Logo image
Logo image

Cum să faci față stresului cu succes

4 minute
Situațiile complicate și stresante te pot consuma puțin câte puțin dacă nu știi să le faci față. Prin urmare, este important să înveți să gestionezi stresul.
Cum să faci față stresului cu succes
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Gestionarea stresului este complicată și poate deveni un cerc vicios care, paradoxal, creează și mai mult stres. În timp ce un anumit nivel de stres este considerat benefic, deoarece poate ajuta la depășirea situațiilor dificile, cum ar fi un examen sau responsabilitățile de serviciu, stresul poate fi dăunător dacă nu este ținut sub control. Din fericire, există tehnici și obiceiuri care îți arată cum să faci față stresului și să îl împiedici să te paralizeze, provocând reacții necontrolate, anxietate și chiar boli fizice.

Problemele cauzate de stres

Some figure

Stresul este reacția normală a organismului la situații complicate. Dr. Hans Selye a identificat trei etape ale stresului care definesc diferitele stări pe care le întâmpinăm atunci când suntem expuși la situații stresante:

1. Alarmarea

Acesta este răspunsul imediat la o situație periculoasă sau dificilă. Frecvența cardiacă crește, hormoni precum cortizolul sunt eliberați, iar organismul primește un impuls de adrenalină care te ajută să reacționezi.

2. Rezistența

După impactul inițial, este normal ca organismul să se relaxeze și să revină la starea normală. Cu toate acestea, dacă nu depășești situația care generează stres, corpul va fi încă în alertă și se va obișnui cu tensiunea arterială ridicată și nivelul modificat al hormonilor.

3. Epuizarea

Stresul devine cronic și organismul își epuizează rezervele pentru a-l combate. În acest moment, apar efecte emoționale și fizice, cum ar fi:

  • Epuizarea
  • Depresia
  • Prăbușirea psihică
  • Anxietatea
  • Slăbirea sistemului imunitar
  • Tulburările gastrointestinale și cardiovasculare

Uneori, situațiile stresante sunt inevitabile. Dar, dacă găsești o modalitate de a le gestiona, multe dintre consecințele negative ale stresului pot fi evitate sau cel puțin reduse.

Cum să faci față stresului cu succes

Some figure

Asociația Americană de Psihologie (APA) susține că există mai multe tipuri de stres și că fiecare persoană trebuie să își găsească propriul mod de a gestiona această problemă. Așadar, fiecare persoană ar trebui să descopere cauzele stresului în cazul său pentru a elimina pe cât posibil situațiile care îl produc.

Iată câteva trucuri care îți arată cum să faci față stresului:

Distanțează-te măcar temporar de situația stresantă

După ce ai identificat situația care te stresează, îndepărtează-te de ea cât de mult poți. Nu este vorba de evitarea unei probleme pe care trebuie să o rezolvi, ci despre a lua o pauză mintală de la ea.

Îți recomandăm să citești:

Efecte ale stresului asupra coloanei vertebrale

Cum să faci față stresului prin exerciții fizice

Some figure

Exercițiile fizice reglează procesele fiziologice care sunt afectate de stres și anxietate. Un studiu de peste 10 ani realizat pe 288 de familii a arătat că cei care fac efort fizic au avut mai puțină anxietate și au depășit etapele inițiale de stres mult mai repede decât cei care nu fac niciun fel de activitate fizică. Acesta este rezultatul mai multor reacții pe care exercițiile fizice le provoacă în organism:

  1. În timpul exercițiilor fizice, în organism se secretă endorfină. Endorfina este un analgezic natural care te scapă de stres.
  2. Activitatea hormonală scade în timpul efectuării exercițiilor fizice, ceea ce înseamnă că organismul va secreta mai puțin cortizol, considerat hormonul stresului.
  3. De asemenea, activitatea fizică te ajută să dormi mai bine, ceea ce înseamnă că mintea și corpul tău vor fi mai odihnite.

