Logo image
Logo image

Cum să îngrijești buricul bebelușului

3 minute
Pentru a avea grijă de buricul bebelușului, nu ai nevoie decât de puțină apă și săpun. Apoi, trebuie să usuci bine zona. În trecut, medicii prescriau creme antiseptice, dar în zilele noastre acestea sunt rezervate doar cazurilor cu infecții confirmate.
Cum să îngrijești buricul bebelușului
Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Știi cum să îngrijești buricul bebelușului în mod corespunzător? Buricul este acel mic lucru circular și amuzant pe care îl avem cu toții în abdomen, deși fiecare are o formă diferită și unică. Este de fapt o cicatrice care se formează după tăierea cordonului ombilical, tubul care unește bebelușii și mamele în timpul gestației.

Cordonul ombilical permite schimbarea substanțelor nutritive și gazelor între mamă și copil pe tot parcursul sarcinii. Cu alte cuvinte, este zona care leagă mama de copilul ei.

La scurt timp după naștere, cordonul ombilical este tăiat pentru a elibera fătul. Cu toate acestea, nu este tăiat la nivelul abdomenului copilului. Mai degrabă, medicul sau asistenta medicală va lăsa aproximativ 1 cm. Durează câteva zile înainte ca porțiunea rămasă să cadă. În cele din urmă, cordonul ombilical cade singur, lăsând în urmă buricul bebelușului.

Multe mame sunt îngrijorate de acest lucru, deoarece buricul bebelușului, în primele zile de viață, necesită anumite îngrijiri pentru a se vindeca în mod corect. În caz contrar, riscă să se infecteze. Prin urmare, în acest articol, îți vom explica cum să îngrijești buricul bebelușului.

Vezi și:

Sindromul pielii opărite: simptome și tratamente

Cum să îngrijești buricul bebelușului

Some figure
Buricul bebelușului este cicatricea lăsată pe abdomen de prezența cordonului ombilical.

După cum am menționat deja, buricul este o cicatrice care se formează la tăierea cordonului ombilical al bebelușului. Prin urmare, este o zonă delicată, deoarece există riscul de infecție. Este esențial să îi acorzi atenție și să menții o igienă adecvată.

În primele zile, dacă bebelușul și mama sunt internați în spital, asistentele medicale vor avea grijă de buric. Totuși, noii părinți trebuie să învețe să aibă grijă de buricul bebelușului lor.

În primul rând, este foarte important să îți speli bine mâinile înainte de a atinge această zonă. Mâinile sunt o sursă excelentă de germeni, deci acesta este unul dintre pașii pe care trebuie să-i urmezi în mod obligatoriu.

După ce te-ai spălat corect, poți începe procesul. Adevărul este că, deși timp de ani de zile părinții au folosit lichide dezinfectante, cum ar fi alcoolul sau apa oxigenată, acestea nu sunt necesare. Curățarea trebuie făcută cu apă și săpun.

Vezi și:

Crusta de lapte și acneea la bebeluși

Procedura

Pentru a curăța buricul bebelușului, poți folosi tifon steril. Spală ușor buricul cu tifon înmuiat în apă și puțin săpun neutru. Apoi, lasă-l să se usuce puțin. Câteva secunde sunt suficiente. Aerul favorizează procesul de vindecare a buricului.

Este important să reții faptul că ar trebui să cureți buricul bebelușului cel puțin o dată pe zi. În cazul în care bebelușul murdărește scutecul, trebuie să repeți procesul. În plus, cel mai bine este să nu acoperi buricul. Dar, dacă faci acest lucru, asigură-te că zona este în prealabil uscată.

Când se utilizează alte produse?

Mult timp, experții au recomandat utilizarea cremelor cu antibiotice sau dezinfectante pentru tratarea zonei buricului. S-a crezut că acest lucru reduce riscul de infecție. Cu toate acestea, nu este cazul.

De fapt, aceste produse îngreunau căderea cordonului ombilical. Prin urmare, cremele antibiotice și antisepticele sunt utilizate numai atunci când infecția este deja prezentă sau riscul de infectare este foarte mare: de exemplu, în zonele în care nu există condiții igienice bune.

Some figure
Cremele antiseptice nu sunt recomandate decât dacă există deja o infecție.

Care sunt riscurile în ceea ce privește buricul bebelușului?

Deoarece este un proces de vindecare, buricul bebelușului este expus unei posibile infecții. Prin urmare, este important să urmezi pașii menționați mai sus. În plus, este important să fii conștient/ă de acest risc pentru a putea recunoaște simptomele și a le trata în timp util.

Atunci când buricul se infectează, poate fi roșu sau umflat. Copilul poate dezvolta chiar și febră. Un alt semn de infecție este sângele din zonă sau o secreție urât mirositoare.

Dacă te confrunți cu oricare dintre aceste semne, mergi la medicul pediatru pentru ca buricul să fie observat în mod corespunzător. Același lucru se aplică în cazul în care cordonul ombilical nu se desprinde singur în primele 12-15 zile după naștere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Castro Curi, Sabina, and Greicith Ruiz Ramirez. “EFICACIA DE LA CLORHEXIDINA EN PREVENCIÓN DE ONFALITIS NEONATAL.” (2018).
  • Tello Escobar, Jennifer Gabriela. Proceso de atención de enfermería en el recién nacido con onfalitis. BS thesis. BABAHOYO, UTB 2018, 2018.
  • Cubero Rego, María de los Ángeles, et al. “Las infecciones de la piel y partes blandas en el recién nacido.” Revista Cubana de Pediatría 89.4 (2017): 1-18.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.