Logo image
Logo image

Cum să bei cafea în mod sănătos

4 minute
Pentru a-ți forma obiceiuri sănătoase de a bea cafea, trebuie să îi cunoști beneficiile și efectele secundare. Iată câteva sfaturi pentru a începe!
Cum să bei cafea în mod sănătos
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo

Ultima actualizare: 12 iunie, 2023

Cafeaua este o băutură consumată pe scară largă în întreaga lume. Este, de asemenea, o sursă excelentă de antioxidanți și minerale esențiale. Cu toate acestea, datorită efectelor stimulante ale cofeinei și efectelor acesteia asupra stărilor noastre fizice și psihologice, ar trebui consumată cu moderație. Știi care sunt efectele consumului de cafea? Află cum să bei cafea în mod sănătos!

Efectele consumului de cafea

Cafeaua este o băutură cu multe proprietăți benefice. Cele mai importante sunt:

Scade riscul de diabet de tip 2

Some figure
Consumul de cafea a fost legat de prevenirea anumitor boli, cum ar fi diabetul și afecțiunile hepatice.

Consumatorii de cafea pot avea cu 25 până la 40% mai puține șanse de a dezvolta diabet. Consumul de cafea crește nivelul anumitor proteine plasmatice care sunt responsabile de reglarea nivelului de testosteron și estrogen. Acest lucru ajută la prevenirea apariției diabetului de tip 2.

Reduce riscul bolilor hepatice

Consumul de cafea a fost legat de prevenirea cirozei hepatice. Această boală este legată de consumul excesiv de alcool și de hepatita B. În plus, există studii care sugerează faptul că aportul de cafea reduce riscul de cancer la ficat cu 40%.

Citește mai mult:

De ce este bine să bei cafea cu prietenii?

Conține antioxidanți

Cafeaua are mulți nutrienți esențiali pentru corpul uman. De exemplu, conține vitaminele B (niacină, riboflavină, acid pantotenic), care sunt necesare pentru sistemul neuromuscular. De asemenea, conține minerale (potasiu, mangan și magneziu), care sunt vitale pentru procesele biochimice care au loc în corp.

Stimulează sistemul nervos central

Cafeina este cea mai consumată substanță stimulantă din lume. Consumul de cafea crește nivelul de dopamină și norepinefrină, ceea ce accelerează activitatea creierului. Acest lucru are ca rezultat creșterea nivelurilor de energie, scurtarea timpilor de reacție și intensificarea funcției cognitive generale. De aceea, studenții și angajații o beau foarte des.

Cu toate acestea, cafeaua are și numeroase efecte secundare negative, cum ar fi arsurile la stomac, formarea ulcerului, anxietatea crescută și nivelurile ridicate ale tensiunii arteriale. De asemenea, poate provoca insomnie. Din acest motiv, în unele cazuri, oamenii nu ar trebui să o bea.

Cum să bei cafea în mod sănătos

Pentru a bea cafea în mod responsabil, este important să reții următoarele instrucțiuni:

Grupe de risc

Some figure
Unul dintre principalele riscuri ale consumului de cafea este insomnia sau nervozitatea, de aceea consumul acesteia trebuie atent monitorizat.

Există anumite grupe de oameni care nu ar trebui să bea prea multă cafea sau care ar trebui să o elimine complet din dietă. Aceștia suferă de un anumit tip de tulburare fizică sau psihologică.

Dacă te încadrezi în oricare dintre grupurile pe care le vom enumera mai jos, ar trebui să discuți cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a stabili dacă trebuie să elimini cafeaua din dietă.

  • Sarcină sau alăptare: mamele pot transmite cafeina copiilor. Acest lucru influențează negativ dezvoltarea bebelușului și poate provoca, de asemenea, stres și anxietate.
  • Anemie: dacă ai deficit de fier și iei un supliment pentru acesta, ar trebui să-ți limitezi consumul de cafeină. Cafeina face dificilă absorbția corectă a acestui mineral în organism.
  • Tratament farmacologic: în unele cazuri, cafeina poate spori efectele secundare ale medicamentelor. Prin urmare, trebuie să discuți cu medicul sau farmacistul despre consumul de cafea dacă iei medicamente.
  • Insomnie sau anxietate: consumul de cafeină nu este recomandat celor care suferă de tulburări de somn sau atacuri de panică.
  • Osteoporoză: la fel ca în cazul suplimentelor de fier, cafeina împiedică absorbția corectă a calciului în organism.
  • Hipertensiune arterială: cafeaua poate crește tensiunea arterială. Prin urmare, este important să consulți un specialist pentru a descoperi câtă cafea poți consuma pe zi.
  • Gastrită: cafeina poate irita mucoasa gastrică. Acest lucru poate provoca disconfort celor care suferă de un anumit tip de afecțiune sau patologie legată de sistemul digestiv.

Citește mai mult:

Relația dintre cafea și infarct: pozitivă sau negativă?

Asociază cafeaua cu o dietă sănătoasă și echilibrată

Adesea facem greșeala de a bea cafea cu zahăr, lapte condensat sau chiar frișcă. În plus, ne place să o punem alături de prăjituri, biscuiți sau mâncăruri ambalate. Deși cafeaua nu este dăunătoare, caloriile și grăsimile procesate care o însoțesc pot fi periculoase.

Îți recomandăm să bei cafea cu adaosuri vegetale, cum ar fi laptele de migdale sau soia. În plus, poți folosi și lapte clasic neîndulcit. Alături poți consuma fructe sau cereale integrale. Procedând astfel, vei profita de beneficiile cafelei, adoptând în același timp obiceiuri alimentare sănătoase.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Barone, J. J., & Roberts, H. R. (1996). Caffeine consumption. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/0278-6915(95)00093-3
  • de Mejia, E. G., & Ramirez-Mares, M. V. (2014). Impact of caffeine and coffee on our health. Trends in Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.tem.2014.07.003
  • Esquivel, P., & Jiménez, V. M. (2012). Functional properties of coffee and coffee by-products. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.05.028

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.