Cum să identifici și să ajuți un dependent de jocuri de noroc
 

Cum să identifici și să ajuți un dependent de jocuri de noroc

Majoritatea oamenilor dependenți de jocurile de noroc au nevoie de sprijinul altor persoane pentru a depăși situația. Ce poți face pentru a ajuta un dependent de jocuri de noroc? Descoperă câteva sfaturi!
Cum să identifici și să ajuți un dependent de jocuri de noroc

Ultima actualizare: 22 februarie, 2023

Te-ai întrebat vreodată cum să identifici și să ajuți un dependent de jocuri de noroc? În primul rând, trebuie să menționăm faptul că numărul dependenților de jocuri de noroc și de pariuri sportive a crescut considerabil. Jucătorul este copleșit de impulsurile sale și are probleme familiale, academice și profesionale. Împrumută bani, minte sau își pune relațiile în pericol.

Ce înseamnă a fi dependent de jocuri de noroc?

Dependența de jocuri de noroc este incapacitatea progresivă de a rezista impulsului de a juca. Fără o intervenție adecvată, aceasta determină o deteriorare semnificativă a calității vieții personale, profesionale și de familie.

De fapt, jucătorii transformă jocurile de noroc în stilul lor de viață. Acest comportament este considerat în prezent o tulburare psihică, asociată cu controlul impulsurilor. Unii experți consideră că trăsăturile sale seamănă cu cele ale unei dependențe clasice.

Persoană pasionată de jocuri de cărți
Dependența de jocurile de noroc se instalează atunci când persoana în cauză nu își poate controla impulsul de a juca sau de a paria.

Cum să identifici un dependent de jocuri de noroc

Conform celei mai recente versiuni a Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale (DSM-V) , pentru ca o persoană să fie diagnosticată ca fiind dependentă de jocuri de noroc, patru (sau mai multe) dintre următoarele caracteristici trebuie să se manifeste pentru o perioadă de minim un an:

  • Pentru a experimenta emoția dorită, este nevoie de o investiție financiară. Pe măsură ce dependența progresează, suma investită în joc crește.
  • Nervozitate și iritabilitate atunci când jucătorul încearcă să renunțe la obicei
  • Mai multe încercări nereușite de a renunța la jocuri
  • Majoritatea gândurilor sunt îndreptate către pariuri.
  • Jocurile de noroc ajută la gestionarea sentimentelor de disconfort
  • Pariuri noi cu scopul de a recupera pierderile
  • Minciuni  pentru a ascunde gradul de implicare
  • Punerea în pericol a unui loc de muncă, a unei relații importante sau a carierei academice din cauza dependenței de jocuri de noroc
  • Sprijin financiar de la persoanele apropiate

Cum să ajuți un dependent de jocuri de noroc

Cel mai eficient mod de a ajuta un dependent de jocuri de noroc este prin psihoterapie. Există tehnici psihologice eficiente care au ajutat pacienții să depășească această dependență.

Abandonarea terapiei și recidiva sunt frecvente. Din acest motiv, sunt luați în considerare și alți factori care contribuie la eliminarea dependenței:

  • Înțelege situația persoanei și recunoaște faptul că acesta este un proces care îi generează disconfort și suferință.
  • Spune-i dependentului că este responsabil pentru acțiunile lui și că acestea lezează sentimentele celor din jur. Această discuție trebuie să aibă loc cu calm, încercând să transmiți respect și afecțiune.
  • Ia în serios încercările de a renunța, încurajă-l dependentul și dă-i speranță. Acest lucru îi va crește motivația, angajamentul și autocontrolul.
  • Încearcă să-l convingi că problema lui trebuie rezolvată cu ajutorul unui specialist, care îi va pune la dispoziție instrumentele necesare pentru a evita eșecul.
  • Recunoaște-i progresul, oricât de mic ar fi el.
  • Este normal ca persoana în cauză să treacă prin faze depresive atunci când își dă seama cât de greu este să depășească dependența. Fii alături de ea și faceți împreună lucruri care să o facă să se simtă mai bine.
  • Creează strategii care ajută la autocontrol și reglare: de exemplu, dependentul nu trebuie să aibă la el mulți bani și și trebuie să evite locurile care încurajează jocurile de noroc.
  • Nu fi foarte insistent atunci când dai sfaturi de comportament. Fiecare are ritmul lui de a depăși problemele.

Recomandăm și: 8 sfaturi pentru a îmbunătăți capacitatea de gândire independentă

Dependent de jocuri de noroc în cazinou
Pentru a elimina această dependență, este nevoie de autocontrol și sprijin din partea psihoterapeuților și membrilor familiei.

Jocurile de noroc sunt o tulburare mintală

Dependența de jocurile de noroc este o tulburare care poate apărea atât la adulți, cât și la adolescenți. Mulți adolescenți aleg jocurile de noroc din cauza facilităților oferite de internet.

În orice caz, este o tulburare foarte frecventă, care necesită intervenția profesioniștilor și a persoanelor apropiate. Sprijinul familiei și psihoterapia sunt cruciale pentru a depăși dependența de jocurile de noroc.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


    1. Asociación Americana de Psiquiatría. Manual Diagnóstico y Estadístico de los Trastornos Mentales. Primera. Editorial Médica Panameric, editor. España; 2014.
    2. Garrido Palacios J. Ludopatía o adicción al juego. Rev la Asoc Cult Arturo Cerdá y Rico [Internet]. 2004;(3):227–32. Available from: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3099532
    3. Echeburua E, Fernandez J, Baez C. Avances en el tratamiento del juego patológico. Adicciones. 1999;3(1):349–61.
    4. Fernández M, Rodríguez L, Blanco P. PERFIL DE LOS LUDÓPATAS ATENDIDOS EN EL CENTRO DE ORIENTACIÓN FAMILIAR DE LEÓN DESDE 1991 HASTA 2004. Humanismo y Trab Soc. 2006;5:231–48.
    5. Montesinos R, Lloret D, Segura J, Aracil A. La percepción del apoyo social en jugadores patológicos y su relación con el éxito del tratamiento. Clínica y Salud. 2016;27:15–22.
    6. Morrison J. DSM-5. Guía oara el diagnóstico clínico. Manual Moderno, editor. Vol. 53, Journal of Chemical Information and Modeling. México; 2013.
    7. Moya JL, Castro Santoyo O. ¿Cómo ayudar a mi hijo ludópata?. PYM [Internet]. 1 [citado 6 de octubre de 2020];(224):12-5. Disponible en: https://revistas.comillas.edu/index.php/padresymaestros/article/view/3307

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.