Logo image
Logo image

Cum afectează temperatura sistemul imunitar?

3 minute
Temperaturile cresc și, odată cu ele, pare că lăsăm în urmă boli precum răceala sau gripa. Dar cum afectează schimbările de temperatură sistemul imunitar?
Cum afectează temperatura sistemul imunitar?
Samuel Antonio Sánchez Amador

Scris și verificat de biologul Samuel Antonio Sánchez Amador

Ultima actualizare: 27 septembrie, 2022

Vara se apropie și, odată cu ea, pare că lăsăm în urmă gripa sezonieră și procesele virale tipice iernii. Creșterea temperaturii în țările occidentale a fost întotdeauna corelată cu o scădere a incidenței bolilor infecțioase. Cum afectează temperatura sistemul imunitar?

Iarna este pentru răceală, primăvara este pentru congestie și alergii, iar vara pare a fi lipsită boli. Totuși, cum reacționează sistemul imunitar la variațiile de temperatură?

Mai puțini viruși și mai multe bacterii în funcție de temperatură

Este esențial de subliniat faptul că, indiferent de efectul căldurii sau al frigului asupra sistemului imunitar, dinamica germenilor și a agenților patogeni joacă un rol important în ciclurile de infecție ale populației:

  • De exemplu, viruși precum răceala sau gripa se transmit mai bine în medii reci și uscate, deoarece structura lor tridimensională nu rezistă bine la temperaturi ridicate, iar umiditatea pare să favorizeze moartea lor timpurie. Prin urmare, predomină în timpul iernii.
  • În schimb, bacteriile patogene își măresc capacitatea de a se replica la temperaturi ridicate. Este cazul genului Salmonella, care apare mai des în timpul verii.
  • Bolile zoonotice transmise de insecte apar la temperaturi ridicate, deoarece acestea tind să prolifereze în climatele calde. Exemple în acest sens sunt țânțarii și febra Zika, malaria și altele.

Descoperă: Principalele boli transmise de țânțari

 

Some figure

Cum afectează temperatura sistemul imunitar?

Pentru a răspunde la această întrebare complexă, am ales un studiu recent realizat de Universitatea din Tokyo pe șoareci. Rezultatele sale pot fi folosite pentru a prezice dinamica umană, dar nu ar trebui luate ca realitate absolută, ci mai degrabă ca aproximare biologică.

Oamenii de știință au găzduit diferite grupuri de șoareci în diferite condiții de temperatură: 4 grade, 22 de grade și 36 de grade. Toți erau infectați cu virusul gripal.

Sistemul imunitar al șoarecilor în condiții de temperatură foarte ridicată nu a răspuns eficient. De asemenea, este de remarcat faptul că șoarecii găzduiți la temperaturi ridicate și-au pierdut 10% din masa corporală în primele 24 de ore.

Acest lucru dă naștere la diverse întrebări: scăderea eficacității sistemului imunitar apare din cauza nutriției mai proaste și posibilului stres hidric sau modelele de expresie genetică ale organismului se schimbă odată cu creșterea temperaturii?

Nu există încă un răspuns clar, ci trebuie făcute mai multe teste pentru a elucida dinamica dintre infecțiile virale și temperatură.

Dincolo de gripă

Fluctuațiile sistemului imunitar depășesc cu mult ceea ce am expus până acum. Activitatea unui sfert din gene variază în funcție de anotimp, unele fiind mai active iarna, iar altele vara.

Un studiu realizat de directorul Laboratorului de Diabet și Inflamație JDRF/Wellcome Trust a evaluat modul în care sezonalitatea afectează expresia moleculară la om.

Au fost analizați indivizi din Regatul Unit, SUA, Australia și Gambia și toți au prezentat modele diferite. De exemplu, în Europa a fost observată o tendință de exprimare a genelor proinflamatorii iarna. În acest sezon, sistemul imunitar este mai predispus la răspunsuri inflamatorii.

Acest lucru dă naștere la și mai multe întrebări, deoarece se suspectează că expresia genetică care modifică răspunsul imunitar variază în funcție de temperatură și orele de lumină. Cu toate acestea, sunt necesare multe cercetări pentru a înțelege mecanismele specifice.

Some figure

 

Sezonalitate, temperatură și schimbări de obiceiuri

Ființele umane sunt condiționate de mii de factori atunci când răspund la agenții patogeni. Prin urmare, cuantificarea eficacității sistemului imunitar în diferite anotimpuri este foarte complexă.

De exemplu, în timpul verii, incidența bolilor gastrointestinale crește. De ce? Putem propune diverse cauze. Toate sunt explicații posibile, dar nu confirmate:

  • Creșterea temperaturii favorizează înmulțirea bacteriilor în alimente.
  • Oamenii călătoresc mai mult și sunt expuși la bacterii cu care nu sunt obișnuiți, ceea ce face mai frecventă diareea.
  • Sistemul imunitar eșuează mai des la temperaturi ridicate.
  • Deshidratarea și pierderea în greutate în timpul verii scad capacitatea sistemului imunitar.

Descoperă: 6 boli care apar când călătorești

Sistemul imunitar este influențat de mulți factori

După cum putem vedea, atunci când evaluăm această problemă, trebuie să luăm în considerare mulți factori. Cel mai probabil, răspunsul nu este unul simplu.

Cu toate acestea, știința continuă să lucreze pentru a descoperi posibilele răspunsuri la aceste întrebări. Sunt necesare mai multe studii pentru a clarifica aceste concepte.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Moriyama, M., & Ichinohe, T. (2019). High ambient temperature dampens adaptive immune responses to influenza A virus infection. Proceedings of the National Academy of Sciences116(8), 3118-3125.
  • Dopico, X. C., Evangelou, M., Ferreira, R. C., Guo, H., Pekalski, M. L., Smyth, D. J., … & Prentice, A. M. (2015). Widespread seasonal gene expression reveals annual differences in human immunity and physiology. Nature communications6(1), 1-13.
  • ¿Cómo afectan las estaciones al sistema inmunitario? Eluniverso. Recogido a 1 de junio en https://www.eluniverso.com/vida-estilo/2015/05/12/nota/4866086/como-estaciones-afecta-sistema-inmunitario.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.