Cum să eviți creșterea în greutate la menopauză?
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Din cauza schimbărilor hormonale cauzate de menopauză, majoritatea femeilor câștigă în greutate în această etapă a vieții. Pentru a putea preveni efectele schimbărilor hormonale asupra siluetei, descoperă 7 sfaturi despre cum să eviți creșterea în greutate la menopauză.
În perioada menopauzei, scăderea producției de estrogen și progesteron modifică activitatea metabolică și, pe lângă faptul că poate crește tendința de a câștiga în greutate, atrage după sine și o pierdere a masei musculare.
Această situație provoacă o modificare drastică a siluetei și mărește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2 și alte afecțiuni ale metabolismului care reduc calitatea vieții. Există metode prin care poți preveni apariția acestor schimbări, mai ales dacă începi să-ți îmbunătățești stilul de viață cu mult înainte de instalarea menopauzei.
În articolul de față îți prezentăm 7 sfaturi despre cum să eviți creșterea în greutate la menopauză, pe care le poți pune în aplicare pentru a trăi viața din plin în această perioadă a vieții, fără să-ți fie frică de efectele excesului de greutate.
7 sfaturi pentru a evita creșterea în greutate la menopauză
1. Consumă mai multe diuretice naturale
Consumul regulat de alimente și remedii cu proprietăți diuretice te poate ajuta să elimini excesul de lichide din organism, acesta fiind un factor care poate încetini metabolismul. Aceste alimente și remedii elimină toxinele din sânge și printre altele, reduc nivelul inflamațiilor.
Iată câteva alimente pe care le poți încadra în mesele zilnice:
- Căpșuni
- Pepene verde
- Pepene galben
- Ananas
- Coacăze
- Dovleac
- Sparanghel
- Ovăz
- Pătrunjel
- Anghinare
- Ceai verde
- Coada-calului
- Păpădie
2. Bea suficientă apă
Consumul de lichide devine și mai important după ce ajungi la menopauză, nu numai pentru că are multiple beneficii asupra greutății, ci și pentru că îți reglează temperatura corpului și îți menține organismul hidratat.
- Apa îmbunătățește circulația sângelui, sprijină schimbul de oxigen și regenerarea eficientă a celulelor.
- De asemenea, apa ajută la buna funcționare a organelor excretoare, evitând acumularea excesivă de toxine și grăsimi în organism.
- Apa este ideală pentru prelungirea senzației de sațietate dintre mese și te ajută să reduci anxietatea.
3. Fă exerciții fizice în mod regulat
Cum să eviți creșterea în greutate la menopauză? Este simplu: cu toate că această etapă a vieții va declanșa schimbări semnificative în organism, mișcarea regulată continuă să fie unul dintre ce mai buni aliați în menținerea unei greutăți corporale sănătoase și stabile.
- Exercițiile fizice stimulează activitatea metabolică, menținând un ritm necesar pentru arderea caloriilor.
- Mișcarea îți va îmbunătăți sănătatea musculaturii și împreună cu o alimentație adecvată, te va ajuta să previi pierderile de masă musculară și să-ți menții silueta.
- Sportul îți protejează oasele și articulațiile împotriva uzurii cauzate de scăderea estrogenului.
4. Consumă pește gras
Peștele gras îți oferă beneficii nutritive importante care te ajută să combați efectele neplăcute ale menopauzei.
- Acesta conține proteine cu valoare biologică ridicată, care previn uzura mușchilor.
- Acizii grași omega 3 îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară și te ajută să reduci nivelul de colesterol rău (LDL).
- Peștele gras are proprietăți antiinflamatorii, este sărac în calorii, reprezentând un sprijin pentru pierderea în greutate.
- De asemenea, peștele gras protejează sistemul nervos.
5. Consumă ovăz la micul-dejun
Cum să eviți creșterea în greutate la menopauză? Consumul de ovăz la micul-dejun este o variantă excelentă. Ovăzul este un aliment plin de substanțe nutritive esențiale care îți oferă o cantitate mare de energie.
- Ovăzul este o variantă ideală pentru femeile care au ajuns la menopauză. Acesta este un aliat eficient în lupta împotriva schimbărilor hormonale.
- Fulgii de ovăz sunt ideali pentru micul-dejun, întrucât prelungesc senzația de sațietate și îmbunătățesc performanța fizică și mentală.
- Acest aliment te va ajuta să menții sănătatea aparatului digestiv și să reduci riscul de obezitate, îngrășare și boli cardiovasculare.
6. Evită consumul de grăsimi saturate și sodiu
Alimentele bogate în grăsimi saturate și sodiu pot afecta greutatea femeilor care au ajuns la menopauză.
