Cum să înveți copiii să înghită medicamentele
Cu toții, în diverse momente ale vieții, trebuie să recurgem la luarea unei pastile fie pentru a atenua o anumită durere, fie pentru a urma un tratament pe bază de prescripție medicală. Prin urmare, îți împărtășim câteva sfaturi ca să înveți copiii să înghită medicamentele.
Capacitatea de a ingera medicamente este esențială. Pentru adulți, este o acțiune simplă și automată căreia nu îi acordăm atenție, dar pentru cei mici poate fi complicat.
În primii ani de viață ai copilului, nu va trebui să faci față acestei situații, deoarece medicamentele pentru cei mici vin sub formă lichidă (sirop) sau masticabilă. Cu toate acestea, pe măsură ce copilul crește, est important să-l încurajezi să încerce și să exerseze, deoarece aceste alternative nu vor fi întotdeauna disponibile. Dacă nu știi de unde să începi, acordă atenție următoarelor sugestii!
De ce să înveți copiii să înghită medicamentele
În primul rând, este important să înțelegem de ce este necesar să-i învățăm pe copii să ia pastile. Această explicație ne va motiva să începem procesul. Acest proces va fi foarte util pe tot parcursul vieții. Nu toate medicamentele pot fi luate sub formă lichidă și nici nu pot fi zdrobite sau mestecate.
Dacă cel mic învață să ia medicamente cu ajutorul și îndrumarea ta, îi va fi mult mai ușor. Dacă amâni procesul, acest obicei va trebui dobândit în viitor, poate sub o presiune mai mare sau cu mai multă frică.
Cum să înveți copiii să înghită medicamentele?
O întrebare bună este legată de vârsta potrivită pentru a-i învăța pe copii să înghită pastile. Nu există un singur răspuns corect, ci depinde întotdeauna de maturitatea și dispoziția copilului (este de preferat să abordezi problema atunci când copilul este deschis și motivat să încerce).
Cu toate acestea, trebuie să aibă cel puțin patru sau cinci ani, deoarece înainte de această vârstă poate fi periculos.
Momentul și locul potrivit
Pe lângă faptul că trebuie să aștepți ca cel mic să aibă o vârstă potrivită, trebuie să cauți momentele cele mai propice pentru a începe să-l înveți să înghită pastile. De exemplu, fă-o în propria casă în momente de calm și relaxare.
Copilul trebuie să fie atent la ceea ce va face și să nu se uite la televizor sau să se joace în același timp. Este de preferat să începi să-l antrenezi când este sănătos.
Dacă încerci să-l înveți să ia pastile atunci când este bolnav, starea de spirit și dispoziția lui vor fi mult mai proaste. În plus, te vei simți presat/ă pentru că va avea nevoie de medicament pentru a se vindeca. Este mai bine să eviți aceste complicații.
Ce să folosești în timpul antrenamentului?
Un copil nu învață într-o singură zi și nu i se pot administra medicamente fără motiv. Pentru antrenament, poți începe prin a folosi alimente mici și atractive, precum bomboanele pentru decorat prăjituri.
Pe măsură ce copilul capătă încredere, poate trece la alte opțiuni mai voluminoase, precum chipsurile de ciocolată sau niște bomboane clasice. În cele din urmă, poate trece la pastile reale, cum ar fi multivitaminele adecvate vârstei.
Instrucțiuni clare și supraveghere
Aceasta este o experiență nouă pentru copil, ce poate provoca o anumită teamă și nelămuriri. Prin urmare, pentru a facilita procesul, oferă-i instrucțiuni secvențiale, simple și clare. Fii un exemplu. Îl poți ghida prin instrucțiuni:
- Cere-i să stea într- o poziție potrivită (indiferent dacă stă în picioare sau pe scaun, spatele trebuie să fie drept și capul ușor înclinat înapoi).
- Dă-i un pahar cu apă și încurajează-l să ia o înghițitură.
- Dă-i bomboane sau pastile pe care să le pună pe centrul limbii.
- Dă-i din nou apă pentru a înghiți pilula.
Răbdare și perseverență
Pentru ca învățarea să fie completă, este nevoie de câteva zile sau săptămâni. Puteți petrece câteva minute împreună în fiecare zi exersând și progresând. Recompensează copilul pentru eforturile și încercările sale, chiar dacă nu a ajuns încă la rezultatul final. Secretul este să fii perseverent/ă.
Când să vorbești cu un profesionist?
Ca regulă generală, cei mai mulți copii învață fără probleme. Cu toate acestea, unii minori pot întâmpina dificultăți. De exemplu, dacă nu au încredere în ei înșiși, devin foarte nervoși sau le este frică de schimbări și provocări .
Dacă au avut experiențe proaste în trecut când au încercat medicamente, pot manifesta o mare reticență în a încerca din nou; la fel se întâmplă dacă au suferit un episod de sufocare cu mâncare. În plus, copiii care sunt deosebit de sensibili la anumite texturi sau care au probleme de dezvoltare, tulburări de deglutiție sau de comportament pot avea o dificultate mai mare.
Nu trebuie să forțezi copilul. Este de preferat să consulți un specialist și să urmezi recomandările acestuia.
Pe scurt, aceasta este doar una dintre lecțiile pe care trebuie să le transmitem copiilor noștri pe parcursul creșterii. Răbdarea, înțelegerea și motivația sunt esențiale. Ce este simplu pentru noi poate fi o provocare pentru ei.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Apolo Carvajal, F., González Martínez, M., Capilla Santamaría, E., Cáliz Hernández, B., Cañamares Orbis, I., Martínez Casanova, N., … & Cruz Martos, E. (2016). Adecuación de la medicación oral en personas institucionalizadas en residencias de mayores a los que se les tritura la medicación: Estudio ADECUA. Farmacia Hospitalaria, 40(6), 514-528.
- de Lucas-Taracena, M. T., & Montañés-Rada, F. (2005). Fobia a atragantarse en la infancia y adolescencia. Rev. psiquiatr. infanto-juv, 92-101.
- Munyo, A., Palermo, S., Castellanos, L., & Heguerte, V. (2020). Trastornos de la deglución en recién nacidos, lactantes y niños. Abordaje fonoaudiológico. Archivos de Pediatría del Uruguay, 91(3), 161-165.