Logo image
Logo image

Cum să dormi mai bine dacă ai artrită psoriazică

4 minute
Pacienții cu artrită psoriazică tind să aibă probleme de somn din cauza simptomelor pe care boala le provoacă. Sfaturile pe care le vom împărtăși în acest articol pot ajuta la îmbunătățirea calității vieții pacienților.
Cum să dormi mai bine dacă ai artrită psoriazică
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Artrita psoriazică este însoțită de simptome care reduc calitatea vieții pacientului. Prin urmare, pacienții trebuie să urmeze o serie de strategii care să le permită să amelioreze efectele negative. Astăzi, vom analiza câteva sfaturi care te vor ajuta să dormi mai bine dacă ai artrită psoriazică.

Potrivit unui studiu realizat de dr. Kristina Callis Duffin, profesor de dermatologie la Universitatea din Utah, mâncărimea și durerea pe care această afecțiune le provoacă pot duce la un somn de proastă calitate. Acest lucru, la rândul său, crește stresul și cauzează epuizarea în timpul zilei. În plus, acești pacienți prezintă riscul de a suferi de tulburări de somn mai grave, cum ar fi apneea de somn.

Ce este artrita psoriazică?

Some figure

Înainte de a intra în detalii despre cum să dormi mai bine dacă ai artrită psoriazică, este important să discutăm pe scurt despre elementele de bază ale bolii. Artrita psoriazică este o afecțiune care combină durerile articulare și umflăturile cu psoriazisul.

Psoriazisul este o boală a pielii caracterizată prin prezența de pete roșii solzoase pe piele și scalp. Se estimează că 30% din cazurile de psoriazis sunt asociate cu artrita psoriazică.

Există mai multe subtipuri ale acestei afecțiuni nemiloase:

  • Simetrică: Acest tip de artrită afectează aceleași articulații pe ambele părți ale corpului. Simptomele sale sunt similare cu cele ale artritei reumatoide (AR).
  • Asimetrică: Aceasta afectează una sau mai multe articulații de pe aceeași parte a corpului. Pacientul se poate confrunta și cu roșeață în zona articulațiilor.
  • Predominant interfalangială distală (PID): Aceasta afectează articulațiile din apropierea unghiilor.
  • Spondilită: Aceasta implică coloana vertebrală și produce dureri la mișcare.
  • Artrita psoriazică mutilans: Este una dintre cele mai grave forme ale bolii. Poate cauza deformări ale mâinilor și picioarelor.

Simptome date de artrita psoriazică

Simptomele pot varia de la persoană la persoană. De fapt, acestea se pot manifesta intermitent. Uneori pot fi blânde, alteori se pot agrava semnificativ.

Cele mai comune simptome ale artritei psoriazice sunt:

  • Inflamarea și rigidizarea articulațiilor
  • Amorțeală la trezire
  • Dureri musculare
  • Plăci solzoase pe piele
  • Scalp descuamat
  • Oboseală
  • Despicarea unghiei de la rădăcină
  • Roșeață la nivelul ochilor (conjunctivită)

Artrita psoriazică și somnulFemeie care nu poate să doarmă

Conform studiilor recente, complicațiile artritei psoriazice pot afecta calitatea somnului. Un studiu care a fost realizat în 2017 a constatat că 84% dintre pacienții cu artrită psoriazică au un somn de calitate slabă.

Simptome precum mâncărimea, durerea și stresul pot afecta semnificativ calitatea somnului. Deși nu este o cauză directă a insomniei, efectele artritei psoriazice pot afecta perioada de repaus. Pacienții au adesea probleme în a dormi neîntrerupt. De asemenea, au un risc mai mare de a dezvolta apnee obstructivă de somn.

Descoperă mai mult:

Osteoartrita gleznei – o boală tăcută și frecventă

Cum să dormi mai bine dacă ai artrită psoriazică

Pentru a dormi mai bine dacă ai artrită psoriazică, este necesar să apelezi la anumite strategii. De fapt, este posibil ca medicul tău să ți le recomande în timpul controlului.

