Cum să acorzi primul ajutor în urgențele cardiace
Scris și verificat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Urgențele cardiace pot avea loc oriunde și oricând. Este bine să avem cât mai multe informații despre ele și despre factorii de risc implicați, însă, în general, aceste evenimente nefericite sunt aproape imposibil de anticipat. Prin urmare, este important să fim pregătiți în orice moment pentru a acorda primul ajutor în urgențele cardiace.
Având în vedere ritmul rapid al lumii în care trăim, mulți oameni își petrec majoritatea timpului la lucru. Astfel, șansele ca o criză cardiacă să aibă loc la serviciu sunt foarte mari.
Urgențele cardiace au loc mai des decât ne-am putea închipui.
- În Statele Unite, un infarct miocardic se produce o dată la 34 de secunde.
- În Spania, există 30.000 de victime anual ale stopului cardiac și până la 20.000 de încercări de resuscitare.
- În România, rata mortalității cauzate de infarct este foarte ridicată, depășind media europeană.
Diferența dintre infarctul miocardic și stopul cardiorespirator
Infarctul miocardic și stopul cardiorespirator sunt două lucruri diferite.
- În primul caz, există mai mult timp la dispoziție pentru a interveni.
- În cazul stopului cardio-respirator, persoana în cauză poate deceda în câteva minute.
Infarctul miocardic
Infarctul miocardic se produce atunci când circulația sângelui către o parte a inimii este redusă sau întreruptă complet, fapt cauzat, în general, de o ruptură a plăcii din arterele coronare. Alte cauze pot fi blocarea unui cheag de sânge sau un spasm al unei artere coronare. Un infarct nu înseamnă neapărat faptul că bătăile inimii se opresc.
Principalul simptom este o durere bruscă și foarte intensă în piept, care se poate răspândi și în alte zone ale corpului, cum ar fi brațe, umeri, maxilar și gât. Totodată, pot exista și alte simptome, precum:
- Oboseală
- Amețeală
- Dificultăți de respirație
- Greață
- Transpirație
- Arsuri la stomac
- Pierderea bruscă a cunoștinței
Este important de reținut că simptomele pot fi diferite în fiecare caz în parte. În anumite situații, pacientul nu percepe aceste semne de avertizare sau confundă simptomele cu alte probleme și le ignoră.
Stopul cardiac
Stopul cardiac are loc atunci când inima este brusc complet paralizată. Creierul și celelalte organe din corp nu mai primesc sânge și oxigen.
De multe ori, stopul cardiac este atât de subit, încât persoana afectată nu mai are timp să primească ajutor. Dacă inima încetează să mai bată, pacientul leșină, suferind o pierdere completă a cunoștinței. Respirația poate înceta, de asemenea. Numai în puține cazuri, persoana în cauză resimte o senzație de amețeală înainte de a leșina.
Primul ajutor în urgențele cardiace
- Sună imediat la salvare și cere ajutor.
- Dacă este vorba de un infarct, ajută pacientul să se așeze pe o canapea, să stea cât mai comod posibil și să își păstreze calmul.
- Este foarte important ca persoana afectată să încerce să respire normal. Desfă-i cureaua de la pantaloni și descheie-i nasturii de la bluză.
- În cazul unui stop cardiac, trebuie verificate funcțiile vitale (respirația și pulsul).
Dacă nu se simte nimic, trebuie să începi imediat masajul cardiac sau resuscitarea cardio-pulmonară:
- Pune ambele palme pe sternul pacientului și apasă, ținând brațele întinse.
- Trebuie să apeși în jos sternul cu cel puțin 4 cm, cu o frecvență de minim 100 de compresii pe minut.
- Menține un ritm regulat, cu cât mai puține întreruperi.
- Respirația gură la gură trebuie folosită doar de către persoanele care cunosc această tehnică. În caz contrar, nu este utilă.
- Dacă ai la dispoziție un defibrilator automat extern, folosește-l pentru a reporni activitatea inimii. Nu îți trebuie un antrenament special pentru a utiliza acest dispozitiv. Defibrilatoarele sunt ușor de folosit, iar instrucțiunile sunt atașate.
Cu cât oferi mai repede primul ajutor în urgențele cardiace, cu atât șansele unui deznodământ pozitiv sunt mai mari. În cazul stopului cardio-respirator, o reacție rapidă este și mai necesară.
Cu fiecare minut care trece, șansa de supraviețuire scade cu 10%, astfel încât, după 10 minute, aceasta ajunge la 0. Dacă persoanele din jurul pacientului nu fac nimic și doar așteaptă salvarea, riscul unui final tragic urcă la 95%.
Fii întotdeauna pregătit pentru a acorda primul ajutor în urgențele cardiace!
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.