Cum recunoști alergia la ghimbir
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Alergiile la condimente sunt destul de rare. Cu toate acestea, s-a demonstrat că unii indivizi sunt afectați de alergia la ghimbir. De fapt, mulți oameni dezvoltă alergii și la alte condimente înrudite, cum ar fi curcuma.
Majoritatea acestor tipuri de alergii declanșează reacții adverse cutanate sau gastrointestinale. Atunci când cazul este mai sever, se poate dezvolta o stare de inflamație.
Un articol publicat în jurnalul medical Pediatrics and International Child Health afirmă faptul că, atunci când dezvolți alergii, devii hipersensibil la o proteină.
Laptele de vacă și glutenul provoacă adesea aceste reacții, dar și condimentele pot fi factori declanșatori în anumite situații. În cele ce urmează, vom aprofunda acest subiect controversat.
Cum recunoști alergia la ghimbir
De cele mai multe ori, un proces de intoleranță este numit „alergie”. Alergia la ghimbir se caracterizează, în primul rând, prin manifestări la nivel intestinal. Consumul acestui aliment poate provoca apariția de gaze, colici și diaree.
Mai mult, potrivit unui raport de caz publicat în The Journal of Dermatology, în cazuri extreme, această afecțiune poate declanșa anafilaxie. Totuși, asemenea reacții grave nu sunt frecvente în ceea ce privește consumul de condimente.
În mod similar, este posibil ca acest tip de alergie să declanșeze o serie de reacții la nivelul pielii, cum ar fi iritația, roșeața și urticaria. De fapt, mâncărimea poate apărea chiar și la nivel bucal.
Citește mai mult:
Prevenirea alergiilor
Alergia alimentară este un tip de patologie care, deși poate fi tratată, este cronică. Cu toate acestea, există o serie de măsuri pe care persoanele afectate le pot pune în aplicare pentru a preveni apariția alergiilor.
De exemplu, alăptarea unui copil până la vârsta de 1 an, precum și hrănirea complementară de la vârsta de 6 luni pot reduce riscul acestui tip de patologii autoimune. Curățarea excesivă a unei anumite părți a corpului poate provoca hipersensibilizarea zonei la substanțe străine (chiar dacă acestea nu sunt dăunătoare).
În plus, experții recomandă adoptarea unei diete variate, astfel încât sistemul digestiv să întâlnească nutrienți diferiți și să se obișnuiască cu procesarea acestora. Eliminarea anumitor alimente din dietă poate să nu producă alergii; cu toate acestea, va duce la un proces de intoleranță.
Ce trebuie făcut în caz de alergie la ghimbir
Dacă crezi că ai putea avea o alergie, cel mai important lucru este să mergi la un specialist (alergolog) pentru a primi un diagnostic corect. Medicul îți va spune care este nivelul tău de sensibilitate și dacă este necesar să elimini produsul respectiv din dietă sau doar să reduci consumul acestuia.
Este necesar să fie evaluat riscul de apariție a anafilaxiei în cazul în care intri în contact cu alergenul în cauză. Totuși, așa cum am spus anterior, aceasta este o situație extremă și rară, mai ales în cazul unei alergii la ghimbir.
Mai mult, dacă suferi de alergii alimentare, medicul îți va recomanda să eviți consumul anumitor produse. În acest fel, vei preveni problemele gastrice și intestinale.
Citește mai mult:
Alergia la ghimbir, un lucru care apare rar
Deși este posibil să dezvolți o alergie la aproape orice substanță, condimentele nu cauzează de obicei acest tip de patologie. În ciuda acestui fapt, ghimbirul este capabil să producă hipersensibilizare la anumite persoane. Obținerea unui diagnostic precoce este importantă pentru a evita complicațiile în acest sens.
Este vital să reții faptul că obiceiurile pe care le adopți pot favoriza dezvoltarea alergiilor. Absența alăptării sau prezența unei flore intestinale dezechilibrate poate duce la alergii și intoleranțe pe termen mediu și lung.
Deoarece aceasta este o problemă cronică, cea mai bună soluție va fi reducerea sau restricționarea consumului de alimente cu potențial alergen. S-ar putea să fie nevoie să eviți și consumul altor condimente, cum ar fi curcuma.
Practic, cel mai bun lucru este să adopți o dietă completă din punct de vedere nutrițional. De fapt, pentru a ameliora simptomele, profesioniștii din domeniul sănătății ne sfătuiesc să încercăm suplimentarea cu probiotice. Așa cum spunem întotdeauna, trebuie să consulți mai întâi medicul pentru a te asigura că urmezi cel mai eficient tratament posibil.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Manuyakorn W., Tanpowpong P., Cow milk protein allergy and other common food allergies and intolerances. Paediatr Int Child Health, 2019. 39 (1): 32.40.
- Hayashi E., Sowa Osako J., Fukai K., Natsumi A., et al., Case of anaphylaxis caused by black ginger in a dietary supplement. J Dermatol, 2019. 46 (2): 56-57.
-
Kawamoto Y, Ueno Y, Nakahashi E, et al. Prevention of allergic rhinitis by ginger and the molecular basis of immunosuppression by 6-gingerol through T cell inactivation. J Nutr Biochem. 2016;27:112-122. doi:10.1016/j.jnutbio.2015.08.025
- Bloomfield SF, Stanwell-Smith R, Crevel RW, Pickup J. Too clean, or not too clean: the hygiene hypothesis and home hygiene. Clin Exp Allergy. 2006;36(4):402-425. doi:10.1111/j.1365-2222.2006.02463.x
-
Gehlhaar P, González-de-Olano D, Madrigal-Burgaleta R, Bartolomé B, Pastor-Vargas C. Allergy to ginger with cysteine proteinase GP-I as the relevant allergen. Ann Allergy Asthma Immunol. 2018;121(5):624-625. doi:10.1016/j.anai.2018.07.013
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.