. Principalele ingrediente din cremele de uz nocturn sunt substanțe active precum vitamina C și retinolul.

Jurnalul Actas Dermo-Sifilográficas susțineutilizarea dermatologică a vitaminei C influențează producția de metaloproteinaze după expuneri multiple la radiații UV. Acest micronutrient previne apariția timpurie a semnelor de îmbătrânire, a tulburărilor de pigmentare și a pierderii tonusului.

În ceea ce privește retinolul, Clinica Germană subliniază faptul că este un ingredient anti-îmbătrânire care oferă următoarele avantaje:

  • Minimizează petele
  • Promovează elasticitatea
  • Reduce ridurile
  • Reduce acneea

Scop

Noaptea, pielea profită de odihnă pentru a se regenera. În timpul zilei, are nevoie de protecție solară.

În timpul somnului, obiectivele sunt hrănirea și repararea. Pe parcursul zilei, scopul cremelor este de a forma o barieră pentru ca apa să nu se evapore din piele și să neutralizeze agresiunile mediului înconjurător.

Textură

Cremele de noapte sunt mai grele, în timp ce cremele de zi au mai puține componente și nu sunt la fel de dense. Nu înseamnă că unele sunt mai puternice decât celelalte, ci că texturile sunt date de ingrediente.

Absorbție

Pe parcursul zilei, pielea absoarbe cremele mai repede. Noaptea, densitatea produselor încetinește procesul de absorbție. Indiferent de timpul necesar pătrunderii în piele, ambele tipuri de creme sunt benefice.

Aplicare

Cremele de zi se aplică în cantități mici, masând ușor pielea. Noaptea, se întind mișcând vârfurile degetelor în cercuri într-un tipar ascendent.

Femeie care aplică o cremă de corp
Folosirea vârfurilor degetelor cu mișcări circulare este modalitatea corectă de a întinde cremele de noapte. Distribuția optimă permite absorbția în timpul nopții.

Ce se întâmplă cu pielea dacă inversați utilizarea cremelor de zi și de noapte?

Schimbarea programului de aplicare are consecințe negative. Pielea nu primește ingredientele de care are nevoie în anumite momente și lupta împotriva semnelor îmbătrânirii devine nulă.

Amintiți-vă că aceste produse au o compoziție specială. Dacă inversați ordinea aplicării, nu vor fi eficiente.

Aspectul economic este unul dintre argumentele pentru folosirea aceluiași tip de cremă pe tot parcursul zilei. În acest caz, consultați medicul dermatolog cu privire la produsele cu dublă utilizare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.