Logo image
Logo image

Cum afectează coronavirusul pielea?

5 minute
Noi studii descriu modul în care coronavirusul afectează pielea atât direct, cât și indirect. În acest articol, vom arunca o privire asupra simptomelor cutanate și vom afla cum să le identificăm.
Cum afectează coronavirusul pielea?
Ultima actualizare: 22 mai, 2020

Principalul semn al infecției cu COVID-19 este dificultatea de a respira. Însă există dovezi care sugerează faptul că această tulpină de coronavirus afectează și alte organe ale corpului uman. Astăzi vom discuta despre cum afectează coronavirusul pielea și ce simptome apar la nivel cutanat.

Să ne amintim că triada clasică de simptome în cazul SARS-CoV-2 include febră, tuse și oboseală, care pot duce la scurtarea respirației. Unii pacienți susțin, de asemenea, că au experimentat o pierdere a simțului mirosului și înroșirea ochilor.

Simptomele infecției cu coronavirus au fost un subiect de dezbatere încă de la declanșarea actualei pandemii. Personalul medical avertizează cu privire la simptomele asociate, însă asociațiile medicale nu le-au inclus deocamdată în protocoalele de diagnosticare. În alte cazuri, asociațiile medicale emit comunicări prin care solicită ca pacienții să fie examinați conform noilor criterii, dar Organizația Mondială a Sănătății respinge solicitările acestora.

Această situație contradictorie este tipică unei pandemii în curs de derulare. Nu cunoaștem încă dimensiunea finală a pandemiei de COVID-19 și nu știm dacă vor exista reinfectări sau noi valuri de infectări. Specialiștii speculează deja acest lucru în China, acolo unde autoritățile au decis să relaxeze măsurile de carantină.

Componenta dermatologică a infecției cu SARS-CoV-2 trebuie abordată din două perspective diferite. În primul rând, trebuie să analizăm felul în care coronavirusul afectează pielea în mod direct. În al doilea rând, trebuie să analizăm consecințele pe care carantina le are asupra pielii. Vom intra în detalii cu privire la aceste aspecte în paragrafele de mai jos.

Cum afectează coronavirusul pielea?

Dermatologii din întreaga lume susțin că virusul SARS-CoV-2 nu este dermotrop. Aceasta înseamnă că coronavirusul nu afectează pielea direct sau, cu alte cuvinte, nu se instalează în celulele pielii.

Cu toate acestea, o scrisoare trimisă către redactorul Jurnalului Academiei Europene de Dermatologie și Venerologie în numele unui dermatolog italian vorbește despre simptome cutanate la pacienții internați cu COVID-19. Conform acestei scrisori, 20% dintre pacienții pe care acest medic i-a examinat au prezentat unul dintre următoarele simptome:

Bășicile pe piele au apărut în timpul spitalizării sau ulterior, dar nu au avut legătură cu gravitatea infecției.

Avertismentul dermatologului italian are în vedere protecția necesară pentru a evita contaminarea. Deși acesta recunoaște faptul că virusul se răspândește frecvent prin picături respiratorii, el insistă, de asemenea, pe importanța utilizării barierelor fizice pentru a preveni contactul coronavirusului cu posibile leziuni.

Citește mai mult:

Poți alăpta dacă ai coronavirus?

Some figure

Un dermatolog italian ne-a avertizat asupra prezenței bășicilor la pacienții cu COVID-19.

Cum afectează coronavirusul pielea în mod indirect

Problemele pe care coronavirusul le poate provoca la nivelul pielii nu sunt neapărat directe. Carantina are, de asemenea, consecințe dermatologice, deoarece duce la apariția diverselor tulburări. Mai mult, utilizarea constantă a produselor de curățare și lipsa de expunere la lumina soarelui au consecințe negative la nivel cutanat.