1. Poartă haine confortabile

Some figure

Fibrele de bumbac sunt respirabile și, astfel, previn disconfortul la nivelul pielii. Deși poate părea irelevant, alegerea hainelor adecvate te poate ajuta să dormi mai bine dacă ai artrită psoriazică. Pentru a menține pielea uscată și mâncărimea sub control, alege haine din bumbac sau mătase. Aceste materiale previn iritația pielii în timp ce te odihnești.

2. Încearcă terapia cu temperaturi scăzute și ridicate

Terapia prin temperatură este o modalitate de a relaxa articulațiile înainte de culcare. Temperatura rece funcționează cel mai bine pentru unii oameni, în timp ce temperatura caldă funcționează cel mai bine pentru alții. Încearcă-le pe amândouă și alege ce ți se potrivește mai bine. Dacă preferi, alternează ambele temperaturi.

3. Hidratează-ți pielea

Some figure

Aplicarea cremelor și uleiurilor înainte de culcare te va ajuta să îți păstrezi pielea hidratată și să reduci disconfortul resimțit.

Unul dintre cei mai simpli pași pentru a menține simptomele de la nivelul pielii sub control este să îți hidratați pielea în mod regulat. Dacă simptomele tale tind să se înrăutățească în timpul nopții, ar trebui să utilizezi un produs hidratant înainte de culcare. Optează pentru alternative naturale, cum ar fi uleiul de nucă de cocos sau untul de shea.

4. Folosește tehnici de relaxare

Yoga, meditația și alte tehnici de relaxare sunt alternative excelente care te vor ajuta să dormi mai bine dacă ai artrită psoriazică. Aceste terapii promovează relaxarea articulară și reduc stresul derivat din simptome. Le poți exersa cu 30 de minute înainte de culcare.

Îți recomandăm:

6 uleiuri care ameliorează durerile provocate de artrită

5. Profită de aromaterapie

Some figure

Aromaterapia relaxează corpul. Poți profita de beneficiile aromaterapiei pentru a reduce simptomele multor boli. Datorită proprietăților unor uleiuri esențiale, vei putea reduce stresul și alte disconforturi produse de artrita psoriazică. Aromaterapia poate ajuta și la ameliorarea durerii. Asigură-te că utilizezi uleiuri esențiale, cum ar fi:

  • Lavanda
  • Mușețelul
  • Menta
  • Lămâia
  • Lemnul de santal
  • Rozmarinul

Nu uita să discuți cu medicul tău despre problemele de somn pe care le ai din cauza artritei psoriazice. Este foarte important ca acesta să verifice dacă nu cumva suferi și de apnee obstructivă de somn.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gladman, D. D., Antoni, C., Mease, P., Clegg, D. O., & Nash, O. (2005). Psoriatic arthritis: Epidemiology, clinical features, course, and outcome. In Annals of the Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1136/ard.2004.032482
  • Ritchlin, C. T., Kavanaugh, A., Gladman, D. D., Mease, P. J., Helliwell, P., Boehncke, W. H., … Taylor, W. J. (2009). Treatment recommendations for psoriatic arthritis. Annals of the Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1136/ard.2008.094946
  • Callis Duffin, K., Wong, B., Horn, E. J., & Krueger, G. G. (2009). Psoriatic arthritis is a strong predictor of sleep interference in patients with psoriasis. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2008.10.059
  • Dhir, V., & Aggarwal, A. (2013). Psoriatic arthritis: A critical review. Clinical Reviews in Allergy and Immunology. https://doi.org/10.1007/s12016-012-8302-6
  • Ian Y.H. Wong, Vinod Kumar Mozhikunnam Chandran, Suzanne Li, Dafna D Gladman. (2017). Sleep Disturbance in Psoriatic Disease: Prevalence and Associated Factors. The Journal of rheumatology. DOI:10.3899/jrheum.161330

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.