Logo image
Logo image

Cum afectează coronavirusul plămânii?

4 minute
Studiul publicat pe 3 martie în revista Intensive Care Med pune într-o nouă lumină modul în care coronavirusul afectează celulele din plămâni. De asemenea, acesta sugerează faptul SARS-CoV-2 poate intra în organism prin intestine.
Cum afectează coronavirusul plămânii?
Ultima actualizare: 22 mai, 2020

Informațiile culese până în acest moment indică faptul că cel mai vizibil efect al răspândirii coronavirusului este infecția dezvoltată în celulele pulmonare. Deși COVID-19 a apărut în urmă cu numai trei luni, există mai multe studii științifice care au explicat caracteristicile și comportamentul acestui virus. În acest articol, vom vorbi despre modul în care coronavirusul afectează plămânii.

Odată ajunse în interiorul unui organism sănătos, picăturile de lichid provenite din corpul altui bolnav se deplasează rapid în partea din spate a pasajelor nazale și a membranei mucoase de la nivelul gâtului. Apoi, apare un fel de „mecanism” între virus și celulele receptorului. SARS-CoV-2 începe călătoria infecțioasă care provoacă daune întregului organism.

Coronavirusul se lipește de celule

Coronavirusurile sunt înconjurate de proteine ​​sub formă de codițe. Aceste proteine ​​se fixează în membranele celulare pe care le întâlnesc și le invadează cu material genetic. Drept urmare, organismul însuși începe să ajute virusul să se înmulțească și împiedică sistemul imunitar să acționeze în mod corespunzător. În acest fel, apar copii ale virusului, apoi și mai multe copii, etc. Fiecare celulă eliberează particule virale care infectează celulele vecine. Încetul cu încetul, virusul avansează până ajunge în gât și apoi în tuburile bronșice.

Atunci când SARS-CoV-2 – sau coronavirusul – ajunge în plămâni, membranele mucoase pulmonare se inflamează. Alveolele pulmonare, care sunt mici saci plini cu aer, se pot deteriora. Inflamația forțează alveolele să funcționeze cu dificultate pentru a procesa oxigenul din sânge și a elimina dioxidul de carbon.

Inflamația, împreună cu deteriorarea fluxului de oxigen, pot face ca plămânii să se umple cu lichid, puroi și celule moarte. Apare astfel o infecție: pneumonia. În același timp, pneumonia poate duce, în cele din urmă, la apariția sindromului respirator acut. În acest moment, pacienții pot respira doar cu ajutorul unui respirator.

Citește mai mult:

Este periculos coronavirusul la copii?

Some figure

Unul dintre principalele simptomele ale coronavirusului este tusea, având în vedere afinitatea virusului pentru sistemul respirator.

Cum afectează coronavirusul plămânii?

Un studiu publicat în revista Intensive Care Med a reușit să descopere în detaliu cum afectează coronavirusul plămânii. Pentru a realiza studiul, cercetătorii au folosit un model generat pe calculator.

Conform concluziilor enunțate de cercetători, virusul se poate atașa de celulele pulmonare datorită „codițelor” pe care le posedă. Aceste proteine sensibile sunt foarte asemănătoare cu receptorul ACE2, o proteină prezentă în celulele plămânilor umani. Această asemănare face ca virusul să fie „potrivirea perfectă” și să fie mai greu detectat de sistemul imunitar.

Oamenii de știință compară această „potrivire” cu o încuietoare și o cheie. Acest lucru explică și motivul pentru care infecția cu coronavirus este atât de contagioasă. Coronavirusul recunoaște rapid receptorul ACE2 din celulele pulmonare. Tocmai de aceea se răspândește atât de ușor. Referitor la metafora menționată mai sus, este ca și cum încuietoarea atrage cheia și invers.

Citește mai mult:

5 informații despre infecția cu coronavirus la câini

Some figure

Proteinele coronavirusului au o afinitate pentru celulele pulmonare, producând astfel mai multe daune acestui organ.

Daunele provocate de coronavirus plămânilor

Mulți se întreabă de ce coronavirusul afectează în special plămânii. Un prim motiv este faptul că aceste organe sunt deosebit de vulnerabile la orice tip de virus inhalat. Cu toate acestea, cercetările efectuate de Intensive Care Med subliniază faptul că există și factori biologici implicați în acest proces.

Cercetătorii au descoperit că 82% dintre celulele care servesc drept „încuietori” pentru „cheile” acestui virus sunt localizate în alveolele pulmonare. Prin urmare, celulele pulmonare favorizează invazia virală. Acestea sunt principalele celule pe care SARS-CoV-2 le distruge.

Cu toate acestea, studiul evidențiază faptul că celulele pulmonare nu sunt singurele care „se potrivesc” coronavirusului. Există și alte celule cu structură similară localizate în inimă, ficat, intestine și endoteliu. Oamenii de știință consideră că intestinele pot fi un punct important de intrare în organism pentru coronavirus.

Aceste date susțin ipoteza că pandemia a început din cauza consumului anumitor alimente provenite din piața orașului Wuhan. Dacă cercetătorii reușesc să demonstreze această ipoteză, descoperirea va avea o deosebită importanță. Vor exista dovezi că există și alt mijloc de contaminare, fapt extrem de important în confruntarea cu această problemă.

Cât de importante sunt aceste descoperiri despre coronavirus?

Ne lipsesc multe informații cu privire la pandemia de COVID-19, așadar orice progres științific este important. Grupurile de cercetare din întreaga lume împărtășesc concluzii și descoperiri în timp real pentru a putea crea un vaccin sau un tratament împotriva coronavirusului. Înțelegerea modului în care coronavirusul afectează celulele din plămâni este un instrument care ajută medicii să trateze complicațiile acestei infecții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Calvo, C., López-Hortelano, M. G., de Carlos Vicente, J. C., Martínez, J. L. V., de trabajo de la Asociación, G., Ramos, J. T., … & Fumadó, V. (2020, March). Recomendaciones sobre el manejo clínico de la infección por el «nuevo coronavirus» SARS-CoV2. Grupo de trabajo de la Asociación Española de Pediatría (AEP). In Anales de Pediatría. Elsevier Doyma.
  • Herrera, Diego, and David Gaus. “Covid 19 evidencia.” Práctica Familiar Rural 5.1 (2020).
  • Santo Domingo, D. N. “Protocolo para el diagnostico y tratamiento del coronavirus (COVID-19).” (2020).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.