- Acestea influențează în mod negativ activitatea metabolică, încetinindu-i ritmul și cauzând dificultăți în realizarea proceselor sale principale.
- Grăsimile saturate și sodiul sunt cauza directă a acumulării grăsimii pe abdomen și a apariției bolilor cardiovasculare.
7. Limitează consumul de zahăr
Zahărul rafinat, precum și alimentele în care îl găsim pot influența în mod direct câștigul în greutate și cauzează dificultăți metabolice.
Deși nu este singura etapă în care este esențial să limităm consumul acestor alimente, menopauza este o perioadă în care trebuie să stăm departe de dulciuri.
- Odată cu dereglările hormonale, capacitatea organismului de a utiliza această substanță ca sursă de energie este redusă la minim. Prin urmare, acumularea de grăsimi este aproape imposibil de evitat.
- Consumul de zahăr un factor care mărește riscul apariției diabetului.
Te îngrijorează problemele de greutate apărute în timpul menopauzei? Dacă te-ai întrebat vreodată cum să eviți creșterea în greutate la menopauză, ține cont de aceste recomandări și aplică-le în viața de zi cu zi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dutta KN, et al. (2014). Herbal plants used as diuretics: A comprehensive review.
pdfs.semanticscholar.org/2d3c/7b118a7d60b06f65082d96ed1164fd008df4.pdf - Monash University. (2010). Insulin Resistance and Menopause
med.monash.edu.au/medicine/alfred/womenshealth/news/insulin-resistance-and-menopause.pdf - Arteaga Urzúa, Eugenio. (2016). Menopausia y riesgo cardiovascular. Revista médica de Chile, 144(11), 1375-1376. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872016001100001
- Diuréticos. Texas Heart Institute. https://www.texasheart.org/heart-health/heart-information-center/topics/diureticos/
- Lina Raudonė, Raimondas Raudonis, Valdimaras Janulis & Pranas Viškelis (2014) Quality evaluation of different preparations of dry extracts of birch (Betula pendula Roth) leaves, Natural Product Research, 28:19, 1645-1648, DOI: 10.1080/14786419.2014.925893
- Nayanathara A. R., Anu Mathews, Aalolam K. P., Reshma J. K. 2016. Evaluation of total Phenol, Flavonoid and Anthocyanin Content in Different Varieties of Eggplant. Emergent Life Sciences Research. http://www.idjsr.com/uploads/38/1824_pdf.pdf
- The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum officinale Folium over a Single Day. Bevin A. Clare, Richard S. Conroy, and Kevin Spelman.
The Journal of Alternative and Complementary Medicine 2009 15:8, 929-934 - Chacko, S. M., Thambi, P. T., Kuttan, R., & Nishigaki, I. (2010). Beneficial effects of green tea: a literature review. Chinese medicine, 5, 13. https://doi.org/10.1186/1749-8546-5-13
- Dhiman, Anju & Sharma, Krishan & Attri, Surekha. (2009). Functional constituents and processing of pumpkin: A review. Journal of Food Science and Technology. 46. 411-417.
- Blair SN. Evidence for Success of Exercise in Weight Loss and Control. Ann Intern Med. 1993;119:702–706. doi: https://doi.org/10.7326/0003-4819-119-7_Part_2-199310011-00015
- Cambios en la figura corporal con la edad. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003998.htm
- Todd JA, Robinson RJ. Osteoporosis and exercise.
Postgraduate Medical Journal 2003;79:320-323. - Griffin, M. The New Low-Cholesterol Diet: Fatty Fish. WebMD. https://www.webmd.com/cholesterol-management/features/low-cholesterol-diet-fatty-fish#1
- Candida J. Rebello, Carol E. O’Neil, Frank L. Greenway, Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety, Nutrition Reviews, Volume 74, Issue 2, February 2016, Pages 131–147, https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv063
- Aránzazu Aparicio Vizuete, Rosa María Ortega Anta. 2016. Revista Española de
Nutrición Humana y Dietética. http://scielo.isciii.es/pdf/renhyd/v20n2/revision1.pdf - Explicación de las grasas en la alimentación. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000104.htm
- Azúcares agregados: no sabotees tu alimentación con edulcorantes. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/added-sugar/art-20045328
- Rojas J, Sara, Lopera V, Johan Sebastián, Cardona V, Jonathan, Vargas G, Natalia, & Hormaza A, Marfa Patricia. (2014). Síndrome metabólico en la menopausia, conceptos clave. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 79(2), 121-128. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262014000200010
- Diabetes y menopausia: un problema doble. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes/art-20044312
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.