Logo image
Logo image

Cum funcționează măștile faciale?

5 minute
Măștile faciale pot fi o completare excelentă a rutinelor de îngrijire a pielii. Acestea îndeplinesc scopuri cosmetice și unele servesc chiar ca tratamente pentru anumite boli de piele.
Cum funcționează măștile faciale?
Ultima actualizare: 16 decembrie, 2020

Măștile faciale au câștigat popularitate atunci când vine vorba de rutinele zilnice de îngrijire a pielii. Numărul mare de utilizări și variante le fac o opțiune foarte atractivă pentru îngrijirea pielii. Așadar, apare întrebarea: cum funcționează măștile faciale?

Pe piață, poți găsi măști cu argilă, carbon, acid hialuronic, enzime sau substanțe hidratante. Prin urmare, poți alege în funcție de nevoile pielii tale. Mai jos, îți vom spune cum acționează acestea asupra tenului.

Cum funcționează măștile faciale?

Cum sunt absorbiți nutrienții în piele?

Măștile faciale sunt foarte utile atunci când sunt parte din rutina de îngrijire a pielii. Cu toate acestea, este important să reții faptul că, pe cont propriu, nu produc modificări majore în timp.

Stâlpii de bază ai îngrijirii dermatologice sunt curățarea, protecția solară și hidratarea. Măștile pentru piele oferă diverse beneficii în funcție de ingredientele lor. De asemenea, trebuie să le combini în prealabil cu curățarea corectă a pielii. Mai mult, trebuie să-ți hidratezi pielea după aplicarea acestora.

Aplicarea măștilor faciale accentuează contactul direct al ingredientelor cu suprafața pielii. Porii sunt curați, iar pielea absoarbe mai mult produs. Ele pot genera un efect imediat pe care îl observi atunci când vine vorba de luminozitatea și strălucirea pielii. Totuși, acest lucru este doar temporar, motiv pentru care măștile faciale trebuie să fie o parte obișnuită a rutinei de îngrijire a pielii.

Îți recomandăm:

Măşti faciale pentru fiecare zi a săptămânii

Some figure
Măștile faciale acționează în urma contactului cu pielea, dar trebuie să repeți aplicarea acestora pentru a menține efectele în timp.

Ce măști poți aplica pe piele?

Înainte de a-ți pune o mască pe piele, ar trebui să-ți cureți ușor fața pentru a îndepărta orice machiaj, murdărie sau reziduuri. Apa micelară este un bun aliat atunci când vine vorba de efectuarea acestui pas înainte de aplicarea măștii.

După curățarea cu apă micelară, ar trebui să-ți clătești fața cu apă caldă, ceea ce va permite porilor să rămână mai permeabili. Prin urmare, pielea ta va absorbi ingredientele mai ușor.

În majoritatea cazurilor, trebuie să lași produsul în contact cu pielea pentru o perioadă de 20 până la 30 de minute. Acest lucru oferă ingredientelor mai mult timp pentru a pătrunde în profunzimea pielii și a-și face efectul.

Măști faciale în funcție de tipul de piele

Atunci când alegi o mască, ar trebui să ții cont de rezultatele pe care vrei să le obții. Va trebui să selectezi ingredientele în funcție de tipul tău de piele și să le adaptezi pentru a răspunde nevoilor tenului tău.

Piele deshidratată

Pielea uscată necesită hidratare profundă, așadar acest tip de tratament cosmetic este foarte util. Persoanele cu pielea uscată ar trebui să aplice măști faciale hidratante la fiecare 2 săptămâni. Ingrediente precum acidul hialuronic, avocado sau untul de shea contribuie la hidratare și la reținerea apei în țesuturi.

Acnee sau inflamație

Măștile faciale nu sunt tratamente antiacneice pe termen lung. Cu toate acestea, ele pot ajuta la reducerea inflamației și la prevenirea erupțiilor acute.

Acidul salicilic, peroxidul de benzoil și acizii alfa-hidroxi (AHA) îndepărtează celulele moarte de pe suprafața pielii și resturile care înfundă porii. În ceea ce privește porii, cercetările arată un efect pozitiv al măștilor faciale asupra cicatricilor acneice.

Piele grasă

Pentru acest tip de piele, cele mai bune produse sunt cele care îndepărtează excesul de ulei și, prin urmare, cresc permeabilitatea porilor. Unele dintre produsele care oferă beneficii pentru pielea grasă sunt acidul salicilic, acidul glicolic, sulful și cărbunele.

Riduri fine

Măștile nu elimină complet ridurile fine de pe față. Cu toate acestea, ele pot ajuta la reducerea aspectului liniilor fine. Experții recomandă vitamina C pentru acest tip de piele datorită potențialului său antioxidant ridicat. La rândul său, această vitamină generează un stimul constant pentru producția de colagen.

