Logo image
Logo image

Cultivarea și îngrijirea orhideelor Dendrobium

4 minute
Orhideele Dendrobium sunt printre cele mai ușor de îngrijit. Să vedem cum putem să le cultivăm și să le îngrijim acasă!
Cultivarea și îngrijirea orhideelor Dendrobium
Ultima actualizare: 11 mai, 2023

Orhideele au reputația de a fi greu de îngrijit, mai ales când vine vorba de flori. De data aceasta am ales să vorbim despre orhideele Dendrobium, o specie a cărei îngrijire este foarte simplă, ceea ce o face ideală pentru cei care nu se consideră experți în grădinărit. Descoperiți totul despre cultivarea și îngrijirea orhideelor Dendrobium!

Familia Dendrobium cuprinde peste 1.500 de specii care s-au adaptat la diverse condiții geografice. Vom trece în revistă cele mai importante caracteristici ale lor, unele dintre cele mai comune specii și modul corect de îngrijire. Citiți mai departe!

Tipuri de orhidee Dendrobium

Acest tip de orhidee aparține familiei de plante epifite. Epifitele au nevoie de o altă plantă pentru a crește, cum ar fi copacii. De fapt, numele familiei este foarte clar. Dendro pro vine din greacă și înseamnă copac, iar bium se referă la viață. În orice caz, aceste orhidee cresc fără probleme și în pământ și ghivece.

Orhideele provin din Asia și o parte a Oceaniei, deși s-au răspândit și s-au adaptat la condițiile climatice și geografice din întreaga lume. Deși preferă climatul cald, acum pot fi cultivate cu succes ți în zone non-tropicale.

Orhideele Dendrobium sunt clasificate în 6 grupe. Dendrobium phalaenopsis este cel mai frecvent soi. Se găsește în orice pepinieră sau magazin cu articole de grădinărit.

Exemplarele acestei specii sunt veșnic verzi și se dezvoltă mai bine în zonele calde. Înfloresc toamna, în timp ce iarna planta pare să intre în repaus până în primăvară, când înflorește din nou.

Some figure
Orhideele cresc bine în ghivece. Deși habitatul lor natural este în copaci, ele pot fi cultivate și în alte moduri.

Îngrijirea orhideelor Dendrobium

Am trecut deja în revistă caracteristicile plantei, așa că acum ne vom concentra pe îngrijirea pe care o necesită această varietate de orhidee. Prima distincție pe care o vom face va fi între tulpina moale și tulpina dură.

Orhideele cu tulpina moale își pierd frunzele iarna și se refac complet odată cu sosirea primăverii. Acesta nu este un detaliu minor. Planta nu se usucă și are nevoie în continuare de îngrijire. Nu moare, ci intră într-o perioadă de stagnare până la sfârșitul zilelor cu temperaturi scăzute. În ceea ce privește frunzele, acestea sunt de culoare verde deschis.

În ceea ce privește orhideele cu tulpină dură, ele nu își pierd frunzele iarna, au bulbi cu țepi și ajung la o înălțime destul de mare. De asemenea, frunzele sunt de culoare verde închis.

Descoperiți și: Tipuri de azalee, cultivare și îngrijire

Irigare

Orhideele cu tulpină dură au frunze verzi pe tot parcursul anului, deci necesită udare regulată. Este important de clarificat faptul că udarea regulată nu înseamnă în fiecare zi. În general, de două ori pe săptămână este suficient. Substratul nu trebuie să fie întotdeauna umed. Ideal este să-l udați dimineața cu multă apă proaspătă.

Orhideele cu tulpină moale au nevoie de puțină apă toamna. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă ca pseudobulbul să nu se ofilească.

Dacă rădăcina putrezește, florile și frunzele cad. Apoi, apar pete pe tulpină.

Lumină

Orhideele cu tulpină moale nu au nevoie de multă lumină. Cele cu tulpină dură sunt mai pretențioase la acest capitol. Ideal este să le puneți lângă o fereastră, dar nu direct în soare.

Substrat

Ambele tipuri de orhidee au nevoie de substrat similar. Ghiveciul nu trebuie să fie prea mare, iar substratul nu trebuie compactat.

Una dintre cele mai simple alternative este folosirea unui substrat special pentru orhidee, pe care îl puteți cumpăra din orice pepinieră. De obicei, acesta conține scoarță, pietriș și material poros.

Orhideele au nevoie de îngrășământ în lunile de creștere.

Umiditate

Ambele tipuri de orhidee au nevoie de umiditate. În perioadele uscate, pulverizați pe frunze un lichid special pentru orhidee.

Some figure
Pulverizarea apei este metoda ideală de irigare. Aceasta reproduce atmosfera tropicală.

Temperatură

Orhideele cu tulpină dură au nevoie de o temperatură între 16 și 30 °C. Cele cu tulpină moale au nevoie de aproximativ 10 °C noaptea și 30 °C ziua.

Descoperiți și: Planta pasărea paradisului: caracteristici și îngrijire

Cultivarea orhideelor

Puteți cultiva plante noi acasă. Trebuie să porniți de la o orhidee sănătoasă care are cel puțin 4 ani. Cu un cuțit și cu grijă, tăiați rizomul și rădăcinile atașate, încercând să nu deteriorați masa rădăcinii. Tăiați orice rădăcină uscată sau maro.

Apoi, puneți rizomul într-un recipient mic și adăugați un substrat special pentru orhidee. După câteva zile, udați noua plantă.

Îngrijirea orhideelor Dendrobium acasă este posibilă!

Orhideele au o reputație proastă. Ele sunt o specie ușor de întreținut dacă țineți cont de toate sfaturile de mai sus. Vă încurajăm să creșteți orhidee Dendrobium acasă!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Díaz Velásquez, J. Y. (2019). Diagnóstico y control in vitro de enfermedades fungosas de orquídeas (Dendrobium sp y Phalaenopsis sp) del vivero de la Universidad Nacional de San Martín–Tarapoto.
  • Suárez Guerra, L. (2013). Dendrobium «Bohemia Habana». Nuevo cultivar de orquídea epifita obtenido en Cuba. Cultivos Tropicales34(1), 41-41.
  • Granados-Sánchez, D., López-Ríos, G. F., Hernández-García, M. Á., & Sánchez-González, A. (2003). Ecología de las plantas epífitas. Revista Chapingo. Serie ciencias forestales y del ambiente9(2), 101-111.
  • CEJA ROMERO, J. A. C. Q. U. E. L. I. N. E., ESPEJO SERNA, A. D. O. L. F. O., GARCÍA CRUZ, J. A. V. I. E. R., LÓPEZ FERRARI, A. R., MENDOZA RUÍZ, A. N. I. C. E. T. O., & PÉREZ GARCÍA, B. L. A. N. C. A. (2008). Las plantas epífitas, su diversidad e importancia. Ciencias91(091).
  • García-Franco, J. G., & Toledo, T. (2008). Epífitas vasculares: bromelias y orquídeas. Agroecosistemas cafetaleros de Veracruz. Biodiversidad manejo y conservación [en línea]. México: Instituto de Ecología/Instituto Nacional de Ecología, 69-82.
  • Marticorena, A., Alarcón, D., Abello, L., & Atala, C. (2010). Plantas trepadoras, epífitas y parásitas nativas de Chile: guía de campo.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.