O rutină zilnică de exerciții fizice, cum ar fi mersul pe jos, dansul sau mersul cu bicicleta te poate ajuta să scapi de stres.

Practică yoga

Yoga este una dintre cele mai bune metode de a gestiona stresul. În plus față de beneficiile exercițiilor fizice de care am discutat mai sus, studiile au arătat că yoga acționează ca un antidepresiv și anxiolitic și, de asemenea, relaxează mintea.

În plus, yoga susține concentrarea, așadar te ajută să te separi mintal de stresor. Găsește un loc potrivit și dedică mai multe minute pe zi practicării de yoga.

Meditează

Some figure

Meditația ajută la relaxarea corpului și a minții. Concentrarea doar asupra respirației sau a mediului din jurul tău te va obliga să te separi pe moment de problema care te stresează și îți va oferi o nouă perspectivă.

Încearcă antidepresivele naturale

S-a dovedit că infuziile de plante naturale, cum ar fi valeriana, ceaiul verde și balsamul de lămâie reduc stresul.

Citește mai mult:

Care este legătura dintre stres și hipertiroidism?

Implică-te în activități distractive cu oameni care te fac să te simți bine

Some figure

Socializarea este un instrument puternic pentru a elimina anxietatea atunci când este folosită corect.

La urma urmei, orice activitate care te ajută să îți limpezești mintea te va ajuta la gestionarea stresului. Dacă îți concentrezi atenția pe altceva decât pe problemele tale, vei avea o stare de spirit mai liniștită. Dacă activitatea pe care o alegi este și distractivă, acest lucru va fi și mai util, deoarece râsul ajută la ameliorarea stresului.

Poți întreprinde, de asemenea, și alte activități care oferă minții și corpului o pauză. Ascultarea muzicii, vizitarea unor locuri noi în companie bună, practicarea unui hobby precum pictura, scrisul sau realizarea de obiecte de artizanat sunt opțiuni excelente. A face lucruri diferite și distractive îți va distrage atenția de la situațiile stresante.

Dacă niciunul dintre aceste lucruri nu funcționează, este o idee bună să soliciți ajutorul unui specialist în domeniu. Terapeuții sunt pregătiți să te ajute să gestionezi stresul și să te ghideze pe cea mai bună cale pentru a-l depăși.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Stressand the General Adaptation Syndrome. Hans Selye. Professor and Director of the Institute of Experimental Medicine and Surgery, Universite de Montreal, Montreal, Canada. British MEdical Journal. (1950). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2038162/pdf/brmedj03603-0003.pdf
  • Regular exercise, anxiety, depression and personality: A population-based study.Department of Biological Psychology, Vrije Universiteit, Amsterdam, The Netherlands. Volume 42, Issue 4, (2006), Pages 273-279. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743505002331
  • A systematic review of randomised control trials on the effects of yoga on stress measures and mood. Michaela C.Pascoea, . Institute of Neuroscience and Physiology, Dept. of Clinical Neuroscience and Rehabilitation, Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg, Sweden. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002239561500206X
  • Formulations of dietary supplements and herbal extracts for relaxation and anxiolytic action: Relarian.  Department of Biology, Adelphi University, Garden City, NY. (2009). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19865069
  • Neurochemical and behavioral effects of green tea (Camellia sinensis): a model study. Mirza B, Ikram H, Bilgrami, Haleem DJ, Haleem MA.(2013). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23625424
  • The effect of mirthful laughter on stress and natural killer cell activity.  Indiana State University School of Nursing, Terre Haute, Ind., USA. (2003). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12652882
  • Los distintos tipos de estrés. Retrieved 14 January 2021, from https://www.apa.org/centrodeapoyo/tipos
  • Tan, S. Y., & Yip, A. (2018). Hans Selye (1907–1982): Founder of the stress theory. Singapore medical journal, 59(4), 170.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.