Cum afectează zahărul organismul: tot ce trebuie să știți
Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira
Zahărul este o substanță esențială pentru viață, pe lângă faptul că face parte din cele mai plăcute alimente; totuși, acest compus este o sabie cu două tăișuri. De aceea, astăzi vă spune tot ce trebuie să știți despre modul în care zahărul afectează organismul.
Importanța glucozei
Glucoza este principala sursă de energie a organismului, deoarece menține funcții vitale precum reglarea temperaturii, respirația sau bătăile inimii, printre altele. Această moleculă are sarcina de a da oferi energie întregului organism.
Nu este altceva decât un simplu zahăr găsit în sânge. O puteți obține din alimente, în special carbohidrați. Aceste tipuri de substanțe sunt prezente în făină, fructe, orez și, desigur, dulciuri.
Când mâncați, alimentele sunt descompuse în substanțe care pot fi folosite de organism. Carbohidrații sunt apoi transformați în glucoză; aceasta va fi transformată ulterior în glicogen, care este o rezervă de energie stocată în ficat.
Citiți mai mult: Cum să ții sub control prediabetul?
Cum afectează zahărul organismul?
Pancreasul primește semne că un aliment a fost consumat și produce insulină, un hormon care face celulele mai sensibile, astfel încât să poată prelua glucoza. Este puntea care permite trecerea glucozei.
Acest lucru arată că aportul de carbohidrați este crucial pentru a menține corpul activ, dar trebuie să-i consumăm în cantități adecvate. Nu este un secret cât de delicioase sunt dulciurile, pizza, pastele și multe alte alimente bogate în carbohidrați.
Trebuie să vă amintiți că acestea din urmă conțin cantități uriașe de zahăr. Excesul de glucoză din sânge, numit hiperglicemie, nu înseamnă că veți avea un corp mai energic. De fapt, există dovezi care confirmă faptul că un consum excesiv de zaharuri crește riscul de îmbolnăvire.
Consecințele excesului de zahăr în sânge
Acest surplus generează boli precum diabetul de tip 2, în care pancreasul produce insulină, dar celulele nu sunt capabile să o capteze și devin rezistente la acest hormon. Ce presupune acest lucru? Corpul nu va putea absorbi și folosi glucoza.
În plus, excesul de zahăr are și un alt efect: urina devine acidă. Acest lucru provoacă deficiențe în activitatea diferitelor sisteme care alcătuiesc corpul. De asemenea, poate genera diferite boli, provocând cetoacidoză.
De asemenea, există o altă serie de daune generate de excesul de glucoză:
- Creșterea în greutate, deoarece ficatul transformă acest exces de grăsime în țesut adipos, care poate provoca chiar obezitate.
- Creierul este grav afectat de aportul excesiv de zahăr, potrivit unui studiu publicat în Frontiers in Bioscience.
- Deoarece rinichii sunt responsabili pentru filtrarea a ceea ce dăunează corpului, există o suprasolicitare. Acest lucru s-ar putea traduce mai târziu în insuficiență renală, conform literaturii științifice actuale. Generează o sete de neoprit, precum și o dorință foarte frecventă de a urina (cele mai reprezentative semne de hiperglicemie).
- Țesuturile sunt în pericol, deoarece această problemă accelerează procesul de oxidare a celulelor.
- Un efect rar amintit are de-a face cu impactul la nivel emoțional, tocmai din cauza tuturor modificărilor în funcționarea creierului. Puteți deveni extrem de iritabili și enervați din cauza creșterii glicemiei.
Zahărul este necesar, dar numai în cantități moderate
Nu vrem să spunem că trebuie să eliminați complet zahărul, ci că este necesar să ajustați aportul. Nevoile energetice pot fi satisfăcute fără a supraîncărca funcționarea sistemelor care alcătuiesc corpul.
De asemenea, activitatea fizică regulată reduce impactul zahărului asupra corpului. Sportul reușește să îmbunătățească starea de sănătate. Prin sport, eficiența sistemelor este crescută și șansele de a dezvolta diabet sunt reduse.
Zahărul afectează organismul dacă este consumat în exces
Amintiți-vă că organismul caută întotdeauna echilibrul. Un dezechilibru implică un atac asupra bunăstării. Porțiile adecvate și exercițiile fizice sunt secretul pentru a vă bucura de o viață sănătoasă și lungă. Încercați să controlați aportul de zaharuri simple și alegeți carbohidrați complecși.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Stanhope KL. Sugar consumption, metabolic disease and obesity: The state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci. 2016;53(1):52-67.
- Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. ç
- Karalius VP, Shoham DA. Dietary sugar and artificial sweetener intake and chronic kidney disease: a review. Adv Chronic Kidney Dis. 2013 Mar;20(2):157-64
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.