Cum alegi perdelele potrivite pentru casă
Oamenii acordă multă atenție planificării, analizei și alegerii tuturor detaliilor caselor în care locuiesc. Acestea sunt aspecte cheie pentru modelarea unui spațiu care se potrivește gusturilor personale. Cum alegi perdelele potrivite pentru casă?
Perdelele au funcții specifice, cum ar fi să facă locul mai plăcut. De asemenea, diversitatea stilurilor le permite să fie folosite pentru a face combinații, pentru a se potrivi cu alte accesorii și pentru a evidenția culorile sau detaliile. Ele pot fi folosite chiar și pentru a concentra atenția vizitatorilor.
Alegerea perdelelor potrivite este esențială pentru protejarea împotriva razelor solare care pot trece prin ferestre și pot afecta confortul, mai ales atunci când întunericul este necesar pentru odihna profundă. Sunt ideale pentru a avea liniște, intimitate și securitate.
Cum alegi perdelele potrivite pentru casă
Fiind un element atât de important pentru decorarea unei case, există din ce în ce mai multă varietate în stilurile de perdele de pe piață. Este important să reții că este mai bine să nu recurgi la cumpărarea a ceva doar de dragul modei. Mai degrabă, analizează și ia în considerare toți factorii determinanți.
Iată câteva sfaturi pentru a face alegerea corectă.
1. Determină scopul principal al perdelei
Pentru a alege perdelele potrivite, trebuie să te gândești la sarcina principală a acestui nou element. Acest lucru se datorează faptului că pot exista obiective diferite:
- Extinderea decorului și păstrarea unui anumit stil. Perdeaua va susține ideea unui spațiu modern, tradițional sau rustic.
- Evidențierea unei anumite părți a spațiului.
- Iluminarea unei camere întunecate.
- Diminuarea luminii într-un spațiu prea luminos și incomod.
- Menținerea sau ridicarea temperaturii spațiului.
De asemenea, în acest moment, este important să clarificăm faptul că nu toate perdelele din casă trebuie să fie la fel, deoarece, în fiecare spațiu, pot exista nevoi diferite.
Vezi și:
2. Măsurătorile sunt importante
Înainte de cumpărarea perdelelor, ar trebui să faci o măsurătoare a ferestrelor. Acest pas trebuie efectuat întotdeauna. În acest fel, tot geamul este acoperit, aspectul este plăcut, iar perdelele se potrivesc nevoilor beneficiarilor.
În același timp, cunoscând măsurătorile, poți cumpăra și tijele corecte pentru a atârna perdelele. Acest aspect este uneori trecut cu vederea, dar este esențial să eviți achiziționarea de tije prea scurte sau nerezistente.
3. Alegerea culorii
Alegerea culorii este unul dintre cele mai importante puncte atunci când alegi perdelele potrivite, deoarece este un factor vizibil care poate ajuta la evidențierea locului sau poate duce la distrugerea armoniei sale.
Pentru a face o alegere bună, îți recomandăm să selectezi un ton de culoare care se află în aceeași gamă cu pereții, canapeaua sau pernele. De fapt, poți folosi aceeași culoare ca pentru pereți atunci când vrei ca totul să funcționeze în ansamblu.
O alternativă este să selectezi o culoare care să contrasteze cu culoarea pereților și a mobilierului, pentru a crea un efect interesant. Această opțiune are succes atât timp cât sunt selectate combinațiile potrivite.
4. Selectarea stilului potrivit
Există mai multe tipuri de perdele, cu țesături și texturi diferite. Fiecare dintre ele se potrivește mai bine unei anumite nevoi. De aceea, este important să cunoaștem toate detaliile pentru a obține un rezultat corespunzător:
- Țesăturile din mătase sunt cele mai potrivite atunci când prioritatea este decorarea. Acest tip de perdea conferă o notă de eleganță și modernitate.
- Bumbacul este ideal pentru decorare, păstrând în același timp un stil natural, deloc sobru. De asemenea, este esențial dacă vrei să contribui la menținerea sau creșterea temperaturii casei.
- Țesăturile transparente sunt pentru momentele în care vrei să lași lumina solară să intre în cameră, dar, în același timp, să păstrezi o oarecare intimitate și securitate. Acest tip de perdele este utilizat pe scară largă în dormitoare în timpul zilei.
- Țesătura groasă sau catifeaua este potrivită pentru dormitoare, mai ales pentru că noaptea perdelele nu trebuie să permită pătrunderea luminii pentru a putea dormi confortabil. Poți pune aceste țesături în fața unei perdele transparente, astfel încât locul să nu fie întunecat tot timpul.
5. Stabilește o înălțime și un model ca să alegi perdelele potrivite
Trebuie să ții cont de faptul că, pe cât posibil, perdeaua trebuie pusă la o înălțime considerabilă. Cel mai bine este să o pui aproape de tavan, astfel încât întregul spațiu să capete amplitudine.
Perdelele nu pot fi niciodată scurte, deoarece, din punct de vedere estetic, acest lucru nu va avea un aspect plăcut. În același timp, lumina intensă ar putea intra pe lângă perdea, producând disconfort.
Îți recomandăm ca perdelele să atingă podeaua. Poți alege chiar și o lungime excesivă pentru a face ca fereastra să pară mai mare și mai modernă.
Vezi și:
Planifică și alege perdelele potrivite pentru casă
Nu trebuie să improvizezi niciodată cu privire la măsurători, deoarece s-ar putea să ajungi să cumperi o perdea care nu îndeplinește cerințele de lățime și lungime.
Dacă vrei un stil mai îndrăzneț, poți cumpăra perdele cu imprimeuri. Evită însă excesul de forme și modelele care suprasolicită spațiul.
Dacă există deja mai multe texturi în cameră, îți recomandăm să utilizezi perdele simple pentru a combina și echilibra spațiul. După cum probabil știi deja, totul va depinde de împrejurimile perdelelor pentru a determina dacă se potrivesc sau nu spațiului pe care îl decorezi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Madrigal J. Guía práctica de interiorismo y decoración [Internet]. Puerto Rico: OBRAPROPIA; 2012. [citado 23 de febrero de 2021]
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.