Așadar, pandemia de coronavirus afectează indirect pielea. De exemplu, au existat cazuri de dermatită ca urmare a spălării excesive a mâinilor și abuzului de gel dezinfectant pentru mâini. Alți indivizi au raportat iritații ca urmare a statului în aceeași poziție pentru perioade lungi de timp.

Iritarea pielii ca urmare a utilizării produselor de curățare nu este un subiect nou. Contactul cu substanțe chimice a fost întotdeauna una dintre cauzele apariției dermatitei. Problema actuală este exacerbarea utilizării acestor produse. Unele persoane fac o obsesie din spălarea mâinilor și folosesc cantități excesive de produse dezinfectante.

În plus, trebuie să menționăm și lipsa expunerii la lumina directă a soarelui din cauza instituirii carantinei. Atunci când petrecem atât de mult timp în interior, nu ne expunem suficient la razele ultraviolete ale soarelui, iar nivelul de vitamina D din corp scade.

Vitamina D joacă un rol cheie în sănătatea pielii, protejând celulele cutanate și metabolismul acestora. Prin urmare, oamenii ar trebui să se expună la soare câteva minute în fiecare zi. Dacă nu poți ieși în aer liber, ieși pe balcon sau deschide o fereastră și lasă soarele să-ți mângâie pielea câteva minute pe zi.

Some figure

Spălarea excesivă a mâinilor poate duce la apariția iritațiilor sau a dermatitelor la nivelul pielii.

Pielea angajaților din sistemul de sănătate

Un alt aspect important atunci când vorbim despre modul în care coronavirusul afectează pielea are legătură cu personalul medical. Având în vedere echipamentul de protecție pe care trebuie să-l poarte medicii și asistentele, pielea lor are foarte mult de suferit.

Echipamentul de protecție recomandat în protocolul actual este format din mănuși, mască, halat și vizieră. Acesta poate duce la apariția dermatitelor și iritațiilor pielii de pe față și mâini. Mai mult, scalpul persoanelor care poartă zilnic echipament de protecția poate dezvolta foliculită și dermatită seboreică.

Este important ca personalul medical să adopte o rutină de îngrijire a pielii după îndepărtarea echipamentului de protecție. Aceasta trebuie să implice spălarea corectă a mâinilor pentru a îndepărta pudra de talc și alte substanțe pe care mănușile le conțin. De asemenea, este recomandat un duș complet, inclusiv spălarea părului.

Utilizarea cremelor hidratante ajută protejarea pielii, dar spitalele nu furnizează de obicei aceste produse. Studiile arată faptul că doar 22% dintre medici și asistente aplică creme hidratante pe piele la finalul turelor de lucru.

Citește mai mult:

Coronavirusul afectează mai mult bărbații?

Coronavirusul ne afectează pielea și obiceiurile

Indiferent că o face în mod direct sau indirect, coronavirusul ne afectează pielea. Acesta poate fi un efect al infecției asupra celulelor cutanate, dar, de obicei, este un efect al măsurilor de protecție adoptate. În orice caz, este clar faptul că această pandemie ne schimbă obiceiurile. Sperăm că obiceiurile pozitive pe care le adoptăm în timpul acestei pandemii vor fi respectate și atunci când totul se va termina.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Darlenski, Razvigor, and Nikolai Tsankov. “Covid-19 pandemic and the skin-What should dermatologists know?.” Clinics in Dermatology (2020).
  • Elston, Dirk M. “Letter from the Editor: Occupational skin disease among healthcare workers during the Coronavirus (COVID-19) epidemic.” Journal of the American Academy of Dermatology (2020).
  • María, Macias. “Study on relationship between Vitamin D and risk for various diseases.” Archivos Latinoamericanos de Nutrición 70.3 (2020).
  • Yan, Yicen, et al. “Consensus of Chinese experts on protection of skin and mucous membrane barrier for healthcare workers fighting against coronavirus disease 2019.” Dermatologic Therapy (2020): e13310.
  • Recalcati, S. “Cutaneous manifestations in COVID‐19: a first perspective.” Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology (2020).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.