8 sfaturi pentru a îmbunătăți capacitatea de gândire independentă
Probabil cunoașteți mulți oameni care sunt întotdeauna de acord cu ideile altora. Alții tind să exprime o poziție diferită și un punct de vedere inovator. Cu ce grup vă identificați? Dacă este ultimul, felicitări! Aveți o gândire independentă.
Ieșirea din „matrița” gândurilor colective este un semn clar de autonomie și securitate. Fără îndoială, unii se nasc cu acest dar. Fie că sunt studenți, profesioniști sau muncitori, au câștigat loteria vieții, deoarece aptitudinea lor îi deosebește de restul, le încurajează libera exprimare, le conferă credibilitate și îi transformă în persoane valoroase pentru echipă.
Cei care nu au această capacitate foarte dezvoltată au ocazia să o îmbunătățească. Doriți să știți cum?
Ce este gândirea independentă?
Se referă la calitatea pe care o are o persoană de a prelucra ideile, credințele sau tiparele societății și de a-și asuma o poziție proprie. În acest fel, în loc să copieze ceea ce gândesc ceilalți sau să fie influențată, persoana cu gândire independentă are o poziție proprie în funcție de educația, de experiențele și de idealurile sale.
Gândirea independentă este un eșantion clar al unei personalități bine definite, critice și libere. Fără îndoială, cei care o au sunt nonconformiști din fire.
Pentru mulți, această abilitate este o sabie cu două tăișuri, deoarece apărarea unei abordări unice sau minoritare poate implica slăbiciune în mijlocul unei dezbateri. Cu toate acestea, gânditorii independenți nu se tem să-și susțină poziția.
Datorită gândirii independente, cresc:
- Productivitatea
- Performanţa
- Eficienţa
- Stima de sine
- Conștiința de sine
- Nivelul cererii
- Competențele personale
8 sfaturi pentru o gândire independentă
Deși creierul uman este conceput pentru a recicla informații externe, acesta poate fi reprogramat pentru a dezvolta o gândire independentă.
1. Recunoașteți punctele tari și punctele slabe
Cunoașterea de sine este esențială în sarcina formării gândirii independente. Trebuie remarcat faptul că percepția pe care fiecare individ o are despre sine funcționează ca o limitare sau un impuls atunci când vine vorba de a face orice în viață. A te recunoaște și a te accepta așa cum ești îți va permite să te îmbunătățești. În caz contrar, evoluția personală va fi lentă și frustrantă.
De exemplu, dacă vă considerați timizi, știți că, încetul cu încetul, veți găsi strategii pentru a vă spori participarea la relațiile interumane. Vă veți simți mai încrezători și veți scăpa de nervozitate sau jenă.
Pe de altă parte, merită să menționăm că mediul nu ne definește. Cei din jur pot să-și exprime o părere despre voi, să vă facă un compliment sau să vă aducă o critică, dar acest lucru nu înlocuiește stima de sine, care este întărită de convingerea că abilitățile voastre sunt excelente.
Citiți mai mult: Învață cum să elimini gândirea negativă
2. Explorați!
Este esențial să vă hrăniți cu cărți, documentare, ateliere, cursuri, campanii, excursii, cultură și oameni.
Analizați lucruri care nu se potrivesc cu ceea ce credeți. De exemplu, dacă sunteți foarte religioși, încercați să citiți o carte despre ateism. La fel, este util să ieșiți la plimbare și să discutați cu cineva mai în vârstă sau care are o altă religie; nu veți pierde nimic.
Dimpotrivă, acest lucru vă va ajuta să vă lărgiți viziunea asupra lumii și, de ce nu, despre voi înșivă. Diversitatea este unul dintre beneficiile vieții.
3. Renunțați la convingerile limitative
Încă din copilărie, părinții, bunicii și alte figuri importante ne insuflă ceea ce este bine și rău. Dar acesta este adevărul deplin? Ei bine, nu chiar. La fel ca mulți, creștem cu credințe limitative care determină o bună parte din ceea ce ni se întâmplă.
Renunțați la ceea ce vă leagă, vă încetinește, vă ține pe loc… Alegeți libertatea de gândire.
4. Învățați să ascultați
Opinia terților este decisivă pentru unii și nesemnificativă pentru alții. Virtutea unui gânditor independent este a fi un bun ascultător. Este vorba de respectarea gândurilor fiecăruia, nu de schimbarea propriei persoane.
5. Puneți întrebări
Două dintre cele mai grave defecte ale ființei umane sunt încăpățânarea și intransigența. Gândirea independentă nu are nimic de-a face cu lipsa de reflecție și nici nu vă obligă să rămâneți în aceeași poziție pentru totdeauna, fără dreptul de a vă răzgândi.
Recunoașteți dacă greșiți și mergeți mai departe. Veți deveni mai buni, mai curajoși, mai umili, mai înțelepți, cu o minte mai deschisă…
6. Treceți dincolo de probleme
Obstacolele devin provocări perfecte pentru a schimba modul de gândire. În consecință, atunci când vă confruntați cu o dificultate, lucrați la soluții diferite. Renunțați la lucrurile previzibile. Această tehnică vă va ajuta să navigați într-un scenariu necunoscut și să obțineți un rezultat bun.
În plus, veți privi situația dintr-o altă perspectivă.
7. Combinați idei care par incompatibile
Cine a spus că nu puteți încerca ceva nou? Adevărul este că creativitatea este un mare aliat al gânditorilor independenți. Gândiți-vă întotdeauna și nu respingeți ideile care par să nu se potrivească.
Din concepte „incompatibile”, apar mari descoperiri, proiecte, cercetări… De multe ori, se vor termina în prostii, dar, din când în când, vor deveni un succes unic. Veți crea ceva unic și inovator!
8. Insistați pentru o gândire independentă
Perseverența este pe lista VIP a valorilor umane. Motivul este foarte simplu: vă încurajează să vă atingeți obiectivele și să vă bucurați de ele mult mai mult. Nu are rost să renunțați la prima încercare sau la a doua. Acordați timp procesului… Schimbarea modelelor de gândire nu este o sarcină care poate fi finalizată peste noapte.
Citiți mai mult: Ce este gândirea sistemică? Informații și curiozități
Pregătiți-vă să vă dezvoltați intelectual
În cele din urmă, gândirea independentă deschide porțile succesului în viață: la școală, la serviciu, în relația cu partenerul, prietenii și familia… Astfel, vă puteți exprima, genera produse creative și puteți obține soluții practice pentru orice inconvenient. Acest mod de gândire are legătură cu fidelitatea și autenticitatea personală. Fiți voi înșivă în orice situație!
Familia și școala, în special în primii ani de viață, joacă un rol fundamental în conturarea acestui tip de gândire pozitivă. Cu mai puțină represiune și mai multe libertăți, părinții și dascăli sunt capabili să formeze oameni autonomi din orice punct de vedere: intelectual, moral, emoțional…
Călătoria nu va fi ușoară, deoarece implică angajament, dar nu va fi nici foarte dificilă. Așa cum a spus filosoful grec Heraclit: „Nu există nimic mai permanent decât schimbarea”. Îndrăzniți să vă transformați gândirea într-una independentă, liberă!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- López G. Pensamiento crítico en el aula. Rev de la UCLM. 2012, (N. ° 22): 41-60.
- Campos A. Pensamiento crítico. Técnicas para su desarrollo. 1. ° ed. Bogotá: Cooperativa Editorial Magisterio; 2007.
- Parra E, Lago D. Didáctica para el desarrollo del pensamiento crítico en estudiantes universitarios. Rev Ed Méd Super. 2003, 17 (2).