Vitamina E este, de asemenea, o opțiune antiîmbătrânire eficientă, alături de resveratrol și acidul ferulic. Aceste substanțe acționează pentru a proteja pielea de agenții externi care provoacă riduri fine, cum ar fi poluarea și acțiunea razelor soarelui.

Rozacee

Niacinamida are proprietăți antioxidante, reduce eritemul și îmbunătățește tonusul pielii. De fapt, conform studiilor efectuate de British Journal of Dermatology, niacinamida contribuie la inhibarea proceselor oxidative.

Pete și hiperpigmentare

Nu vei observa rezultate imediate când vine vorba de acest tip de patologie. Prin urmare, utilizarea măștilor faciale completează tratamentele de depigmentare. Cele mai utile ingrediente, în acest caz, sunt acidul kojic, acidul tranexamic și acidul azelaic.

Some figure
Fiecare tip de piele trebuie tratat cu ingredientele corespunzătoare.

Atenție la ingredientele din măștile faciale

Multe măști faciale sunt atractive estetic și senzorial. Cu toate acestea, nu toate reușesc să îndeplinească funcțiile pe care pretind că le oferă. Trebuie să ai grijă să nu crezi minciunile comerciale.

Măștile care conțin parfumuri, coloranți sau parabeni pot fi dăunătoare pielii, în special în cazul tenului sensibil. Cel mai bine este să citești etichetele și să analizezi compoziția pentru a evita aceste produse și a opta pentru cele hipoalergenice.

Măștile preparate acasă pot fi sigure și eficiente, atât timp cât cunoști ingredientele pe care ar trebui și nu ar trebui să le utilizezi. Din cauza efectelor lor dăunătoare, este de preferat să eviți următoarele:

  • Lămâie: La fel ca oțetul, lămâia este un produs acid care produce pigmentare și iritații.
  • Albuș de ou: Acesta poate provoca infecții ale pielii, cu atât mai mult dacă ai răni active.
  • Bicarbonat de sodiu: Această substanță are niveluri ridicate de alcalinitate care distrug bariera pielii, provocând pierderea propriei umidități.

Îți recomandăm:

Cele mai bune măști faciale naturale

Cum funcționează măștile faciale? Concluzie

Măștile faciale completează o bună rutină de îngrijire dermatologică. Alături de curățare, hidratare și protecție solară, sunt aliați excelenți pe care ar trebui să îi folosești pentru a-ți îmbunătăți textura și aspectul pielii.

Nu uita faptul că prețul nu indică întotdeauna calitatea sau eficacitatea produsului, așa că ține cont de acest lucru atunci când alegi măștile faciale.

Totuși, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să identifici caracteristicile și nevoile pielii tale. În acest fel, vei putea alege produsul potrivit și te vei bucura de o eficiență maximă.

Acum că ai aflat cum funcționează măștile faciale, nu ezita să le folosești regulat!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Nilforoushzadeh MA, Amirkhani MA, Zarrintaj P, Salehi Moghaddam A, Mehrabi T, Alavi S, Mollapour Sisakht M. Skin care and rejuvenation by cosmeceutical facial mask. J Cosmet Dermatol. 2018 Oct;17(5):693-702. doi: 10.1111/jocd.12730. Epub 2018 Aug 21. PMID: 30133135.
  • Fu JJ, Hillebrand GG, Raleigh P, et al. A randomized, controlled comparative study of the wrinkle reduction benefits of a cosmetic niacinamide/peptide/retinyl propionate product regimen vs. a prescription 0.02% tretinoin product regimen. Br J Dermatol. 2010;162(3):647-654. doi:10.1111/j.1365-2133.2009.09436.x
  • Bukhari SNA, Roswandi NL, Waqas M, Habib H, Hussain F, Khan S, Sohail M, Ramli NA, Thu HE, Hussain Z. Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects. Int J Biol Macromol. 2018 Dec;120(Pt B):1682-1695. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.09.188. Epub 2018 Oct 1. PMID: 30287361.
  • Smit N, Vicanova J, Pavel S. The hunt for natural skin whitening agents. Int J Mol Sci. 2009;10(12):5326-5349. Published 2009 Dec 10. doi:10.3390/ijms10125326
  • Telang PS. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013;4(2):143-146. doi:10.4103/2229-5178.110593
  • Asz-Sigall, Daniel, Isabel C. Sánchez-Yarzgaray, and Pilar Simón-Díaz. “Dermocosmetic therapy of acne and management of scars.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 46-52.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.